Εισαγωγή Φιλοσοφικού Λόγου/Πρωταγόρας: Ερωτήσεις Σωστού – Λάθους

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 1-11 ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-21

  1. To έργο του Πλάτωνα «Πρωταγόρας» είναι αφηγημένος διάλογος.
  2. Ο Σωκράτης δεν είναι δυνατό να θυμάται επακριβώς όλα τα σημεία του διαλόγου του με τον Πρωταγόρα, πράγμα που διακρίνεται έντονα σε όλο το έργο.
  3. Ο Σωκράτης διηγείται στον Ιπποκράτη τη συνάντησή του με τον Πρωταγόρα.
  4. Το θέμα του διαλόγου, έτσι όπως φαίνεται στην αρχική συζήτηση Σωκράτη-Ιπποκράτη, είναι κατά πόσο οι σοφιστές μπορούν να διδάξουν την αρετή.
  5. Ο Πλάτωνας παρά την αντίθεσή του με τους σοφιστές δεν προσπαθεί ούτε να τους μειώσει ούτε να υποτιμήσει το έργο τους.
  6. Στον διάλογο «Πρωταγόρας» ο Σωκράτης δείχνει να σέβεται περισσότερο τον σοφιστή Πρωταγόρα από τον Γοργία.
  7. Από τον διάλογο «Πρωταγόρας» δεν μπορούμε να συναγάγουμε με ακρίβεια ποια είναι η πλατωνική αντίληψη για την αρετή.
  8. Ο Σωκράτης πλησιάζει τον Πρωταγόρα και αρχίζει να τον ρωτά τι ακριβώς θα μάθει ο νεαρός αν γίνει μαθητής του.
  9. Στο δεύτερο μέρος του λόγου του, ο Πρωταγόρας δεν απαντά πλέον με μύθους, αλλά κατευθείαν με λογικά επιχειρήματα.
  10. Ο Σωκράτης πιστεύει ότι η αρετή είναι διδακτή αλλά δεν μπορούν να τη διδάξουν οι σοφιστές.
  11. Για τον Πρωταγόρα ο γεγονός πως οι πόλεις έχουν προβλέψει τιμωρίες για πράξεις αδικίας αποδεικνύει επίσης πως υπάρχει μια γενική, πανανθρώπινη πίστη στην ιδέα πως το να είναι κανείς καλός πολίτης δεν είναι θέμα τύχης, όπως, για παράδειγμα, το να είναι ωραίος, αλλά κάτι που το διδάσκεται και το κατακτά κάνεις με τη θέλησή του.
  12. Στο έργο αντιπαρατίθενται όχι μόνον οι απόψεις περί αρετής του καθενός από τους δύο βασικούς συνομιλητές, αλλά και οι μέθοδοι για την προσέγγιση της αλήθειας.
  13. Ο Σωκράτης χρησιμοποιεί τις ερωτήσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν οι έννοιες επακριβώς και έτσι οι συνομιλητές να οδηγηθούν στην απόλυτη γνώση.
  14. Μέσα στο έργο, ο Πρωταγόρας χρησιμοποιεί τέσσερις τρόπους για να εκθέσει τις απόψεις του, τον μύθο, τη διάλεξη, την ιστορική αναδρομή και τον σχολιασμό των ποιητικών κειμένων.
  15. Αφού και ο ίδιος ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε πολλές φορές τον μύθο, δεν είναι καθόλου ειρωνικός προς τον Πρωταγόρα σε σχέση με τη μυθική διήγηση.
  16. Ο μύθος αυτός, με τη μορφή στην οποία μας τον παραδίδει ο Πλάτωνας, ανήκει προφανώς στον περίφημο φιλόσοφο.
  17. Ο αβδηρίτης αντίπαλος του Σωκράτη στον διάλογο είναι ο Πρωταγόρας.
  18. Ο περίφημος φιλοσοφικός μύθος του Πρωταγόρα για τη δημιουργία του ανθρώπου και των ανθρώπινων κοινωνιών συγγενεύει κυρίως με τη Θεογονία του Ομήρου, και δεύτερον τον Προμηθέα Δεσμώτη του Σοφοκλή.
  19. Στη Θεογονία δίνεται μια εξαιρετικά απαισιόδοξη εικόνα για την ανθρωπότητα και την εξέλιξή της.
  20. Η φωτιά, στον Προμηθέα Δεσμώτη  την οποία ο Τιτάνας χαρίζει στους ανθρώπους, είναι το στοιχείο που επιτρέπει στον άνθρωπο να μπει στην ιστορία και τον πολιτισμό.
  21. Στον Προμηθέα Δεσμώτη τονίζεται κυρίως το κοινωνιολογικό στοιχείο, ενώ στον μύθο του Πρωταγόρα η τραγικότητα της ζωής του ανθρώπου.
  22. Η αρετή για τους ‘Ελληνες είναι πολιτική, με την έννοια ότι ως κύριο στόχο της έχει την αρμονική οργάνωση και ζωή της κοινωνίας και δευτερευόντως την ηθική βελτίωση του ανθρώπου.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση