ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ:ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΣΤΟΥ – ΛΑΘΟΥΣ

 

 

  1. Η Μεγάλη Ιδέα συνέβαλε στην γρήγορη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
  2. Η Χίος βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Αιγαίου και γι΄ αυτό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.
  3. Το πιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση.

    Η διχοτόμηση του χαρτονομίσματος, όπου η αριστερή πλευρά χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στη μισή αξία του ακέραιου και η δεξιά πλευρά ανταλλασσόταν με έντοκη ομολογία στην άλλη μισή αξία. Αριστερά ο Πρωθυπουργός Δ. Γούναρης και δεξιά Ο Υπουργός Οικονομικών Π. Πρωτοπαπαδάκης

  4. Η πιο γνωστή περιοχή μεταλλευτικής δραστηριότητας υπήρξε η Μήλος.
  5. Το 1830 από τα νησιά του Αιγαίου, στην Ελλάδα ανήκαν μόνο οι Βόρειες Κυκλάδες.
  6. Το 1864 προστέθηκαν στην Ελλάδα τα Ιόνια νησιά και το 1881 η Θεσσαλία.
  7. Η μετακίνηση ανθρώπων από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα στόχευε αποκλειστικά σε μόνιμη εγκατάσταση στον αστικό χώρο.
  8. Στην πρώτη θέση του εμπορίου (εσωτερικού –εξωτερικού) βρίσκονταν τα δημητριακά, το σιτάρι ιδιαίτερα.
  9. Οι πλούσιοι προτιμούσαν κατά τις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας να αποκτούν ακίνητα στην Αθήνα και όχι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
  10. Η απουσία αξιόπιστου πιστωτικού συστήματος εγκλώβιζε τον αγροτικό κόσμο σε τοκογλυφικές εξαρτήσεις από τους εμπόρους.
  11. Η αλλαγή των δεδομένων στη βιομηχανία ήρθε μετά το 1870, με την ενσωμάτωση μεγάλων εκτάσεων και πληθυσμών, τότε που δημιουργήθηκε ένα βιομηχανικό δυναμικό σχετικά σταθερό και πολυδιάστατο.
  12. Η εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν συναφθεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Αγώνα αλλά και αργότερα, στους δύσκολους καιρούς της κρατικής του συγκρότησης, προκάλεσαν πολλές καθυστερήσεις στη δημιουργία των βασικών υποδομών του ελληνικού κράτους.
  13. Η κατασκευή του σιδηροδρόμου πέτυχε τη σύνδεση της Ελλάδος με τους μεγάλους συγκοινωνιακούς άξονες, που συνέδεαν την Κεντρική Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και την Ανατολή ως την Ινδία.
  14. Οι Τρικουπικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν την αποπληρωμή των επαναστατικών δανείων, γεγονός που απομόνωσε τη χώρα από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές ως το 1881.
  15. Στόχος της υπαγωγής της Ελλάδος σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου ήταν η αύξηση της  πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους    καθώς και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
  16. Οι σχέσεις όμως των Ελλήνων της διασποράς με το μικρό ελληνικό βασίλειο ενισχύθηκαν μετά το Τανζιμάτ.
  17. Οι διεθνείς εξελίξεις κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ανάγκασαν τους Έλληνες του εξωτερικού να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο ελληνικό κράτος.
  18. Το 1907 ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι απαγόρευαν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να απαλλοτριώνει μεγάλες ιδιοκτησίες.
  19. Την άνοιξη του 1932 η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπόρεσε να αποφύγει την αναστολή της μετατρεψιμότητας του εθνικού νομίσματος.
  20. Στον ιδεολογικό τομέα η επικράτηση της Μεγάλης Ιδέας ευνόησε την ανάπτυξη και τη διάδοση ιδεολογιών με κοινωνικό και ταξικό περιεχόμενο.
  21. Η μετανάστευση στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι. εκτόνωσε τις κοινωνικές εντάσεις που δημιούργησε στην Ελλάδα η σταφιδική κρίση.
  22. Το εγχείρημα της διχοτόμησης του χαρτονομίσματος τον Μάρτιο του 1922 απέφερε στην ελληνική οικονομία 1,2 δισεκατομμύρια δραχμές.
  23. Η ολοκλήρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης μετά το 1922 οδήγησε την αγροτική οικονομία της Ελλάδας σε καθεστώς μικροϊδιοκτησίας.
  24. Η αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ το 1925 ανέλαβε την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα.
  25. Το κύριο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων ήταν η παρουσία ισχυρών μειονοτικών ομάδων στις νεοαποκτηθείσες περιοχές.
  26. Το κόστος των Βαλκανικών πολέμων κλόνισε την ελληνική οικονομία.
  27. Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1927.
  28. Στον ελληνικό χώρο το πρόβλημα της έγγειας ιδιοκτησίας γνώρισε τις εντάσεις που παρατηρήθηκαν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
  29. Το εγχείρημα της διχοτόμησης του χαρτονομίσματος τον Μάρτιο του 1922 απέφερε στην ελληνική οικονομία μόνιμα οφέλη.
  30. Η ολοκλήρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης επιταχύνθηκε υπό την πίεση του προσφυγικού προβλήματος.
  31. Ο βενιζελισμός θεωρούσε το ελληνικό κράτος ως μοχλό έκφρασης και ανάπτυξης του ελληνισμού.
  32. Κατά τον βενιζελισμό το ελληνικό κράτος έπρεπε να επιδιώξει την ενσωμάτωση του εκτός συνόρων ελληνισμού μετά τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, που θα καθιστούσε το κράτος αποτελεσματικό και αξιόπιστο.
  33. Στα χρόνια αυτά της μεγάλης προσπάθειας για τη διεκδίκηση της Μεγάλης Ελλάδας οι προϋπολογισμοί του κράτους ήταν συνήθως ελλειμματικοί.
  34. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν κλόνισε την ελληνική οικονομία.
  35. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ ενέκριναν κατ’ αρχήν μεγάλο δάνεια προς την Ελλάδα με το οποίο η Ελλάδα χρηματοδότησε την πρώτη φάση της στρατιωτικής εμπλοκής στη Μικρά Ασία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση