Don’t look πάνω!

Δυο κείμενα για την επίσημη (με προξενιό) αγαπημένη μας, τη Webex, γραμμένα στην νεο-νεοελληνική διάλεκτο.

“… στις αμμουδιές του Homer” ή «θα τρίζουν τα bones του Ελύτη»
Μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2023 θα έχουμε, λέει, την ευκαιρία να χρησιμοποιούμε τη Webex στην εκπαίδευση. Και μετά, τι θα κάνουμε; Και μόνο που σκέφτομαι ότι θα μας φέρουν καμιά ελληνικιά πλατφόρμα αγχώνομαι… Τι, όλοι ίσα και όμοια; Εμείς που το μιλάμε φαρσί το αγγλικό και οι άλλοι, στο ίδιο καλάθι; Και πώς θα ξεχωρίζουν πια οι άριστοι; Τι; Ο Νόμος-Πλαίσιο 1566/85 μιλάει για αποκλειστική χρήση της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση; Ε, και; Στο 1985 θα κολλήσουμε; Η Διαμαντοπούλου το είχε πει: να κάνουμε τα Αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα, να τελειώνουμε βρε αδερφέ! Αν είχε γίνει από τότε, τώρα ποιος θα γκρίνιαζε; Τους πειράζει, τάχα, που λέμε «Θα κάνω share» ή «Πάτησε Accept». Αλλά έτσι είναι! Οι εκσυγχρονιστές και οι κοσμοπολίτες έβρισκαν πάντα μπροστά τους τέτοιους οπισθοδρομικούς να μπαίνουν εμπόδιο στην πρόοδο! Όμως, φτάνει πια! Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω! Ζούμε πια στον 21ο αιώνα! Υβριδικά τα αυτοκίνητα μας, υβριδική και η γλώσσα μας! Και σε όποιον αρέσουμε!

Self comments (κατά το self tests):
1: Είναι δικαιολογημένοι (οι άριστοι). Αν έχεις μάστερ στα Γιέιλ και στα Χάρβαρντ ούτε που καταλαβαίνεις ότι η πλατφόρμα είναι σε ξένη γλώσσα.
2: Για να πούμε και την αλήθεια: άλλο είναι να πεις στον Γιωργάκη τις ελληνικούρες «Κλείσε το μικρόφωνο!» ή «Θα σε αποβάλλω!» και άλλο τα κοσμοπολίτικα «Πάτα το mute» ή «Θα σε κάνω expel!».
3: Τι κάνουν εκεί στην Ακαδημία Αθηνών; Σσσσς, μην ενοχλείτε! Είναι απασχολημένοι με την ακριβή μετάφραση της λέξης delivery.

Μια ξεχασιάρα…
Ξεχασιάρα μιας προέκυψε η [Ανεξάρτητη] Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Τις πρώτες παρατηρήσεις για την τηλεκπαίδευση τις έκανε το φθινόπωρο του 2020. Μετά… ξεχάστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο και επανήλθε το φθινόπωρο του 2021. Θα μου πείτε: και τι το ήθελε τώρα που μας έμεινε η ουρά του γαϊδάρου; Ε, τι να γίνει, ξεχάστηκαν. Ανεξάρτητοι είναι, ό,τι θέλουν κάνουν! Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό που ξέχασαν. Ξέχασαν και ότι η πλατφόρμα δουλεύει μόνο στα Αγγλικά (με προφανείς κινδύνους ασφάλειας για τους μη αγγλόφωνους εκπαιδευτικούς και μαθητές). Ξέχασαν ακόμα τα πρόσθετα στο Chrome, στο Firefox ή στο Android που χρησιμοποίησαν οι μαθητές/τριες για να συνδεθούν στη Webex. Τα πρόσθετα αυτά δεν περιλαμβάνονταν στις επίσημες οδηγίες αλλά ήταν απαραίτητα για καλή σύνδεση και έτσι τα κατέβασαν σχεδόν όλοι (οι μαθητές). Κατά την εγκατάστασή τους ένα από εκείνα τα «Accept» που πάτησαν βιαστικά, έλεγε -στα Αγγλικά βέβαια- ότι θα έχουν εποπτεία των κινήσεων τους στο διαδίκτυο. Τι; Γιατί δεν το έψαξαν στην ΑΠΔΠΧ και ασχολήθηκαν μόνο με την «κανονική» σύνδεση των μαθητών χωρίς τη χρήση εφαρμογής; Μα… το ξέχασαν!

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά άρθρα, Νέα Τεχνολογία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση