Οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον (Yellowstone National Park)

yellowstone parkΣτο εθνικό πάρκο Yellostone των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από πρωτοβουλία επιστημόνων, εγκαταστάθηκαν ομάδες γκρίζων λύκων από τον Καναδά, μετά από απουσία 70 χρόνων. Το αποτέλεσμα επηρέασε τη ζωή του πάρκου με καθοριστικό τρόπο…

Στο συγκεκριμένο πάρκο ο αριθμός των ελαφιών είχε αυξηθεί δραματικά, μιας και υπήρχε παντελής απουσία των θηρευτών τους. Τα ελάφια είχαν «εξαφανίσει» την βλάστηση!

Με την εμφάνιση των πρώτων λύκων, ο αριθμός των ελαφιών μειώθηκε, άλλαξε τελείως η συμπεριφορά τους, απέφευγαν τις κοιλάδες και τα φαράγγια τα οποία αποτελούσαν σημεία κινδύνου και εγκλωβισμού τους από τους λύκους.

Στα συγκεκριμένα σημεία η βλάστηση αναγεννήθηκε! Οι γυμνές πλαγιές των βουνών καλύφθηκαν από λεύκες, ιτιές κλπ. Ενώ αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των πουλιών (σαρκοφάγα πουλιά εμφανίστηκαν επειδή βρήκαν τροφή από τα αποφάγια των λύκων).

Εμφανίστηκαν κάστορες, που στις φωλιές και στα φράγματα που δημιούργησαν, στεγάστηκαν  και άλλα είδη όπως βίδρες, πάπιες, ψάρια ερπετά και διάφορα αμφίβια.

Επιπροσθέτως, η παρουσία των λύκων άλλαξε και τη γεωμορφολογία του πάρκου, καθώς τα καινούργια δάση που δημιουργήθηκαν σταθεροποίησαν με τις ρίζες τους τις όχθες των ποταμών. Η διάβρωση του εδάφους μειώθηκε και δημιουργήθηκαν μικρές λίμνες, ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή.

Δείτε το βίντεο που δείχνει πώς ένα είδος μπορεί να έχει τεράστια επίδραση σε ολόκληρο το οικοσύστημα στο οποίο ζει, και ακόμα και να αλλάξει τη γεωγραφία μιας περιοχής.

Πηγή: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Youtube

Διαβάστε επίσης:

Εθνικό Πάρκο Γέλοουστουν – Γουαϊομονγκ – ΗΠΑ

Yellowstone: Περιήγηση στο πρώτο Εθνικό Πάρκο στον κόσμο (φωτό)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση