«

»

Ιούν 05 2014

Εκτύπωσέ το Άρθρο

«The Mafia Manager» από τον V

mafiamanagerΜπορεί να φαίνεται παράξενο κι επικίνδυνο…Αλλά πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Μαφία, μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κόσμο σε πολλούς τομείς, μπορεί ν’ αποτελέσουν υπόδειγμα για πολλές εταιρείες.

Πρακτικές που σήμερα έχουν γίνει του συρμού, όπως οι συγχωνεύσεις, οι «εξαγορές», αλλά και η «διεθνοποίηση» των επιχειρήσεων είναι από την περίοδο κιόλας του μεσοπολέμου στην καθημερινή πρακτική της «σιωπηλής αυτοκρατορίας» στο Σικάγο, το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη κ.α. Άτομα όπως ο Καπόνε, ο Τόριο, ο Λουτσιάνο, ο Κοστέλο, ο Τζενοβέζε υπήρξαν στελέχη που θα ήταν περιζήτητα σε οποιαδήποτε σύγχρονη επιχείρηση.

Στο βιβλίο «The Mafia manager» ένας γνωστός Capo της οργάνωσης, που υπογράφει μ΄ ένα V, παραθέτει με χιούμορ βασικές πρακτικές συμβουλές Management, καταστάλαγμα της μαφιόζικης παράδοσης. Καταρρίπτει τις θεωρητικολογίες ακόμα και των πιο ονομαστών πανεπιστημιακών σχολών και μας μπάζει κατευθείαν στο νόημα της Εξουσίας.

Μερικά ψήγματα αυτής της σοφίας:

  • Ο αρχηγός αποκαλύπτει μέρος του σχεδίου του στον έναν, μέρος του σχεδίου του σε άλλον, αλλά όλο το σχέδιο σε κανέναν
  • Αν είσαι περικυκλωμένος από κροκοδεiλους, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποξηράνεις τη λίμνη
  • Αν πρέπει να πεις ψέμα, πες το με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια
  • Αν επιστρέψεις στους φίλους και στους εχθρούς σου να πιστέψουν ότι είναι ίσοι με σένα, σύντομα θα πιστέψουν ότι είναι ανώτεροί σου

(Κείμενο Οπισθόφυλλου)

Εκδόσεις: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ  / Έτος έκδοσης: 2000

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dtampouris/2014/06/the-mafia-manager-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-v/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων