«

»

Δεκ 08 2015

Εκτύπωσέ το Άρθρο

10 λόγοι για να εργαστείς σκληρά στο σχολείο

sxoliki_zoiΣκεφτείτε τις οργανωμένες δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά.
Για παράδειγμα, σε μια μουσική πρόβα, οι μουσικοί κατανοούν για ποιο λόγο πρέπει να κάνουν πρόβα. Γνωρίζουν ότι η εξάσκηση είναι σημαντική, επειδή αργότερα η μπάντα θα χρειαστεί να παίξει μουσική ενώπιον ακροατηρίου. Η σύνδεση μεταξύ της σημερινής προετοιμασίας και της αυριανής παρουσίασης είναι άμεση και κατανοητή. Οι νέοι ηθοποιοί, επίσης, σε μια θεατρική ομάδα έχουν επίγνωση αυτής της σχέσης. Το ίδιο και οι παίκτες μιας μικρής ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι καθοδηγητές τέτοιων δραστηριοτήτων γενικά δε χρειάζεται να εξηγήσουν το λόγο της εξάσκησης, διότι τα παιδιά είναι εύκολο να τον καταλάβουν από μόνα τους.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον, όμως, το ότι η οργανωμένη δραστηριότητα που κατακτά τις περισσότερες ώρες από το χρόνο ενός παιδιού, το σχολείο, είναι εκείνη στην οποία το γιατί χρειάζεται να το παρακολουθεί καθημερινά είναι το πιο δύσκολο να εξηγήσει κανείς.

Για ποιο λόγο παρακολουθεί κανείς το σχολείο; 

Οι περισσότεροι μαθητές θα απαντούσαν ότι έρχονται για να μάθουν πράγματα.
Αλλά όταν ρωτηθούν κι άλλο, δύσκολα θα καταφέρουν να βρουν λόγους γιατί είναι σημαντικό να μάθουν. Οι λόγοι για τους οποίους πάμε σχολείο είναι λιγότερο σαφείς και εμφανείς από αυτούς για τους οποίους θα κάνουμε μουσική ή θεατρική πρόβα ή θα εξασκηθούμε σε κάποιο άθλημα. Συνεπώς, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να ανακαλύψουν μόνα τους ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι.

Σαν γονείς και σαν δάσκαλοι, αν θέλουμε τα παιδιά να εργαστούν βάσει κάποιου σκοπού στο σχολείο, πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί τους ώστε να τους εμφυσήσουμε αυτή την αίσθηση του σκοπού. Δεν υπάρχει πιο θεμελιώδες ερώτημα που να μπορεί να θέσει ένας ενήλικας σε ένα παιδί απ’ το «Γιατί είναι σημαντικό να τα πηγαίνεις καλά στο σχολείο;». Δεν μπορούμε να υποθέσουμε πως ήδη γνωρίζουν.

Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας δέκα σημαντικούς λόγους που απαντούν στο γιατί έχει σημασία να δουλέψει κανείς σκληρά, να εκτιμήσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να πάρει το σχολείο στα σοβαρά. Τα παιδιά που αντιλαμβάνονται τους πολλαπλούς σκοπούς της εκπαίδευσης θα έχουν περισσότερα κίνητρα για να μάθουν, θα είναι πιο αφοσιωμένα στη μελέτη, θα είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε περιπτώσεις αποτυχίας, θα είναι πιο πρόθυμα να καθυστερήσουν την ευχαρίστηση, θα βρουν νόημα στην εργασία τους και θα είναι πιο ικανά να συνδέσουν αυτά που μαθαίνουν σήμερα με τις ευκαιρίες που θα συναντήσουν αύριο.

1. Η μάθηση προσθέτει ποιότητα στη ζωή μας.

Η νοητική ανάπτυξη είναι χαρά και όφελος για μας τους ίδιους. Το να μαθαίνει κανείς είναι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό και θα ‘πρεπε κανείς να αισθάνεται καλά. Όταν τα παιδιά εργάζονται σκληρά στο σχολείο, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, κάτι που τους βοηθά να χτίσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

2. Η σκληρή δουλειά προετοιμάζει τα παιδιά για ανώτερα επίπεδα μόρφωσης. 

Οι καλές επιδόσεις στο δημοτικό σχολείο, συνήθως οδηγούν σε καλές επιδόσεις και στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Επίσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διακρίσεις και άλλες σημαντικές ευκαιρίες. Επιπροσθέτως, η σταθερή ακαδημαϊκή επιτυχία αυξάνει τις πιθανότητες αποδοχής σε ένα καλό πανεπιστήμιο ή σχολή.

3. Η σκληρή δουλειά στο σχολείο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν συνήθειες που διαρκούν. 

Στην τάξη μου δίνω έμφαση σε δύο σημαντικές έννοιες: στις «συνήθειες του μυαλού», οι οποίες μας προδιαθέτουν να σκεφτούμε και να ενεργήσουμε με συγκεκριμένους τρόπους και στις «συνήθειες του χαρακτήρα», οι οποίες επικεντρώνονται σε τακτικές μελέτης, κοινωνικές δεξιότητες και στάσεις απέναντι στην εργασία. Στο βιβλίο «Horace’s Hope», ο εκπαιδευτικός Theodore Sizer αναφέρει ότι «Το να γνωρίζεις πράγματα είναι καλό. Το να είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις αυτά τα πράγματα έχει νόημα. Το να είσαι σε θέση να τα χρησιμοποιείς πάντα, σαν από συνήθεια, είναι ο υπέρτατος στόχος«.

sxoliki_zoi_14. Η σκληρή δουλειά μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν αυτό που τους αρέσει.

Πολλές γνωστές προσωπικότητες ανακάλυψαν τη μελλοντική τους καριέρα και τον τομέα που τους ενδιαφέρει, ενώ πήγαιναν ακόμα στο σχολείο. Τα βιβλία, το οπτικοακουστικό υλικό και άλλο κιναισθητικό υλικό μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε νοοτροπίες, μουσικές, γλώσσες, προκλήσεις και ιδέες στα οποία θα ήταν απίθανο να εκτεθούν αλλιώς.

5. Η καλή επίδοση στο σχολείο βοηθά κάποιον να αντιληφθεί περισσότερα για τον εαυτό του. 

Η σχολική τάξη είναι ένα από τα κυρίαρχα μέρη όπου καθορίζουμε τις προσωπικές ποιοτικές μας αξίες. Οι μαθητές που δουλεύουν σκληρά και τα καταφέρνουν καλά στο σχολείο, είναι σε θέση να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα προσδοκιών και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι θα καταφέρουν σπουδαία πράγματα. Αποφασίζουν ότι θα «πολεμήσουν» για να γίνουν οι καλύτεροι των καλύτερων και δε θα συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο. Θα κρατήσουν αυτές τις προσδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς και δασκάλους που θα συντηρούν αυτές τις υψηλές προσδοκίες, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να δεσμευτούν τα ίδια σε υψηλούς στόχους.

6. Η εκπαίδευση μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε. 

Είναι γνωστό ότι οι μαθητές που έχουν απολυτήριο λυκείου κερδίζουν περισσότερα χρήματα από μαθητές που δεν το έχουν, καθώς και ότι όσοι έχουν πτυχίο πανεπιστημίου μπορούν να κερδίσουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι σημαντικό να αποκτούμε δύναμη. Το να βγάζουμε περισσότερα χρήματα δεν είναι ο μόνος λόγος για να τα πηγαίνουμε καλά στο σχολείο, αλλά παραμένει ένας καλός λόγος.

7. Η καλή επίδοση στο σχολείο αυξάνει τις επιλογές που θα έχουμε στη ζωή μας. 

Η εκπαίδευση ανοίγει πόρτες. Δε μας βοηθά μονάχα να κάνουμε δουλειές με υψηλότερο μισθό, αλλά, επίσης, μας προσφέρει πρόσβαση σε μια ευρύτερη γκάμα επαγγελμάτων που προσφέρουν πρόκληση, ενδιαφέρον και την ευκαιρία να προσφέρουμε στην κοινωνία. Η εκπαίδευση, επίσης, ανοίγει πόρτες άσχετες με τη μελλοντική μας καριέρα. Ένας μαθητής με σχολική επιτυχία, για παράδειγμα, μπορεί να αποκτήσει αξιόλογες εμπειρίες εθελοντισμού.

8. Η σκληρή δουλειά στο σχολείο μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί καταναλωτές. 

Ασφαλώς, στο σχολείο αποκτούμε αριθμητικές δεξιότητες, οι οποίες μας βοηθούν να δίνουμε ρέστα, να κάνουμε σωστούς υπολογισμούς και να οργανώνουμε τα έσοδα και τα έξοδα του σπιτιού. Εκτός αυτού, βέβαια, αποκτούμε νοητικές ικανότητες ανώτερου επιπέδου που μας βοηθούν να γίνουμε ικανοί καταναλωτές με την ευρύτερη έννοια – καταναλωτές ειδήσεων και πληροφοριών με ικανότητα να αναλύουμε, να κρίνουμε και καταλήγουμε σε έξυπνα συμπεράσματα.

9. Η εκπαίδευση μας δίνει τη δύναμη να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στον κόσμο.

Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσα περισσότερα μπορούμε να συνεισφέρουμε στις ζωές των άλλων. Η καλή επίδοση στο σχολείο μας δίνει τη δύναμη και τη γνώση να βοηθήσουμε τους άλλους ανθρώπους, τόσο μέσα από έναν επίσημο ρόλο (π.χ. ως γιατρός ή ως νοσηλευτής), όσο και μέσα από ανεπίσημους ρόλους, όπως όταν συνεργαζόμαστε με ένα γείτονα ή βοηθάμε το αδελφάκι μας να μάθει να διαβάζει.

10. Η εκπαίδευση βοηθά τους ανθρώπους να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Οι υγιείς κοινωνίες χρειάζονται πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν. Η ψήφος, η συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια, η σύνταξη ενός γράμματος σε έναν εκδότη κι η ανάληψη δράσης σε σημαντικά θέματα είναι σημαντικά για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη δημοκρατία. Διαβάζοντας και συμμετέχοντας στο σχολείο, μαθαίνουμε την ιστορία της χώρας μας και τις ευθύνες που έχουμε ως πολίτες.

Το παραπάνω κείμενο είναι μετάφραση άρθρου του Steve Reifman για το Teachers.net.
Ο τίτλος του πρωτότυπου άρθρου είναι «Ten Reasons To Work Hard In School«.
Μετάφραση άρθρου: Ελένη Γαρυφαλάκη

Πηγή: Καλός Αγωγός

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dtampouris/2015/12/10-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων