Εισαγωγή Φιλοσοφικού Λόγου Γ’ Λυκείου: Ερωτήσεις Σωστού – Λάθους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Να γράψετε στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε καθεμία από τις παρακάτω θέσεις, τη λέξη Σωστό, αν είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν είναι λανθασμένη. (στις λανθασμένες να υπογραμμίσετε το λάθος και να γράψετε το ορθό).

  1. Τόσο οι σοφιστές όσο και ο Σωκράτης αμφισβητούν τις παραδοσιακές ιδέες της εποχής τους.
  2. Ο Σωκράτης δημιουργούσε αντιφατικά αισθήματα στους συμπολίτες του.
  3. Η σωκρατική επαγωγική μέθοδος είναι μια μετάβαση από το καθολικό και γενικό στο εμπειρικό και μερικό.
  4. Στους πλατωνικούς διαλόγους, ο Σωκράτης  εκθέτει κατ’ αρχήν μίαν άποψη για το θέμα που πρόκειται να συζητηθεί, την οποία ο ίδιος θεωρεί ολοκληρωμένη και θεμελιωμένη.
  5. Για τον Σωκράτη ο άνθρωπος γνωρίζει την αλήθεια, την Ιδέα και πως η προσπάθεια της φιλοσοφικής σκέψης έγκειται στο να βοηθήσει τον άνθρωπο να την ξαναθυμηθεί, να την επαναφέρει στη μνήμη του.
  6. Με πολιτικά προβλήματα ασχολήθηκαν και οι προγενέστεροι φιλόσοφοι, ενώ ζητήματα ηθικής απασχόλησαν και τον Δημόκριτο και πολλούς σοφιστές.
  7. Για τον Σωκράτη οι αισθήσεις και όχι η λογική σκέψη είναι ο μοναδικός οδηγός προς την αλήθεια, προς το καθολικό και το αιώνιο.
  8. Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για προδοσία και για ηθική διαφθορά.
  9. Οι απειλούμενοι από τον Σωκράτη και τις ενοχλητικές ερωτήσεις του θεωρούσαν πως η γοητεία που ο φιλόσοφος ασκούσε στη νεολαία ήταν “διαφθορά”.
  10. Ο Πλάτωνας  από πολύ νέος ενδιαφέρθηκε για την πολιτική, απογοητεύθηκε , όμως  από την Ολιγαρχία λόγω της θλιβερής ανάμειξης  των μελών της οικογένειάς του στην υπόθεση των Τριάκοντα, και  γι’ αυτό εντάχθηκε στο δημοκρατικό κόμμα.
  11. Ο Πλάτωνας φιλοδόξησε μεταμορφώσει τον Διονύσιο σε φιλόσοφο βασιλέα, σαν αυτούς τους ιδανικούς κυβερνήτες που περιγράφει στην Πολιτεία του.
  12.  Τα μαθηματικά, που θεωρούνταν ως απαραίτητη προετοιμασία για τη διδασκαλία της διαλεκτικής, αποτελούσαν κύριο μάθημα στην Ακαδημία.
  13. Στα χρόνια 398-390, ο Πλάτωνας ταξιδεύει στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία όπου  ήρθε σε επαφή με τον Πυθαγορισμό και τον εξέχοντα εκπρόσωπό του, τον Αρχύτα τον Ταραντίνο.
  14. Το λαϊκό δικαστήριο της Ηλιαίας, που απαρτιζόταν από 500 δικαστές κληρωμένους από το σύνολο των πιο ηλικιωμένων πολιτών, έκρινε τον Σωκράτη ένοχο με μεγάλη πλειοψηφία.
  15. Οι μαθητές της Ακαδημίας αναμίχθηκαν στην εμφύλια διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Δίωνα και του Διονύσιου και στα συνεχή πραξικοπήματα που ακολούθησαν και γι’αυτό το τρίτο ταξίδι του Πλάτωνα στη Σικελία έληξε άδοξα.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση