“Χαστούκι” στο προφίλ του Facebook

facebookΑποζημιώσεις 20 εκατ. δολαρίων σε χρήστες του καλείται να καταβάλει το Facebook για παράνομη χρήση προσωπικών τους δεδομένων. Ειδικότερα, περίπου 614.000 χρήστες του Facebook θα λάβουν αποζημίωση για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο διαφημίσεων του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, όπως αποφάσισε δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τα ονόματα και οι φωτογραφίες περίπου 150 εκατ. χρηστών του Facebook χρησιμοποιήθηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό μετά την ανακοίνωση του συμβιβασμού ανάμεσα στο Facebook και τους εκπροσώπους των χιλιάδων χρηστών του δικτύου που κινήθηκαν εναντίον του, μόνον όσοι χρήστες απέστειλαν απάντηση σε μήνυμα σχετικό με ηλεκτρονικό μήνυμα, νωρίτερα φέτος, δικαιούνται να αποζημιωθούν από το κοινωνικό δίκτυο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρήστης θα λάβει το μάλλον ευτελές ποσό των 15 δολαρίων ως αποζημίωση, ενώ μέρος των 20 εκατ. δολαρίων θα καταβληθεί σε οργανισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

To Facebook κατηγορείται ότι εκχώρησε τα δεδομένα από τις καταχωρίσεις «Μου αρέσει», τα ονόματα ή τις φωτογραφίες – προφίλ χρηστών του για διαφημιστικούς λόγους, χωρίς την άδειά τους. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι το Facebook θα τροποποιήσει τους κανονισμούς του και θα προσφέρει περισσότερο έλεγχο στους χρήστες του όσον αφορά την πιθανή εκμετάλλευση των δεδομένων τους από διαφημίσεις. Η μήνυση κατατέθηκε στις αρχές του 2011, αφού το Facebook ξεκίνησε το πρόγραμμα «Sponsored Stories».

Παράλληλα, το κοινωνικό δίκτυο Facebook έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερείς αναφορές σχετικά με το ποιες κυβερνήσεις χωρών κατέθεσαν αιτήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών του. Το Facebook γνωστοποίησε ότι δέχθηκε περίπου 38.000 αιτήματα από 74 χώρες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Εξ αυτών, άνω των 20.000 προήλθαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Από τα 20.000 αιτήματα, πρόσβαση, μερική ή ολική, δόθηκε στις αμερικανικές αρχές στο 79% των περιπτώσεων. Από την πλευρά τους, οι ινδικές αρχές ζήτησαν πρόσβαση σε 4.144 λογαριασμούς χρηστών (δόθηκε στο 50% των περιπτώσεων), ενώ οι βρετανικές αρχές κατέθεσαν 2.337 αιτήματα (αποκτώντας πρόσβαση στο 68% των περιπτώσεων). Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία (αιτήθηκε 2.306 φορές και απέκτησε πρόσβαση στο 53% των περιπτώσεων) και η Γερμανία (αιτήθηκε 2.068 φορές και απέκτησε πρόσβαση στο 37% των περιπτώσεων). Η έκθεση του Facebook καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιουνίου 2013.

Πηγή: “Η Καθημερινή” (από ΑΠΕ, Reuters, AFP _ 1-9-2013)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση