Επάγγελμα : Βοηθός Ευρωβουλευτή ή Κοινοβουλευτικός Βοηθός

europarliamentΑν επισκεφθείτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα διαπιστώσετε ότι πολλοί νέοι εργάζονται εκεί. Μπορεί να γνωρίζετε τους ευρωβουλευτές της χώρας σας, αλλά ποιοι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί τους και με τι ακριβώς ασχολούνται; Αυτός ο φάκελος για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς θα σας διαφωτίσει σχετικά με τη «σκιά» του κάθε βουλευτή –τη δουλειά του κοινοβουλευτικού βοηθού, τη συνηθισμένη του μέρα, το τωρινό και μελλοντικό καθεστώς του, και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του επαγγέλματός του.

Υπάρχουν συνολικά 4.060 βοηθοί ευρωβουλευτών, εκ των οποίων οι 1.416 εργάζονται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και οι υπόλοιποι στις εκάστοτε εκλογικές περιφέρειες.

Ο κάθε βοηθός εργάζεται για έναν εκ των 785 ευρωβουλευτών, αλλά η δουλειά του διαφέρει από γραφείο σε γραφείο, όπως άλλωστε και ο μισθός του. Οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί πληρώνονται είτε από το Κοινοβούλιο – ως μέρος του επιδόματος που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές- είτε  από εθνικές αντιπροσωπείες ή ενώσεις.

Η δουλειά τού κάθε βοηθού είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί συνήθως το μόνιμο κρίκο μεταξύ του Κοινοβουλίου και του ευρωβουλευτή, αλλά και μεταξύ του πολίτη και του βουλευτή. Είναι χρήσιμοι όχι μόνο για τον προϊστάμενό τους, αλλά για τις καθημερινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποκτείστε περισσότερες πληροφορίες μέσω των παρακάτω τμημάτων.

  • Μια τυπική μέρα του κοινοβουλευτικού βοηθού

Δεν υπάρχει στην ουσία μια «συνηθισμένη» ημέρα κοινοβουλευτικού βοηθού. Η δουλειά ποικίλλει, καθώς ο ίδιος βοηθός που εκτελεί γραμματειακά καθήκοντα, είναι παράλληλα πολιτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος τύπου, αντιπρόσωπος του ευρωβουλευτή σε συναντήσεις, κ.ά. Κάθε μέρα παρουσιάζει και νέες προκλήσεις για τον βοηθό, του οποίου η δουλειά είναι διαφορετική αναλόγως επίσης με τον ευρωβουλευτή για τον οποίο εργάζεται. Ανακαλύψτε παρακάτω πώς περίπου μοιάζει μια τυπική ημέρα βοηθού.

Foto: europarl.europa.eu

Foto: europarl.europa.eu

8:30: διάβασμα της (ηλεκτρονικής) αλληλογραφίας και εφημερίδων∙ εργασία πάνω σε μια έκθεση τού εν λόγω ευρωβουλευτή. Το τηλέφωνο δε σταματά να χτυπά, απάντηση σε ερωτήσεις ή ενημέρωση του κοινού –κυρίως από την εκλογική περιφέρεια του μέλους του Κοινοβουλίου.

11:00: ώρα για το απαραίτητο διάλειμμα, στο καφέ-μπαρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντιούνται ευρωβουλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, επισκέπτες και βοηθοί από πολλές εθνικότητες

11:20: τροποποιήσεις έκθεσης για την εκάστοτε κοινοβουλευτική επιτροπή, πριν από τις 12:00 το μεσημέρι.

11:45: το κινητό χτυπά και ο ευρωβουλευτής καλείται να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να παρευρεθεί σε δημόσια συζήτηση. Τρέξιμο στο ταξιδιωτικό πρακτορείο του Κοινοβουλίου για κλείσιμο μιας νέας πτήσης, ξενοδοχείου για αύριο και…ταξί για το αεροδρόμιο!

13:00: ώρα για μεσημεριανό –το οποίο σήμερα θα αποτελείται από σάντουιτς μπροστά από τον υπολογιστή.

14:00: προετοιμασία για τη συνάντηση της εκάστοτε κοινοβουλευτικής επιτροπής, παρουσία του ευρωβουλευτή: ολοκλήρωση της σύνταξης ομιλίας για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, γρήγορη εξέταση των άλλων εκθέσεων που θα συζητηθούν.

15:00: παρακολούθηση της συνάντησης της εκάστοτε κοινοβουλευτικής επιτροπής, κρατώντας τις απαραίτητες σημειώσεις.

18:30: ο ευρωβουλευτής επιστρέφει στο γραφείο προκειμένου να συναντήσει έναν πρέσβη και να συζητήσει για μια προσεχή έκθεση. Σύνταξη ανακοινωθέντος τύπου για το αποτέλεσμα και διοργάνωση συνέντευξης τύπου για το επόμενο πρωί.

19:30: ώρα για σύνταξη επιστολής προς την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών. Ξαφνικά το τηλέφωνο χτυπάει: είναι ο συντονιστής επίσκεψης μιας ομάδας από την εκλογική περιφέρεια του ευρωβουλευτή (την οποία έχει διοργανώσει ο κοινοβουλευτικός βοηθός). Μετά από τηλεφώνημα στο εστιατόριο, βραδινό με τον ευρωβουλευτή.23:55: τέλος μιας μεγάλης και κουραστικής μέρας

Αλλά και εξωκοινοβουλευτικά καθήκοντα…

Η σχέση μεταξύ ευρωβουλευτή και βοηθού είναι αρκετά στενή, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο βοηθός να έχει για παράδειγμα τα τραπεζικά στοιχεία του βουλευτή ή ο βουλευτής να του/της ζητά περίεργα πράγματα.

Μερικοί βοηθοί μας εκμυστηρεύτηκαν ότι έχουν εκτελέσει καθήκοντα, όπως φροντίδα παιδιών (όταν ο ευρωβουλευτής έπρεπε να φέρει το παιδί στις Βρυξέλλες και δεν είχε άτομο για να το περιποιηθεί), αγορά ή ενοικίαση ρούχων για τον ευρωβουλευτή (όταν π.χ. χάνεται η βαλίτσα του ευρωβουλευτή στο αεροδρόμιο), καθήκοντα τουριστικού οδηγού στις Βρυξέλλες (καθώς πολλές φορές μπορεί να περάσουν και χρόνια πριν μερικοί ευρωβουλευτές γνωρίσουν το « κέντρο της Ευρώπης»…), κ.ά.

Τι είπαν μερικοί βοηθοί για τη δουλειά τους

Η Gaelle, μια Γαλλίδα βοηθός, μέτρησε τα ηλεκτρονικά της μηνύματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λάμβανε περίπου ένα e-mail κάθε δέκα δευτερόλεπτα.

Ο Ιταλός βοηθός Luciano Gaudio θεωρεί ότι ο φόρτος εργασίας εξαρτάται από τον κάθε ευρωβουλευτή. Όσον αφορά τα τηλεφωνήματα που δέχεται από το κοινό, τονίζει ότι μερικές φορές του ζητάνε «ό,τι να’ναι, λες και ο ευρωβουλευτής μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου».

Για την Ελληνίδα Μαρία Παναγιώτου, «η δουλειά του κοινοβουλευτικού βοηθού μπορεί να είναι από πολύ συναρπαστική ως πολύ ενοχλητική∙ όλα εξαρτώνται από τον ευρωβουλευτή για τον οποίο δουλεύεις».

Ο Πολωνός βοηθός Cezary Koczerga θεωρεί ότι πρόκειται για « περίεργο επάγγελμα, σχεδόν χωρίς προσωπική ζωή», καθώς οι πολλές ώρες εργασίας τον αναγκάζουν συχνά να περνάει περισσότερο χρόνο με τον ευρωβουλευτή του παρά με την αρραβωνιαστικιά του!

Η δουλειά του κοινοβουλευτικού βοηθού προσφέρει όμως και την ικανοποίηση του να «συμβάλλεις στο μέλλον της Ευρώπης» , όπως μας είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Lisa Bauer.

  • Συμβουλές για να γίνετε βοηθός ευρωβουλευτή!

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»…αλλά και στο επάγγελμα του κοινοβουλευτικού βοηθού! Κι αυτό επειδή ανεξαρτήτως σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας, ο καθένας μπορεί να γίνει βοηθός ευρωβουλευτή. Ωστόσο, μερικοί βοηθοί παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Τα σωστά κίνητρα

Foto: europarl.europa.eu

Foto: europarl.europa.eu

Η εργασία του βοηθού μπορεί να ικανοποιήσει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλίδα Anne-Claire είπε χαρακτηριστικά: « Πιστεύω ότι για να αγαπήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα, πρέπει να είναι πεπεισμένος Ευρωπαϊστής και να επιθυμεί να συμμετάσχει με τον τρόπο του στη βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της λειτουργίας της».

Άλλοι πάλι έχουν πιο πολιτικά κίνητρα. Η Σουηδέζα βοηθός Jeanette δήλωσε για παράδειγμα ότι «ήθελε να εργαστεί για τους πολιτικούς στόχους και τις πεποιθήσεις της σε ένα διεθνές περιβάλλον».

Χρειάζονται πολιτικές σπουδές;

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες σπουδές που μπορεί να κάνει κάποιος για να γίνει βοηθός; «Όχι», μας είπε ο Λετονός βοηθός Guna, «πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος εκπαίδευση προκειμένου να γίνει κάποιος βοηθός. Εγώ, για παράδειγμα, έχω πτυχίο θεολογίας. Περισσότερο ρόλο παίζει η προσωπικότητα και οι στόχοι που έχει κανείς».

Φυσικά, οι γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γλωσσικές ικανότητες χαρακτηρίζουν τους περισσότερους βοηθούς. Σύμφωνα με την Anne-Laure, « οι σπουδές πάνω στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στο δίκαιο βοηθούν στο να έχει κανείς πραγματική κατανόηση των θεσμικών διαδικασιών και έτσι εξοικονομείται χρόνος». Έτσι, συχνά κάποιος ευρωβουλευτής που μόλις καταφτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να έχει βοηθό που να γνωρίζει ήδη τη νομοθετική διαδικασία και τις καθημερινές εργασίες του Κοινοβουλίου.

Πρέπει να είναι ο βοηθός εγγεγραμμένος σε κόμμα;

Ερωτώμενοι σχετικά, οι βοηθοί συμφωνούν ότι το να ενστερνίζεται ο βοηθός τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις που έχει και ο ευρωβουλευτής για τον οποίο εργάζεται είναι προαπαιτούμενο, καθώς επιτρέπει και στους δύο να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Γι’αυτό το λόγο πολλά μέλη του Κοινοβουλίου προσλαμβάνουν άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο κόμμα τους. Αυτή ήταν και η περίπτωση του Tomé, Πορτογάλου βοηθού, ο οποίος μας είπε: « Πάντα ενδιαφερόμουν για την πολιτική και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ήμουν ενεργό μέλος των νέων Σοσιαλιστών. Φοιτούσα στο τελευταίο έτος στο Πανεπιστήμιο, όταν έλαβα την πρόσκληση για να έρθω να εργαστώ εδώ. Όλα αυτά τα στοιχεία με έκαναν να δεχτώ την πρόταση που μου έγινε να έρθω εδώ να δουλέψω για τον ευρωβουλευτή μου».

Ωστόσο, κάποιοι ευρωβουλευτές προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα εκτός κόμματος, προκειμένου να αποφεύγονται οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Οπότε αν δεν έχετε ποτέ παρακολουθήσει πολιτική συνάντηση, έχετε ακόμη πιθανότητες να προσληφθείτε!

Η επαγγελματική εμπειρία, για παράδειγμα η πρακτική άσκηση σε ευρωπαϊκό όργανο, λόμπι ή πανευρωπαϊκό όμιλο, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Και αν προέρχεστε από την ίδια περιοχή με τον ευρωβουλευτή, μη παραλείψετε να το αναφέρετε!

Ζητείται ευελιξία και σκληρή δουλειά

Σύμφωνα με την Anne-Claire, «πρόκειται για επάγγελμα, του οποίου βασικά συστατικά είναι η εμπειρία αλλά και η επιθυμία». Χρειάζεται επίσης, κατά τη γνώμη του Λετονού Guna, σκληρή δουλειά, καθώς οι ώρες εργασίας είναι πολλές, αλλά και οργάνωση, προκειμένου να εκτελούνται παράλληλα πολλά και διαφορετικά καθήκοντα. Η Jeanette, ο βοηθός πρέπει να έχει « υπομονή και ευελιξία, να είναι ικανός αλλά και σε θέση να λύνει προβλήματα».

Πώς μπορείτε να γίνετε βοηθός;

Θέλετε ακόμη να γίνετε κοινοβουλευτικός βοηθός; Υπάρχουν λίγες αγγελίες, γι’αυτό καλύτερο θα ήταν να πάρετε εσείς πρωτοβουλίες! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διασυνδέσεις σας για να διαπιστώσετε ποιος ευρωβουλευτής χρειάζεται βοηθό. Αν σας συστήσει μάλιστα κάποιος ευρωβουλευτής, ακόμη καλύτερα!

Σύμφωνα με τον Tomé, οι βοηθοί προσλαμβάνονται «συχνά μέσω ανθρώπων που είναι σε επαφή με άτομα που εργάζονται εδώ, ή γνωρίζουν άτομα που εργάζονται εδώ». Αν θέλετε λοιπόν να γίνετε βοηθός ευρωβουλευτή, φροντίστε να αποκτήσετε καλές σχέσεις με άτομα που γνωρίζουν τι γίνεται στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου ή του πολιτικού οργάνου για το οποίο θέλετε να εργαστείτε!

Δείξτε θέληση, ελάτε να γνωρίσετε τον ευρωβουλευτή για τον οποίο επιθυμείτε να εργαστείτε ή κάντε αίτηση για πρακτική άσκηση στο γραφείο του.

  • Τι μπορεί να κάνει ο βοηθός μετά από την καριέρα του στο Κοινοβούλιο;

Το να είναι κάποιος βοηθός ευρωβουλευτή είναι συγκλονιστική εμπειρία. Οι περισσότεροι όμως βοηθοί δεν μένουν στην ίδια θέση για πάνω από δύο-τρία χρόνια. Και μετά τι γίνεται; Τι τους επιφυλάσσει το επαγγελματικό μέλλον τους; Σε ποια θέση μπορούν να ελπίζουν;

Foto: europarl.europa.eu

Foto: europarl.europa.eu

Η Louise, βοηθός από τη Δανία, μας εκμυστηρεύτηκε: «Η εργασία μου ως βοηθός μου δίδαξε πολλά. Απέκτησα πολλές γνώσεις σχετικά με το πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και διασυνδέσεις, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Δανία. Είμαι επομένως πεπεισμένη ότι αυτή η δουλειά ανοίγει πολλές πόρτες»

Μείνετε στην πολιτική!

Πολλοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί αποφασίζουν να μπουν και οι ίδιοι στην πολιτική. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Antonio López-Istúriz White είχε εργαστεί νωρίτερα ως βοηθός ευρωβουλευτή, καθώς, όπως λένε στην Ισπανία, «πριν γίνεις σερβιτόρος, πρέπει να δουλέψεις στην κουζίνα».

Η Kathalijne Maria Buitenweg, ευρωβουλευτής από τη Δανία, εργάστηκε επίσης ως βοηθός στο παρελθόν. Πιστεύει ότι η προηγούμενη εμπειρία της τη βοήθησε τους πρώτους μήνες της εργασίας της, αλλά και στην καθημερινή επαφή της με τους βοηθούς της. « Γνωρίζω ότι αν πω «φέρε μου μελάνη για τον υπολογιστή» δεν είναι τόσο απλό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλοι βοηθοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους και μπαίνουν εκεί στην πολιτική. Ένας βοηθός μάλιστα, έγινε αρχηγός κόμματος μετά από την καριέρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλες επιλογές

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες επιλογές. Οι γνώσεις σχετικά με την Ευρώπη και το μεγάλο δίκτυο επαφών είναι στοιχεία που αρέσουν συχνά σε λόμπι, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Sofia, πρώην βοηθό από τη Σουηδία, οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας «είναι αμέτρητες» για τον/την πρώην βοηθό ευρωβουλευτή.

Άλλοι βοηθοί πετυχαίνουν σε κοινοτικούς διαγωνισμούς –οι οποίοι συνήθως είναι πολύ δύσκολοι- και γίνονται έτσι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Μόνο το 3-4% περνά έναν τέτοιο διαγωνισμό, αλλά καθώς οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν πολλές ερωτήσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπειρία του βοηθού είναι πολύτιμη.

Η Hannariikka, πρώην βοηθός ευρωβουλευτή και νυν δημόσιος υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μας είπε: « Ως βοηθός, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει λίγο από όλα όσα προβάλουν στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποια καλύτερη προετοιμασία για έναν διαγωνισμό από το να είναι κανείς εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και εγκρίνεται η νομοθεσία, από το να συμμετέχει κανείς σ’αυτές τις διαδικασίες, από το να μαθαίνει δηλαδή στην πράξη;»

Πηγή: Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση