header image
 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ α και β ΛΥΚΕΙΟΥ

http://www.iep.edu.gr/files/vivlia/POLITIKH_PAIDEIA_A_GEL_EPAL.pdf

Κατηγορία:  Χωρίς κατηγορία     

Το νησί των συναισθημάτων

Το συναίσθημα είναι μια σύνθετη υποκειμενική συνειδητή εμπειρία: ο συνδυασμός νοητικών καταστάσεων, ψυχοσωματικών εκφράσεων και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος. Είναι αυτό που ένας άνθρωπος «αισθάνεται», όχι ως απλή αίσθηση αλλά ως κάτι βαθύ, εσωτερικό, που επιδρά στο σώμα (πχ καρδιακός ρυθμός) και την «ψυχή» του και σχεδόν πάντα εκφράζεται (στο πρόσωπο, στη φωνή, στη στάση του σώματος) και είναι παρατηρήσιμο από τους άλλους.

Το συναίσθημα συναντάται σε όλα τα θηλαστικά, όχι μόνο στον άνθρωπο. Είναι αποτέλεσμα περίπλοκων ορμονικών επιδράσεων και του ασυνείδητου νου. Τα συναισθήματα είναι πολύ δύσκολο να ελέγχονται, με συνειδητή προσπάθεια. Προκαλούν την αλλαγή συμπεριφοράς στα θηλαστικά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται. Στον άνθρωπο τα συναισθήματα πολλές φορές γίνονται αιτία να μη μπορεί να ζει κανείς με λογικά αποδεκτό τρόπο.

 

Κατηγορία:  Χωρίς κατηγορία     

Καζανέματα

Στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης δίνει την πολύτιμη σοδειά του. Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά μια ιδιαίτερη διαδικασία∙ μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της. Πρόκειται για τα καζανέματα, την παραγωγή, δηλαδή, της ξακουστής κρητικής ρακής.

IMG_1799[1]

Η ρακή ή τσικουδιά – το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της κρητικής γης – είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της. Συντροφεύει πόνους και χαρές, λύπες και ξεφαντώματα, γίνεται αφορμή για ανταμώματα, πυροδοτεί γλέντια και χορούς…

IMG_1810

 

Τα καζανέματα, αυτή η γνήσια έκφραση της κρητικής παράδοσης, αποτελούν το κεντρικό γεγονός του φθινοπώρου στο μεγάλο νησί. Αν βρεθείτε στην Κρήτη Νοέμβρη μήνα κάντε μια βόλτα στα ορεινά χωριά της ενδοχώρας και σίγουρα θα συναντήσετε κάποια παρέα να αποστάζει την παραδοσιακή ρακή.

IMG_1801

 

Τα καζανέματα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το ρακοκάζανο. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920, οπότε και δόθηκαν ειδικές άδειες σε αγρότες, με στόχο την οικονομική ενίσχυσή τους μέσα από την παραγωγή τσικουδιάς. Από τότε μέχρι σήμερα, οι άδειες μεταβιβάζονται πατροπαράδοτα από πατέρα σε γιό και η όλη διαδικασία συνεχίζεται αναλλοίωτη.

IMG_1812

Κατηγορία:  Χωρίς κατηγορία      Με ετικέτα:

Σε τι είναι χειρότερη κάθε χώρα της Ευρώπης

Αυστρία: Οι περισσότεροι καπνιστές νεαρής ηλικίας Το κάπνισμα είναι αγαπημένη συνήθεια πολλών νεαρών στην Αυστρία, οι οποίοι είναι συστηματικοί καπνιστές. Το 29,4% ηλικίας 15-24 ετών, το «φουντώνει» καθημερινά

Βέλγιο: Η χώρα με τα χειρότερα μποτιλιαρίσματα Μπορεί να γκρινιάζουμε στην Ελλάδα, ωστόσο η κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων του Βελγίου, είναι πραγματικός Γολγοθάς. Οι δυο χειρότερες πόλεις του κόσμου ως προς το μποτιλιάρισμα, είναι οι Βρυξέλλες και η Αμβέρσα

Βουλγαρία: Η χώρα όπου διώκονται περισσότερο οι δημοσιογράφοι Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, τα ΜΜΕ στη Βουλγαρία λειτουργούν υπό ασφυκτικούς περιορισμούς και έχουν τη λιγότερη ελευθερία από κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ. Μάλιστα στη σχετική λίστα παγκοσμίως βρίσκεται στην 87η θέση μεταξύ 179 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα όπου οι δημοσιογράφοι γράφουν ό,τι θέλουν χωρίς ενοχλήσεις είναι η Φινλανδία.

Κροατία: Η χώρα με τη μικρότερη συμμετοχή στο Erasmus Όχι και ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, αλλά από το 2000 η Κροατία έχει τη μικρότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι η χώρα είναι η τελευταία που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2013, οπότε μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση και σε αυτό τον δείκτη.

Κύπρος: Λιγότεροι 18αρηδες στα σχολεία Τι κάνουν οι 18αρηδες στην Κύπρο; Δεν καπνίζουν όσο οι νέου της Αυστρίας, ωστόσο δεν πάνε σχολείο. Το ποσοστό συμμετοχής τους είναι το μικρότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο ο δείκτης πιθανότατα δεν υπολογίζει τις ιδιαιτερότητες του νησιού και την στρατιωτική θητεία

Τσεχία: Η χώρα που έχει σύγχρονους σκλάβους Η Τσεχία προηγείται στο ποσοστό των σύγχρονων σκλάβων, κάτι που αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη. Η Walk Free υπολογίζει ότι 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπηρετούν ως «σκλάβοι» σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης με 1.400 θύματα (0,013%).

