ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 1. Η αποζημίωση των ανταλλαξίμων 2. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση. (σχεδιάγραμμα)

opse221

1.     Η αποζημίωση των ανταλλαξίμων.

➥  Σύμβαση Ανταλλαγής→προβλέπει την  αποζημίωση των ανταλλαξίμων→ αρμόδια για την εκτίμηση των περιουσιών η Μικτή Επιτροπή→ βοηθητική υπηρεσία η Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών→ κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών.

➥  Πολύ δύσκολο το έργο της εκτίμησης των περιουσιών→ μεγάλες καθυστερήσεις → δυσφορία στους πρόσφυγες→ προκρίθηκε η λύση της προκαταβολής από την Εθνική Τράπεζα, μετά από προσωρινή εκτίμηση των περιουσιών.

➥  Διαδικασία για την προσωρινή εκτίμηση των περιουσιών: οι πρόσφυγες υπέβαλλαν δηλώσεις στα κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών→ οι δηλώσεις εξετάζονταν από επιτροπές προσφύγων συμπατριωτών→ εάν ανακριβείς αναθεωρούνταν από ένα Ανώτατο Συμβούλιο → η προκαταβολή θα δινόταν στους μη αποκαταστημένους.

➥  Για την οριστική εκτίμηση των περιουσιών συστάθηκαν Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Εκτίμησης και Δευτεροβάθμιες Επιτροπές. →συνειδητοποιήθηκε σιγά-σιγά ότι το έργο της εκτίμησης των περιουσίων ήταν σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί λόγω του όγκου του και της υπονόμευσης του από τους Τούρκους.

 

 

 

 

2. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση.

➥  Ιούνιος 1925: Σύμβαση της Άγκυρας.

Δεκέμβριος 1926: Συμφωνία των Αθηνών    → ρύθμιζαν τα θέματα που προκαλούσαν εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις→ δεν εφαρμόσθηκαν όμως ποτέ.

➥  Αύγουστος 1928: Κυβέρνηση Φιλελευθέρων→ δίχρονες διαπραγματεύσεις → επιθυμία του Βενιζέλου να διευθετηθούν οι οικονομικές διαφορές και να αναγνωρισθεί το εδαφικό καθεστώς→ εμπόδιο η αρνητική στάση των προσφύγων.

➥  10/6/1930:Συμφωνία της Άγκυρας :οικονομικό σύμφωνο→

✲    ρύθμιζε το θέμα των Ελλήνων της Πόλης και των Μουσουλμάνων της Θράκης και των «φυγάδων»,

✲    οι ανταλλάξιμες περιουσίες των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Τουρκία περιέρχονταν στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα,

✲    αμοιβαία απόσβεση των οικονομικών υποχρεώσεων μεταξύ των δύο χωρών.

➥   30/10/1930: Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας και Διαιτησίας – Πρωτόκολλο για τον περιορισμό των ναυτικών εξοπλισμών – Σύμβαση εμπορίου, εγκατάστασης και ναυτιλίας→ δυνατότητα εγκατάστασης στο έδαφος του άλλου κράτους.

➥   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:→ αργότερα οι προσδοκίες διαψεύστηκαν,

→ δεν δημιουργήθηκαν όμως προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών για μεγάλο χρονικό διάστημα,

→ ➊ αλλά ο συμψηφισμός των ανταλλάξιμων περιουσιών προκάλεσε αγανάκτηση στους πρόσφυγες.

➋  παρακράτηση του 25% της προκαταβολής

➌  άρνηση του διακανονισμού των προσφυγικών χρεών.

➊+➋+➌= απομάκρυνση των προσφύγων από τους Φιλελευθέρους→ εκλογική ήττα του 1932 και 1933.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση