Εννοιολογικοί Χάρτες : Εφαρμογές για εύκολες δημιουργίες

Οι εννοιολογικοί χάρτες αποτελούν ένα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο έκφρασης των νοητικών σχημάτων των μαθητών/τριων, σχετικών με αφηρημένες και δύσκολες στην κατανόηση έννοιες και επιτρέπουν  τη χρησιμοποίηση των γνώσεων σε νέα πλαίσια, αλλά και τη διατήρησή τους για μεγάλες χρονικές περιόδους .

Οι χάρτες δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να μάθουν αποτελεσματικότερα βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να οργανώσουν το διδακτικό αντικείμενο, να αποθηκεύσουν τις πληροφορίες και να ανατρέχουν σ’ αυτές ευκολότερα.

Όσον αφορά τον διδάσκοντα , οι La Vecchia and Pedroni (2007) αναφέρουν ότι οι εννοιολογικοί χάρτες μπορούν να αποτελέσουν ένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης της κατανόησης των μαθητών/τριων.

Σύμφωνα με τη Βασιλοπούλου (2001), η εννοιολογική χαρτογράφηση μπορεί να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία ως: (α) οργανόγραμμα του μαθήματος (β) εισαγωγικός χάρτης μιας ενότητας (γ) οργανωτής προώθησης (δ) επαναληπτικός χάρτης και (ε) εργαλείο αξιολόγησης.

Είδη εννοιολογικών χαρτών

Οι εννοιολογικοί χάρτες μπορούν να έχουν διαφορετική μορφή. Έτσι με βάση την εμφάνισή τους υπάρχουν χάρτες:

1. Ιεραρχικοί (hierarchy concept maps)

Σ’ αυτούς τους χάρτες η κεντρική έννοια τοποθετείται στην κορυφή και σταδιακά προς τα κάτω κλιμακώνεται η νοητική δράση

2. Αραχνοειδείς (spider concept maps)

Η κεντρική έννοια τοποθετείται στο κέντρο και γύρω της απλώνονται οι υποέννοιες. Σ’ αυτούς τους χάρτες δεν υπάρχει συνήθως μεγάλη κλιμάκωση.

3. Διαγράμματος ροής (flowchart concept maps)

Σ’ αυτούς έχουμε γραμμική κλειστή διάταξη των εννοιών.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

Ανακαλύψτε στην παρουσίαση που ακολουθεί εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την δημιουργία Εννοιολογικών Χαρτών.

[slideboom id=2048567&w=800&h=300]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση