Τα πλαστικά γίνονται μέρος της Γης: Τα πετρώματα που σοκάρουν τους ερευνητές

Οι ανατριχιαστικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής μόλυνσης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από τους επιστήμονες. Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου πετρώματος που αποτελείται από τεμάχια λιωμένων πλαστικών αποβλήτων και σκουπίδια που ξεβράζονται στις ακτές προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό.

plastika

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, αυτό το νέο υλικό, γνωστό ως «plastiglomerate» (πλαστική μάζα), διαμορφώνεται όταν λιωμένα πλαστικά απόβλητα από τις ακτές αναμειγνύονται με ιζήματα, κομμάτια λάβας και οργανικά σκουπίδια.

Τα υλικά αυτά είναι μη βιοδιασπώμενα και θα αποτελέσουν μέρος της γεωλογικής ιστορίας της Γης και ένα θλιβερό ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη μας.

plastika_1

Σύμφωνα με το LiveScience, το νέο υλικό έχει μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί σε ένα μόνο σημείο της Γης: την παραλία Καμίλο της Χαβάης, μια από τις πιο βρώμικες ακτογραμμές στον κόσμο.

Το νέο πέτρωμα υπάρχει σε δύο μορφές: σε σταθερή μορφή (in-situ), ενσωματωμένο σε μεγαλύτερα πετρώματα και ως κλαστικό πέτρωμα.

plastika_2

Ο πρώτος τύπος είναι σπανιότερος και διαμορφώνεται όταν το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται σε μεγαλύτερα πετρώματα, ενώ τα κλαστικά είναι χαλαρές, πετρώδεις δομές αποτελούμενες από όστρακα, κοράλια, βασάλτη, ξεβρασμένα ξύλα και άμμο που έχουν γίνει ενιαία μάζα μαζί με το λιωμένο πλαστικό.

Μάλιστα η πυκνότητα τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός κανονικού πλαστικού και έτσι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ως γεωλογικό είδος.

Πηγή: Iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση