«

»

Μαΐ 09 2018

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Εθνικό Πάρκο Δέλτα – Αξιού (Βίντεο)

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού βρίσκετε στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου,  τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιούκαθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.

Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που την χαρακτηρίζουν –από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους – η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν τριακόσια είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες μεικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για πολλά είδη θηλαστικών, όπως ο λαγόγυρος και για την ερπετοπανίδα, καθώς φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη.

Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο δίκτυο οικολογικών περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ (1971) για τους υγροτόπους.

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της προστατευόμενης περιοχής έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, με την ΚΥΑ 12966/2009 και έχει έκταση 338 τ.χλμ.

Ο Φορέας Διαχείρισης ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την διοίκηση, προστασία και διαχείριση του υγροτοπικού συστήματος και είναι ένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης που λειτουργούν στη χώρα μας για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, στο πλαίσιο και της υποχρέωσης της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα αποτελεί ένα εξαιρετικό «εκπαιδευτικό εργαλείο» και προσφέρεται για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να την επισκεφτούν και να μάθουν για τις αξίες των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, τα είδη ζώων και φυτών που ζουν σε αυτή, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές μία αυθεντική εμπειρία με τη φύση και μία βιωματική σχέση με τον υγρότοπο.

Πηγή: Εθνικό Πάρκο Δέλτα – Αξιού,

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dtampouris/2018/05/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf-%ce%b4%ce%ad%ce%bb%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων