Η ταινία και το βίντεο στην εκπαίδευση (Δωρεάν έκδοση)

Film VideoΤο βιβλίο “Η ταινία και το βίντεο στην εκπαίδευση – Προσεγγίσεις και πρακτικές αξιοποίησης στην τάξη”  με συγγραφείς τους Αλιβίζο (Λοΐζο) Σοφό και  Στέφανο Γιασιράνη, διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ από τις εκδόσεις “Κάλλιπος – Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις

Η περιγραφή της έκδοσης αναφέρει ότι:

“Στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα παρατηρείται το εξής φαινόμενο, από τη μια οι εκπαιδευτικοί να θεωρούν ότι η αξιοποίηση και η δημιουργία δικών τους βίντεο αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό μέσο, ενώ, από την άλλη, η αξιοποίησή τους να είναι πολύ μικρή.

Σε αυτό το βιβλίο, που αποτελεί τον καρπό ερευνών, διδασκαλίας και δράσεων των τελευταίων χρόνων, και εμπεριέχει επιμέρους κείμενα που είχαν δημιουργηθεί για τις ανάγκες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών σπουδών, επιχειρείται η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν τα βίντεο σε κάθε μορφή εκπαίδευσης, στη δια ζώσης, στη μεικτή ή στη διαδικτυακή.

Η δομή του βιβλίου, το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, αντανακλά τον τρόπο που προσεγγίζεται το θέμα της ταινίας και του βίντεο στην εκπαίδευση. Στο πρώτο μέρος, η ταινία προσεγγίζεται ως πολιτισμικό αγαθό, προβάλλεται η εκπαιδευτική της αξιοποίηση και αποτυπώνεται ο τρόπος ανάλυσής της ώστε να αποτελέσει διδακτικό υλικό, σύμφωνα με το ΑΠΣ. Στο δεύτερο μέρος, η ταινία προσεγγίζεται ως εκπαιδευτικό μέσο, εστιάζοντας σε τρόπους εκπαιδευτικής αξιοποίησής της στο σχολείο. Επεξηγείται πώς ο εκπαιδευτικός από χρήστης θα μπορέσει να γίνει ο ίδιος δημιουργός εκπαιδευτικών βίντεο, προκειμένου να τα αξιοποιήσει στη διδασκαλία ή σε εκπαιδευτικό κανάλι που θα δημιουργήσει ή σε μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων, ανοικτών προς τους μαθητές. Τέλος, στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ψηφιακά εργαλεία καταγραφής, επεξεργασίας, εμπλουτισμού και δημοσίευσης βίντεο, μαζί με μια ενδεικτική δραστηριότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους.

Τα εν λόγω εργαλεία, όταν αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς, μπορούν να βελτιώσουν την εκπαιδευτική αξία των τελικών βίντεο, καθιστώντας τα ακόμα πιο αποτελεσματικά κατά την αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική πράξη.”

Πηγή: Κάλλιπος – Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση