«

»

Μαΐ 18 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

«Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»

Πηγή: Express.gr

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2013

 

 

 

«ΝΑ γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών» είναι το μήνυμα του Διεθνούς Συμβούλιου Μουσείων (International Council of Museums – ICOM) για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τη γιορτή που καθιερώθηκε το 1977 και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Για ένα διήμερο (18 και 19 Μαΐου) η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με σκοπό το κοινό να μυηθεί στη λειτουργία ενός μουσείου αλλά να γνωρίσει τα εκθέματά του. Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα την ενδιαφέρουσα εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

 

 

 

Αναλυτικά: το Μουσείο της Ακρόπολης. Το μουσείο με αφορμή τον εορτασμό «έκοψε» σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο αναμνηστικά μετάλλια με θέμα τον πετεινό, που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης. Στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.
Το Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, καλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του μουσείου (στο κτίριο της οδού Κουμπάρη).

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη από τις 6 το απόγευμα έως τις 2 τα ξημερώματα ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την τρέχουσα έκθεση «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013». Επίσης στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος θα ακουστούν μελωδίες τάνγκο του Αstor Piazzolla από τον Σπύρο Μοσχόπουλο. Ώρα έναρξης συναυλίας: 8.30.
Από τις 10 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει σήμερα τις πύλες του για το κοινό το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι δράσεις με αφορμή τη γιορτή των μουσείων περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, ξεναγήσεις στην έκθεση για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013, προβολές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (ντοκιμαντέρ για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον ‘Αι Γουεϊγουεϊ και αφιερώματα σε μικρού μήκους πειραματικά φιλμ καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως οι Μαρσέλ Ντισάμπ, Μαν Ρέι, Σαλβαδόρ Νταλί). Παράλληλα τα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος σε ξεναγήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες.
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ υποδέχονται σήμερα τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης γιορτάζει με διευρυμένο ωράριο από τις 11.00 το πρωί έως τις 11 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επίσης θα λειτουργεί εκπαιδευτικό εργαστήρι (12.30-13.30) για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ έχει προβολή αποσπασμάτων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου που αποτυπώνουν τη διαχρονική μεταλλαγή του αστικού τοπίου για να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν στις κινηματογραφικές ταινίες τοπιογραφικά σημεία αναφοράς.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, στις 8.30 πραγματοποιείται η συναυλία «Δημιουργοί χθες και σήμερα» με το μουσικό σχήμα «ΑLEA». Ακολουθεί η συναυλία από το Σύνολο Μουσικής Δωματίου Πατραϊκής Μαντολινάτας. Επίσης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα) το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Στροφή, σε συνεργασία με 10 καλλιτέχνες, προγραμματίζουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα).
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές προτείνοντας στο κοινό να ακολουθήσει πέντε θεματικές διαδρομές.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου με αφορμή τον εορτασμό εγκαινιάζεται σήμερα σε συνεργασία με την Gallery CITRONNE Πόρου έκθεση του Κρις Γιανάκου με τίτλο «Διάλογοι με τον Χρόνο». Τα σύγχρονα έργα τέχνης θα παρουσιασθούν στην αίθουσα του ισογείου της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά εκθέματα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η «συνομιλία» των τρισδιάστατων αρχαίων έργων που είναι ελεύθερα τοποθετημένα στο χώρο, με τις δισδιάστατες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη, ο οποίος εμπνέεται από τη δυναμική της αρχαίας φόρμας επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο θέασής της. Την επιμέλεια της έκθεσης συνυπογράφουν οι Μαρία Γιαννοπούλου και Τατιάνα Σπινάρη.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων