Αδικαιολόγητη μη έγκριση της ειδικότητας «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» στο ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου

ΣΙΔΕΠΑΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΑ.Λ. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Αδικαιολόγητη μη έγκριση

της ειδικότητας «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων»

Με έκπληξη και ιδιαίτερο προβληματισμό οι καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Σιδηροκάστρου βιώνουν τη σκληρή και άκαμπτη στάση του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία της ειδικότητας «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» παρά την ενδελεχή και τεκμηριωμένη ενημέρωση για την ανάγκη ύπαρξής της.

Η μη εγκεκριμένη ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων»με 6 εγγεγραμμένους μαθητές, του ακριτικού ΕΠΑ.Λ Σιδηροκάστρου (15 χιλ από τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας) είναι μοναδική στο Δήμο Σιντικής και στον όμορο Δήμο Ηράκλειας.

Η επόμενη εναλλακτική λύση είναι το 2ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών με αποτέλεσμα οι μαθητές μας να χρειαστεί να διανύουν καθημερινά το λιγότερο 60 χλμ ημερησίως (και όχι σε εθνικό δρόμο με τέλειο οδικό δίκτυο), με το τοπικό ΚΤΕΛ του οποίου τα δρομολόγια προφανώς και δεν είναι προσαρμοσμένα στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Άρα πέραν της επιπρόσθετης χιλιομετρικής επιβάρυνσης υπάρχει και η άσκοπη σπατάλη πολύτιμου χρόνου, που προφανώς δε διαθέτουν.

Με την έγκριση της ειδικότητας δεν προκύπτει καμία  δαπάνη για το Δημόσιο αφού οι οργανικά υπάρχοντες καθηγητές στο σχολείο μας καλύπτουν τις ώρες διδασκαλίας.

Η μη λειτουργία της ειδικότητας αποτελεί πλήγμα για την περιοχή μας αφού είναι δυναμικά εξελισσόμενη στον τουριστικό τομέα όντας ενταγμένη σε διεθνείς συνθήκες για το μοναδικό της περιβάλλον και οικοσύστημα. Το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για τον οικοτουρισμό και  αγροτουρισμό είναι έντονο και διαρκώς αυξανόμενο.

Η επικείμενη μη έγκριση (κατάργηση) του τμήματος επιφέρει προφανώς πρόσθετο άγχος και ανησυχία στους μαθητές μας και στους γονείς τους ,αφού έχει ήδη αρχίσει η σχολική χρονιά και αυτοί  καλούνται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Το γεγονός της μη έγκρισης τμημάτων προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους μαθητές και των υπολοίπων τάξεων που διαπιστώνουν ότι το μαθησιακό τους μέλλον είναι δυσοίωνο.

Εύλογα είναι και τα ερωτηματικά μαθητών και καθηγητών για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, στην υπόλοιπη χώρα, χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός των εγγραφόμενων μαθητών σ΄ αυτά καθώς επίσης και το σκεπτικό έγκρισής τους. Επίσης αναρωτιέται κανείς και ποιο σκοπό εξυπηρέτησε η ηλεκτρονική επιλογή Σχολικής Μονάδας αφού οι μαθητές μας και οι γονείς τους ξεκάθαρα επέλεξαν το ΕΠΑ.Λ Σιδηροκάστρου ως το μοναδικό που τους εξυπηρετεί λόγω της εγγύτητας και της γεωγραφικής διαμόρφωσης της περιοχής (Δυσπρόσιτες ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές). Το σχολείο μας εξυπηρετεί επίσης τους μαθητές και τους γονείς τους οι οποίοι και λόγω επαγγέλματος (αγρότες , ξυλοκόποι, κτηνοτρόφοι…) δεν μπορούν να απομακρύνονται από την έδρα τους και συνεπώς τους θέτει το δίλημμα της εγκατάλειψης των σπουδών τους.

Δεδομένων των παραπάνω εύλογα τίθεται επίσης το ερώτημα του ποιες είναι οι ίσες ευκαιρίες που παρέχονται στους μαθητές όλης της Ελλάδας όταν καταφανέστατα τούτο δεν υφίσταται στην περίπτωσή μας.

Εκτός εάν το ξερό «ας αλλάξουν ειδικότητα για να μείνουν στο σχολείο» που έχουμε λάβει σαν απάντηση είναι η νέα τάση και το όραμα στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Παρακαλούμε να συμβάλλετε και εσείς ενώνοντας τη φωνή σας με τη δική μας στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος των Διδασκόντων

 και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Μαθητών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση