Τραγούδια για το Bullying

bullyO ορισμός “bullying” δεν υποδηλώνει μια τάση των τελευταίων ετών. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές ψυχολογικές ή ακόμα και τραγικότερες συνέπειες. Το «νταηλίκι» (ελληνιστί) είναι κάτι που έχουμε συναντήσει όλοι, είτε ως μάρτυρες είτε ως θύματα είτε ως θύτες, ακόμα και άθελά μας.

Τραγούδια που μιλούν για το σκληρό φαινόμενο από διάσημους καλλιτέχνες που έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα bullying ή συναισθάνονται τα άτομα αυτά, στέλνοντας το δικό τους (πολλές φορές αυτοβιογραφικό) μήνυμα αισιοδοξίας, εμψύχωσης και κατανόησης στα άτομα με τα αντίστοιχα βιώματα και σκέψεις. Είναι στο χέρι όλων μας η εξάλειψη του και η μουσική μας κάνει πάντα δυνατότερους.

  • Cat Power – “Nothin’ But Time”

Η Cat Power (a.k.a Chan Marshall) έγραψε αυτό το 11λεπτο τραγούδι για να ανεβάσει το ηθικό της κόρης του συντρόφού της, Lucia, η οποία δεχόταν έντονο cyber – bullying. Η Marshall είχε ζητήσει από τον David Bowie να συμμετέχει στο τραγούδι, μιας που ήταν ο αγαπημένος μουσικός ήρωας της Lucia. Όταν ο Λεπτός Λευκός Δούκας δεν κατάφερε να βρει χρόνο, την θέση του πήρε ο Iggy Pop.

It’s up to you. To be a superhero, It’s up to you. To be like nobody.

  • Faithless – “Baseball Cap”  

Το τραγούδι των Faithless κάνει λόγο για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ενηλίκων και των συμβουλών τους στα παιδιά που δέχονται σχολικό εκφοβισμό. Ο ήρωας του τραγουδιού δέχεται bullying στο σχολείο, τον χτυπούν άσχημα, ώσπου μιλάει στον θείο του εξομολογώντας του την κατάσταση. Μερικές φορές το αίσθημα της εκδίκησης ή ακόμα και οι σκέψεις για αυτοκτονία υπερνικούνται από μία ώριμη συμβουλή.

  • Blink-182 – “Adam’s Song” 

Η αμερικάνικη ποπ πανκ έχει καταπιαστεί εκτενώς με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Το συγκεκριμένο δημοφιλέστατο τραγούδι των Blink -182 μιλά για τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού, και στρέφει την προσοχή στο φαινόμενο των εφήβων αυτοχείρων, ένα φαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του bullying. Η αυτοκτονία ως η χειρότερη, σιωπηλή, μορφή εκδίκησης.

Λέγεται πως αυτό το κομμάτι γράφτηκε την περίοδο που οι Blink 182 περιόδευαν το 1997 για το “Dude’s Ranch”, σε μια φάση που ο Mark Hoppus ήταν χωρισμένος. Επιπλέον φήμες λένε πως ήταν επηρεασμένος από την αυτοκτονία ενός έφηβου φαν της μπάντας.

  • Taylor Swift- “Mean” 

Ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια για το bullying στην Αμερική. H αγαπημένη των εφήβωνTaylor Swift δίνει έμφαση σε μία άλλη οπτική του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, και τραγουδάει για τους θύτες που τις περισσότερες φορές έχουν και οι ίδιοι πέσει θύματα bullying.

H γλυκύτατη Taylor Swift σήμερα αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο, αλλά δεν είχε ευχάριστα σχολικά χρόνια, αφού η δημοφιλής κοριτσοπαρέα του σχολείου της την περιθωριοποίησε και την έκανε να υποφέρει αλά “Mean Girls” (χωρίς το χιούμορ). Η ίδια κοριτσοπαρέα ξέχασε τα καμώματά της όταν η Swift έγινε διάσημη και πήρε μια μικρή, αθώα μουσική εκδίκηση. Το 2011 έγραψε το “Mean”, με τα προφητικά λόγια:

“Someday I’ll be living in a big ol’ city
And all you’re ever gonna be is mean
Someday I’ll be big enough so you can’t hit me
And all you’re ever gonna be is mean
Why you gotta be so mean?”

  • Morgan Frazier – “Hey Bully” 

Ένα ακόμα τραγούδι που απευθύνεται στο αμερικάνικο εφηβικό κοινό. Η Morgan Frazier στο τραγούδι “Hey Bully” απευθύνεται στους νταήδες που στιγμάτισαν τη δική της εφηβεία, και προσπαθεί να ερμηνεύσει γιατί οι bullies φέρονται με αυτόν τον τρόπο.

  • Pearl Jam – “Jeremy”

Η μεγάλη επιτυχία των Pearl Jam είναι ένα τραγούδι για τον σχολικό εκφοβισμό και τις τραγικές του συνέπειες. Το τραγούδι μιλάει για τον Jeremy, ένα αγόρι που αυτοκτονεί για να εκδικηθεί τους νταήδες που τον βασάνιζαν σε όλη του την παιδική ηλικία.  Είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του 16χρονου Jeremy Delle από το Τέξας που το 1991 αυτοκτόνησε την ώρα του μαθήματος μπροστά στην καθηγήτρια και τους συμμαθητές του. Όταν η καθηγήτρια ζήτησε από τον Jeremy να πάει στον Διευθυντή για να ζητήσει άδεια να μπει στην αίθουσα παρά την αργοπορία του αυτός γύρισε πίσω με ένα πιστόλι το οποίο έστρεψε στον εαυτό του. Τρία χρόνια πριν, το 1988, τρία ακόμα παιδιά του ίδιου σχολείου έδωσαν τέλος στη ζωή τους για τους ίδιους πιθανότατα λόγους.

  • Marcy Playground – “St. Joe On The School Bus”

Ένα σουρεαλιστικό βίντεο για ένα τραγούδι που μιλάει ανοιχτά για τον σχολικό εκφοβισμό. Ο τραγουδιστής των Marcy Playground είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως έγραψε το τραγούδι ορμώμενος από τις δικές του παιδικές αναμνήσεις και το bullying που δεχόταν για χρόνια στο σχολείο. «Υπήρχε περίοδος που σκεφτόμουν να πάρω το ρόλο του θύτη και να τραμπουκίζω με τη σειρά μου πιο αδύναμα από μένα παιδιά. Τότε κατάλαβα τον φαύλο κύκλο που γεννά αυτή η ιστορία του εκφοβισμού. Μεγαλώνοντας έμπλεκα όλο και πιο συχνά σε καυγάδες, και τώρα σίγουρα ξέρω πού οφειλόταν αυτή μου η συμπεριφορά.»

  • Tame Impala – “Elephant”

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το τραγούδι του Αυστραλού Kevin Parker αναφέρεται στην πραγματικότητα στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ο ίδιος είχε πει στο NME ότι το τραγούδι μιλάει για την ψυχολογία του νταή, “του ανθρώπου που θεωρεί ότι είναι καλύτερος απ’ όλους αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου. Έτσι την πικρία του αυτή την διοχετεύει σε επιθετικότητα.”

  • Korn – “Faget”

Το τραγούδι του nu metal συγκροτήματος μιλά για τον εκφοβισμό που δεχόταν μικρός ο τραγουδιστής του, Jon Davis, όταν τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο τον τραμπούκιζαν και τον έλεγαν “αδερφή”. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για το πιο συναισθηματικό τραγούδι που έχει γράψει ποτέ, για ένα θέμα που τον απασχολούσε για χρόνια και του άφησε ψυχολογικά τραύματα που τον ακολουθούσαν ακόμα και την ενήλικη ζωή του.

  • Marilyn Manson – “Lunchbox” 

To 1972 o Καναδάς απαγόρευσε τα μεταλλικά κουτιά φαγητού στα σχολεία. Ο λόγος: υπήρξαν παιδιά που τα χρησιμοποίησαν σαν «όπλα» κατά άλλων παιδιών. Ο Marilyn Manson επηρεασμένος από αυτή την ιστορία έγραψε το “Lunchbox”, μέσω του οποίου περνάει και μήνυμα αισιοδοξίας: «όταν κάποιος θέλει, μπορεί».

  • Katy Perry – “Firework”

Όπως στο “Part Of Me”, έτσι κι εδώ η διάσημη ποπ σταρ απομακρύνεται από τη συνηθισμένη τσιχλόφουσκα της μουσικής της και στέλνει ηχηρό μήνυμα με τον πιο δυναμικό και εμψυχωτικό τρόπο:

“You don’t have to feel like a wasted space
You’re original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow”

  • Shinedown – “Bully”

Όπως είχε πει σε συνέντευξη στο Rolling Stone ο frontman της μπάντας Brent Smith, αυτό το τραγούδι μιλάει για «το πώς είναι να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να σταθείς για τον εαυτό σου, πως είναι κάποιος να σε υποτιμά και να θες να πάρεις πίσω τον αυτοσεβασμό σου».

“Push him to the dirt
‘Til the words don’t hurt
Can you hear me?
No one’s gonna cry
On the very day you die
You’re a bully”

  • Selena Gomez – “Who Says”

H Selena Gomez έχει πει με αφορμή αυτό το τραγούδι (και δικαιολογώντας το λόγο που το επέλεξε να το ερμηνεύσει) ότι «είναι πολύ δύσκολο στα 18 σου να προσπαθείς να βρεις ποιος είσαι και παράλληλα να έχεις ανθρώπους που θέλουν να σε τραβήξουν κάτω».

“I’m no beauty queen
I’m just beautiful me”

  • Christina Aguilera – “Fighter”

To 2002 η Christina Aguilera άφησε πίσω της το προφίλ του καλού και αθώου κοριτσιού που αντανακλά τις προσδοκίες κάθε νέας Αμερικάνας και πέρασε σε μια πιο σκοτεινή φάση και με τον δίσκο “Stripped” προσπάθησε να επικοινωνήσει μερικά από τα ζητήματα που την απασχολούσαν. Ένα από αυτά ήταν το bullying για το οποίο μιλάει μέσα από το κομμάτι “Fighter”. To κομμάτι δεν αφορά σε κάποιον χωρισμό όπως συνήθιζαν να αναμασούν τα media, αλλά στο προβληματικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η Aguilera και αυτό την έκανε «εξυπνότερη και δυνατότερη».

“Cause if it wasn’t for all
That you tried to do
I wouldn’t know just how capable I am to pull through
So I wanna say thank you”

  • Lady Gaga – “Born This Way”

H Mother Monster από την αρχή της καριέρας της τραγουδά για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και υποστηρίζει όλες τις ομάδες ατόμων που έχουν υποστεί άσχημες συμπεριφορές. Η ίδια έχει υπάρξει θύμα bullying, έχει έρθει αντιμέτωπη με την απώλεια ενός φαν της που ήταν επίσης θύμα bullying εξαιτίας της σεξουαλικότητας του και καταδικάζει όλες αυτές τις ενέργειες μίσους. Στην πράξη, έχει ιδρύσει το Born This Way Foundation, που σκοπό του έχει να στηρίξει τα άτομα που υποφέρουν από συμπεριφορές κακίας.

“Don’t hide yourself in regret
Just love yourself and you’re set
I’m on the right track, baby
I was born this way, born this way”

  • Rachael Lynn – Dare To Be Different 

Πηγή: Lifo.gr / Jumpingfish.gr / Youtube

 

Μπορείτε να βρείτε στίχους τραγουδιών για το bullying στις παρακάτω διευθύνσεις:

Nobullying.com και Songsforteaching.com

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση