9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας_1η Ανακοίνωση

Γενικά

Kατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018 πραγματοποιήθηκε το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο οποίο 7032 μαθητές με την υποστήριξη 716 εκπαιδευτικών από 338 σχολεία, σε 13 πόλεις, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 522 ψηφιακά έργα. Στοιχεία των έργων βρίσκονται αναρτημένα στα τοπικά ιστολόγια των πόλεων του Φεστιβάλ (http://www.digifest.info/index.php/el/τα-έργα-των-μαθητών.html). Το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι πολίτες.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τα μαθητικά έργα που παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα παρουσίασαν τη δημιουργική και εκλαϊκευμένη εκδοχή της επιστήμης της Πληροφορικής μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων και εργαστηριακών σεμιναρίων (workshops) για μαθητές και γονείς.

Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου (194888/Δ2/13-11-2017). Επιπλέον, το Φεστιβάλ, για μια ακόμη χρονιά, έλαβε την υποστήριξη  Συλλόγων και Ενώσεων Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ)  καθώς και Τοπικών Φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.).

 

Για το σχολικό έτος 2018-19

το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

θα διεξαχθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην πόλη της Καστοριάς,

την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019,

στο ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

Το  Φεστιβάλ έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ20.2/ 127415 /Δ2/26-7-2018) και της Περιφεριεακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (αρ. πρωτ. 1509/28-02-2019). Η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα γίνει από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ) Δυτ. Μακεδονίας (Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 86 Πληροφορικής, 3ης Ενότητας ΠΕ 70 Δασκάλων και ΠΕ 04.04 Αειφορίας) και τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και με συνδιοργάνωση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας (Σ.Ε.Π.Φ.) και Καστοριάς (Σ.Ε.Π.ΚΑ.).

 

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά επιβραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

(α) Σύντομη παρουσίαση της εργασίας από τους μαθητές σε ακροατήριο

ή/και

(β) Εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ομάδα μαθητών στον εκθεσιακό χώρο για ένα διάστημα 2-3 ωρών, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι’ αυτό

 

Για δηλώσεις συμμετοχής θα ακολουθήσει σύντομα 2η ανακοίνωση.