Δανία: Τα λιγότερα Zara στην Ευρώπη Καθένας και με τα προβλήματά του. Οι Δανοί δεν βρίσκουν Zara. Υπάρχουν μόνο δύο καταστήματα σε όλη τη χώρα, οπότε αν θες φθηνά ρούχα θα πρέπει να μονομαχήσεις με περίπου 2,8 εκατομμύρια Δανούς ανά κατάστημα. Δύσκολη αποστολή.

Εσθονία: Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ μισθών ανδρών και γυναικών Στην Εσθονία οι γυναίκες που εργάζονται έχουν κατά 27,3% χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες, που κάνουν την ίδια δουλειά. Για να καταλάβετε το μέγεθος της αδικίας, στην Ιταλία η διαφορά είναι 5,8%!

Φινλανδία: Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης Αν και στη χώρα υπάρχουν πολλά καλά, πολλή ελευθερία και αρκετή οργάνωση, η κατάθλιψη κυριαρχεί. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται και με τον κρύο καιρό και τα σκοτάδια. Το καλό είναι ότι δεν είναι αντίστοιχα και τα ποσοστά αυτοκτονιών.

Ιταλοί: Οι περισσότεροι φοροφυγάδες Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε λίγο απ’ όλα τα κακά, ωστόσο οι γείτονες Ιταλοί μας πήραν άλλη μια πρωτιά. Η παρουσία της Μαφίας, αυξάνει τα ποσοστά της φοροδιαφυγής και υπολογίζεται ότι το ιταλικό κράτος χάνει περίπου 192 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λόγω της φοροδιαφυγής.

Λετονια: Το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων Η Λετονία έχει το υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων στην ΕΕ, με 305 ανά 100.000 πολίτες. Πάντως παρά το ρεκόρ, έχει κάτω από τα μισά αν τη συγκρίνουμε με τις ΗΠΑ (716 ανά 100.000)

Λιθουανία: Το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών Πρώτη σε αυτοκτονίες αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι η Λιθουανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερα από αυτό της Ελλάδας

Λουξεμβούργο: Ξοδεύουν τα λιγότερα για την εκπαίδευση Παραδόξως το Λουξεμβούργο ξοδεύει τα λιγότερα χρήματα στην ΕΕ για την Παιδεία. Το 2007 ξόδευε μόλις το 3.15% του προϋπολογισμού της για την δημόσια παιδεία.

Μάλτα: Δύσκολο να ανοίξεις επιχείρηση Σε μια λίστα 189 χωρών σχετικά με την ευκολία του να ανοίξεις μια επιχείρηση, η Μάλτα βρίσκεται στην 161η θέση. Βρίσκεται κάτω από χώρες με σταθερά προβλήματα γραφειοκρατίας όπως η Κίνα και η Ισπανία.

Ολλανδία: Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ποδηλατών Σε μια χώρα που κυριαρχεί η κουλτούρα της χρήσης ποδηλάτων για τις μετακινήσεις, ίσως εξηγείται και η θλιβερή αυτή πρωτιά. Δυστυχώς οι πιθανότητες να εμπλακεί ένας ποδηλάτης σε δυστύχημα, είναι υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πολωνία: Η χώρα με τους λιγότερους γιατρούς Όπως φαίνεται είναι πιο απίθανο να βρεις γιατρό στην Πολωνία, από το να προφέρεις σωστά το όνομά του. Καλά. Λέμε τώρα.

Πορτογαλία: Μεγάλο πρόβλημα, η υπογεννητικότητα Η Πορτογαλία έχει μόλις 7,9 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία έχει σχεδόν διπλάσιο.

Ρουμανία: Δεν βρίσκεις με τίποτα σινεμά Η Ρουμανία έχει μόλις 3.8 κινηματογράφους ανά 1.000.000 κατοίκους. Σκεφτείτε τι ουρές θα δημιουργούνται όταν βγαίνει καμιά καλή ταινία. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται η Τσεχία με 49,2 σινεμά, ανά 1.000.000 κατοίκους.

Σλοβακία: Αναζητώντας ψηφοφόρους Τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών σε εκλογικές αναμετρήσεις είναι απίστευτα χαμηλά. Ψηφίζει περίπου το 13,05% του πληθυσμού, όταν στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 89,64%.

Σλοβενία: Περισσότεροι θάνατοι λόγω αλκοόλ Μια καθόλου τιμητική πρωτιά για τη Σλοβενία, που κατέχει την πρώτη θέση στους θανάτους από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ισπανία: Πρωτιά στους μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο Το 23,5% των μαθητών στη χώρα δεν τελειώνει τη βασική εκπαίδευση. Το ποσοστό δίνει στους Ισπανούς μια θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ.

Σουηδία: Τα λιγότερα κρεβάτια νοσοκομείου Είτε οι Σουηδοί αρρωσταίνουν λιγότερο, είτε στα νοσοκομεία προτιμούν τους ασθενείς με τα Sleeping bags τους. Ελάτε εδώ να μάθετε μπαλίτσα στους άρχοντες των ράντσων.

Μεγάλη Βρετανία: Πρώτοι στη χρήση κοκαΐνης Πρώτοι στη χρήση κοκαΐνης είναι οι Βρετανοί σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρατούν τα σκήπτρα επίσης στη χρήση μεθαμφεταμίνης, έκσταση και LSD defencenet.gr

Πηγή : http://www.ipaideia.gr/se-ti-einai-xeiroteri-kathe-xora-tis-europis-xartis.htm

Κατηγορία:  Χωρίς κατηγορία