Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Επιλογής της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ   Γενικής Παιδείας  Γ΄ Τάξη Ημερησίων ΓΕΛ και Δ΄ Τάξη Εσπερινών ΓΕΛ 

Ως διδακτικό εγχειρίδιο θα χρησιμοποιηθεί το Ανθολόγιο Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Λυκείου.  Το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ως μάθημα Γενικής Παιδείας διδάσκεται δύο (2) ώρες την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ελεύθερη επιλογή κειμένων από τον διδάσκοντα. Το δίωρο αυτό, εφόσον ο διδάσκων το επιθυμεί, είναι συνεχόμενο. Η επιλογή της διδακτέας ύλης θα είναι ίδια για όλα τα τμήματα της τάξης του ίδιου σχολείου, προκειμένου να τηρηθεί η ενότητα της διδασκαλίας και της αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια του έτους θα διδαχθούν κείμενα ποιητικά και πεζά, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, περίπου 16 για τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια και 13 για τα Εσπερινά, καθώς και τα σχετικά με κάθε κείμενο γραμματολογικά στοιχεία. Ένα ή δύο κείμενα από αυτά θα πρέπει να προέρχονται από την ξένη λογοτεχνία ως αντιπροσωπευτικά δείγματα των μεγάλων κλασικών έργων. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εφόσον είναι εφικτό, οι μαθητές θα μπορούσαν να μελετήσουν δύο (2) το πολύ λογοτεχνικά βιβλία, διαφορετικά ο καθένας, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, και να παρουσιάσουν στην τάξη, με συντονισμό του διδάσκοντος, σχετικές εργασίες ατομικές ή ομαδικές αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και μέσα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης των μαθητών, ωστόσο τα λογοτεχνικά βιβλία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ύλη των εξετάσεων.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   Γ΄ Τάξη Ημερησίων και Δ΄ Τάξη Εσπερινών ΓΕΛ 

Το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Γενικής Παιδείας θα διδαχθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο επί μία (1) ώρα την εβδομάδα βάσει του βιβλίου του Η. Σπυρόπουλου Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος ως εξής:

α. Από την Εισαγωγή τα κεφ. Α΄ (Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος) και Δ΄ (Το πρόβλημα της πατρότητας του Επιταφίου) θα διδαχθούν συνοπτικά (και δεν εξετάζονται στις εξετάσεις), ενώ τα κεφ. Β΄ (Ο Επιτάφιος Λόγος του 431 π.Χ.), Γ΄ (Περικλής ο Ξανθίππου) θα διδαχθούν αναλυτικά.

β. Κείμενο:   Από το πρωτότυπο θα διδαχθούν τα κεφ.: 36, 37, 39, 40 και 41.    Από μετάφραση θα διδαχθούν τα κεφ.: 34, 35, 38, 42, 43, 44, 45, 46 και 47. Για τα κεφάλαια 34, 35, 43, 44, 45 και 46 θα χρησιμοποιηθεί η μετάφραση του Η. Σπυρόπουλου και βοηθητικά, κατά την κρίση του διδάσκοντος, η μετάφραση του Άγγελου Βλάχου, ενώ για τα κεφάλαια 38 και 42 θα χρησιμοποιηθεί η μετάφραση του Άγγελου Βλάχου.

ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΕΝ ΠΑΙΔ & ΕΠΙΛ_Γ ΓΕΛ & Δ ΕΣΠ ΓΕΛ 2014_15

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση