«

»

Οκτ 10 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΒΙΟΣ»

Ο Αριστοτέλης διδάσκει τον Αλέξανδρο

Ο Αριστοτέλης διδάσκει τον Αλέξανδρο

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΒΙΟΣ

384 π.Χ

Γέννηση του Αριστοτέλη  στα Στάγειρα της Μακεδονίας. Πατέρας του ο Νικόμαχος γιατρός στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ’.

367 π.Χ

17 ετών (ήδη ορφανός από πατέρα) φτάνει στην Αθήνα, για να σπουδάσει στην ακαδημία του Πλάτωνα, ο οποίος απουσίαζε τότε στη Σικελία. Διευθυντής στη σχολή ήταν ο Εύδοξος από την Κνίδο(μαθηματικός-αστρονόμος-γεωγράφος). Από αυτόν ο Αριστοτέλης δέχθηκε την πιο κατάλληλη επίδραση, την θετική και επιστημονική (και όχι ποιητική που θα δεχόταν από τον Πλάτωνα, αν ήταν παρών στο πρώτο διάστημα των σπουδών του Αριστοτέλη).

365 π.Χ.

Επιστρέφει ο Πλάτωνας από τη Σικελία, ο οποίος αναγνωρίζει την αξία του νέου μαθητή του (τον ονόμασε «νου» και «αναγνώστη», γιατί μερικές φορές έμενε στο σπίτι, για να διαβάσει).

365-347 π.Χ.

Στα επόμενα χρόνια ο Αριστοτέλης ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έγινε καθηγητής στην Ακαδημία. Ασκούσε αυστηρή κριτική όχι μόνο σε βάρος εκπροσώπων άλλων σχολών, αλλά και εναντίον «συνάδελφων» στην Ακαδημία, όπως του Ηρακλείδη, Σπεύσιππου, Ξενοκράτη. Πίστευε ακράδαντα στην ορθότητα των απόψεών του και γι’ αυτό ήταν πολύ αυστηρός απέναντι στους άλλους. Συνέπεια: απέκτησε πολλούς εχθρούς και ελάχιστους φίλους.Η αλήθεια δεν χωρά συμβιβασμούς: «ὅσιον προτιμᾶν τὴν ἀλήθειαν» «καὶ τὰ οἰκεῖα ἀναιρεῖν ἐπὶ σωτηρίᾳ τῆς ἀληθείας».

347 π.Χ.

Θάνατος του Πλάτωνα – αναχώρηση του Αριστοτέλη από την Αθήνα και εγκατάστασή του στην Άσσο της Λέσβου.

343-335 π.Χ.

Αναλαμβάνει την εκπαίδευση του Αλεξάνδρου (13 ετών) στην πόλη Μίεζα της Μακεδονίας.

335 π.Χ.

Επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με τον μαθητή του Θεόφραστο. Ιδρύει τη σχολή του στο Λύκειο, το δημόσιο γυμναστήριο στον Λυκαβηττό, όπου δίδασκαν συνήθως ρήτορες και σοφιστές. Αργότερα, όταν ο Θεόφραστος ίδρυσε σχολή που θα διαφύλαττε και θα πρόβαλλε τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη, αυτή πήρε το όνομα Περίπατος, ίσως από τον περίπατον, τη στεγασμένη στοά του Λυκείου.Έως το 323 π.Χ εργάστηκε απερίσπαστος. Ο φιλόσοφος συνθέτει τώρα το σημαντικότερο μέρος των Πολιτικν του (έχει άλλωστε προηγηθεί —κατά την περίοδο των ταξιδιών του— η συγκέντρωση των 158 Πολιτειν του, των μορφών διακυβέρνησης ή, όπως θα λέγαμε εμείς σήμερα, των συνταγμάτων ενός πλήθους ελληνικών πόλεων), ενώ παράλληλα συγγράφει σημαντικό μέρος από τα Μετ τ φυσικά του, το βιολογικού περιεχομένου έργο Περ ζων γενέσεως, τα θικ Νικομάχεια.

Ήρεμος και ώριμος στοχαστής. Πιο ήπιος απέναντι στις απόψεις των άλλων  (φανερό στο ύφος των έργων του)

323 π.Χ.

Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου. Η εχθρότητα των Αθηναίων εναντίον της μακεδονικής κυριαρχίας οξύνεται επικίνδυνα για τους Μακεδόνες κατοίκους  της Αθήνας. Η αφορμή για την καταγγελία εναντίον του Αριστοτέλη στάθηκε ένα ποίημα που είχε αφιερώσει στον φίλο του Ερμία, το οποίο είχε τη μορφή παιάνα. Το έγκλημα ήταν ασέβεια.  Ακριβώς το «έγκλημα» ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε αυτό το ποιητικό σχήμα για να υμνηθεί ένας κοινός θνητός και μάλιστα ένας δηλωμένος φίλος του Φίλιππου, του βασιλιά της Μακεδονίας.Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει την Αθήνα και εγκαθίσταται στη Χαλκίδα.

321 π.Χ.

Θάνατος του Αριστοτέλη.Η παράδοση λέει πως όταν έφευγε ο Αριστοτέλης από την Αθήνα, τον ρώτησαν «Τίς ἐστιν ἡ τῶν Ἀθηναίων πόλις;». Εκείνος την ονόμασε παγκάλη, πανέμορφη· κρύβει όμως τη σιχαμερή ασχήμια της συκοφαντίας. Σύμφωνα με μια δεύτερη διήγηση τον ρώτησαν επίσης τις κρίσιμες εκείνες μέρες γιατί εγκατέλειπε την Αθήνα, κι εκείνος απάντησε ότι δεν ήθελε να δώσει στους Αθηναίους την ευκαιρία να σφάλουν για δεύτερη φορά σε βάρος της φιλοσοφίας, κάνοντας, βέβαια, τη φορά αυτή υπαινιγμό στη θανατική καταδίκη και στο τέλος του Σωκράτη.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων