ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (Δεκέμβριος 2010)

Στο πλαίσιο της Πράξης με το γενικό τίτλο «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» που είναι ενταγμένη στους άξονες 1,2 και 3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και είναι ευρύτερα γνωστή ως έργο επιμόρφωσης β’ επιπέδου, θα ξεκινήσει σύντομα η περίοδος πιστοποίησης των εκπαιδευτικών που αποφοίτησαν από τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) έχοντας παρακολουθήσει επαρκώς προγράμματα επιμόρφωσης β’ επιπέδου διάρκειας 96 ωρών, στο πλαίσιο της παραπάνω Πράξης ή του προηγούμενου σχετικού έργου.

Πατήστε εδώ για να δείτε το πλήρες σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προγραμμάτων πιστοποίησης.

Γενικό Μέρος (64)

Γενικό μέρος .pdf

Ειδικό Μέρος ΠΕ60/70(129)

Ειδικό Μέρος ΠΕ60/70 .pdf

Βιβλιοθήκη δραστηριοτήτων-σεναρίων

Άξονες περιγραφής σεναρίων

Εργαλεία για σενάρια

Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού

Κατηγορίες λογισμικών & εφαρμογών

Διατύπωση στόχων

Οδηγός ενημέρωσης για την πιστοποίηση

Θέματα περασμένων πιστοποιήσεων ΠΕ60/70

Κινούμενα σχέδια από άλλη διάσταση!

Στον αντίποδα του αμερικανού Μίκι Μάους και του εμπορικού χαρακτήρα της Ντίσνεϊ μια αθόρυβη κινηματογραφία των Βαλκανίων αντέταξε αναζητήσεις σε θέματα που ούτε τολμούσε ποτέ να αγγίξει η καθιερωμένη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων. Το όνομα αυτής Σχολή του Ζάγκρεμπ, και η ταυτότητά της εντελώς αντισυμβατική σε σχέση με το παραδοσιακό καρτούν. Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν καλύτερα στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.(πηγή: εφημερίδα “Μακεδονία”)

περισσότερα…

Έκθεση βιβλίου και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

Τριήμερη έκθεση βιβλίου διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3/12/2010.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει βιβλία ελλήνων και ξένων συγγραφέων που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη συνθήκη της αναπηρίας και απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, σε εκπαιδευτικούς, κυρίως νηπιαγωγούς και δάσκαλους, αλλά και γενικότερα σε ενήλικες, είτε είναι γονείς είτε όχι.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται από βιβλιοπαρουσιάσεις, αφηγηματικά δρώμενα και θεατρικές δράσεις. Η «Έκθεση Βιβλίου» θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Βιβλιοθήκης, όπως και το σύνολο των εκδηλώσεων πλην της θεατρικής παράστασης, η οποία θα λάβει χώρα στο περιστύλιο του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος.

Κεντρικός στόχος είναι τα βιβλία και οι εκδηλώσεις να συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινωνίας και ιδίως των παιδιών, με στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σχετικά με τους ανθρώπους με αναπηρία.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη. Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210-94 69 631 και 632. Για την Έκθεση βιβλίου, η Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί και τις τρεις ημέρες από τις 8:30 έως τις 20:00.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έναρξη Υλοποίησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου 2η Περίοδος Επιμόρφωσης (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011)

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου της προσεχούς 2ης επιμορφωτικής περιόδου (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011), να παρακολουθούν τακτικά τις ανακοινώσεις στην παρούσα Πύλη Ενημέρωσης του έργου (http://b-epipedo2.cti.gr), προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα σχετικά με την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής που προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Τρίτη 23/11/2010). Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου, με χρήση των κωδικών που είχαν αποδοθεί στους εκπαιδευτικούς κατά την πιστοποίησή τους στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α’ επίπεδο).

Πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο, τον τρόπο διεξαγωγής, το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα επιμορφωτικά προγράμματα Β’ επιπέδου, διατίθενται εδώ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Τέχνες και Εκπαίδευση: Δημιουργικοί τρόποι εκμάθησης των γλωσσών

Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σταδιακής εισαγωγής μιας σύγχρονης γλωσσοπαιδαγωγικής προσέγγισης μέσω των τεχνών στην εκμάθηση και κατανόηση της μητρικής ή / και της ξένης γλώσσας, προτείνοντας εποπτικό υλικό και μεθόδους μάθησης κατάλληλα επεξεργασμένα για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Οι έρευνες και οι προτάσεις που θα προκύψουν αποβλέπουν, εκτός από την αποτελεσματική γλωσσική κατάρτιση, στην εμπέδωση της έννοιας του «άλλου», στο σεβασμό της διαφορετικότητας των πολιτισμών, στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας, καθώς και στην αφύπνιση της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών μέσα από την αξιοποίηση των τεχνών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι γονείς αγνοούν τους κινδύνους του Ιnternet!

Ένα από τα πλέον ενθαρρυντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία (88%) τα παιδιά δηλώνουν ότι δεν είχαν άσχημες εμπειρίες online. Όπως προκύπτει από τα ερευνητικά δεδομένα, η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου βελτιώνει τον ψηφιακό αλφαβητισμό των παιδιών και τις ικανότητες ασφαλούς πλοήγησης. Σε αντίθεση με τον ηθικό πανικό που έχει προκύψει κατά καιρούς, η έρευνα καταδεικνύει ότι ακόμη και σε μια χώρα με χαμηλό ψηφιακό αλφαβητισμό των ενηλίκων, όπως η Ελλάδα, τα παιδιά από 9 ως 16 ετών εμφανίζονται ως «ώριμοι» και συνετοί χρήστες.

Όπως σημειώνει σχετικά η υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, «παρά τα αρνητικά- κατά καιρούςμηνύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενηλίκους».

Η έρευνα έγινε την περασμένη άνοιξη σε 23 από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο ΕU Κids Οnline. Πήραν μέρος 23.420 παιδιά ηλικίας 9- 16 ετών και 23.000 γονείς.

Διαδικτυακοί κίνδυνοι

Οι πιο διαδεδομένοι διαδικτυακοί κίνδυνοι, όπως αυτοί αναφέρονται από τα ίδια τα παιδιά, είναι η επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από κοντά και η συγκυριακή επαφή με υλικό ακατάλληλου περιεχομένου, εν δυνάμει ζημιογόνο. Αρκετά σπανιότερα αναφέρεται από τα παιδιά και ο εκφοβισμός (bullying). Η έκθεση σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου είναι από τα πιο πιθανά περιστατικά για να συμβούν, αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις αναφέρονται ως τραυματικές εμπειρίες από τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε αυτές.

Επαφές και ραντεβού με αγνώστους

Το 29% των παιδιών ηλικίας 9-16 που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στην Ευρώπη έχει στο παρελθόν επικοινωνήσει με κάποιον που δεν γνώριζε από κοντά, μια δραστηριότητα που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη, αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστική. Επίσης το 8% των παιδιών έχει συναντήσει από κοντά κάποιον που γνώρισε μέσω Διαδικτύου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Στη χώρα μας το ποσοστό των παιδιών που έχουν στο παρελθόν επικοινωνήσει μέσω Διαδικτύου με κάποιον που δεν γνώριζαν από κοντά ανέρχεται σε 19%, ενώ το ποσοστό των παιδιών που δηλώνουν ότι συνάντησαν από κοντά κάποιον που γνώρισαν στο Ιnternet φθάνει το 5%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 14% των παιδιών 9-16 ετών έχει δει τους τελευταίους 12 μήνες στο Διαδίκτυο εικόνες που «ήταν εμφανώς σεξουαλικές- για παράδειγμα, με αναπαραστάσεις γυμνώνανθρώπων ή ανθρώπων που κάνουν σεξ». Απ΄ όσα παιδιά δηλώνουν ότι είδαν σεξουαλικής φύσεως ή πορνογραφικές εικόνες στο Διαδίκτυο, το 1 στα 3 λέει ότι ενοχλήθηκε από αυτή την εμπειρία και το 1 στα 6 λέει ότι αναστατώθηκε σχετικά από αυτό που είδε.

Όσον αφορά τα ελληνόπουλα, το 15% δηλώνει ότι έχει δει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, ενώ το 29% είχε αυτή την εμπειρία είτε στο Διαδίκτυο είτε σε κάποιο άλλο Μέσο. Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου το Διαδίκτυο αποτελεί λιγότερο συχνή πηγή επαφής με εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου (μαζί με τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Από τα παιδιά πάντως που είχαν τέτοια εμπειρία στην Ελλάδα, μόνο το 2% ανέφερε ότι αναστατώθηκε όταν ήρθε σε επαφή με το υλικό αυτό.

Άλλοι κίνδυνοι

Το 22% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών δηλώνει ότι έχει εκτεθεί σε έναν ή περισσότερους τύπους εν δυνάμει επιζήμιου ή επιβλαβούς υλικού: περιεχόμενο μίσους (12%), περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας (11%), περιεχόμενο αυτοτραυματισμού (8%), για τη χρήση ναρκωτικών (7%) και για αυτοκτονίες (5%). Η επαφή με όλους τους διαδικτυακούς κινδύνους αυξάνεται με την ηλικία: το 13% των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών έχουν αντιμετωπίσει έναν ή περισσότερους από αυτούς τους κινδύνους, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 32% των παιδιών ηλικίας 11-12 ετών, σε 49% των παιδιών ηλικίας 13-14 ετών και στο 61% των παιδιών ηλικίας 15-16 ετών. Τα αγόρια και κυρίως οι έφηβοι εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό σε διαδικτυακές εικόνες σεξουαλικής φύσης, ενώ τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας είναι σχετικά πιθανότερο να λάβουν προσβλητικά ή επώδυνα μηνύματα. Εν τούτοις, τα κορίτσια είναι εν γένει πιθανότερο να αναστατωθούν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Η άγνοια των γονιών

Ένα από τα πλέον σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι γονείς των παιδιών που ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν κάποιον από αυτούς τους κινδύνους συνήθως δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος: ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό στην Ελλάδα (83%), ενώ σε παρόμοιο επίπεδο βρίσκονται η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Σε γενικές γραμμές πάντως σε ποσοστό 41% οι γονείς των οποίων το παιδί έχει δει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο λένε ότι το παιδί τους δεν έχει δει ποτέ τέτοιες εικόνες. Επίσης σε ποσοστό 56% οι γονείς των οποίων το παιδί έχει λάβει προσβλητικά ή επιζήμια/επιβλαβή μηνύματα στο Διαδίκτυο λένε ότι το παιδί τους δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο μήνυμα. Σε ποσοστό 52% οι γονείς των οποίων το παιδί έχει λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου λένε ότι το παιδί τους δεν έχει λάβει ποτέ παρόμοια μηνύματα, ενώ το 61% των γονιών των οποίων το παιδί συνάντησε διά ζώσης κάποιον που ήξερε μόνο μέσω Διαδικτύου υποστηρίζει ότι το παιδί δεν είχε ποτέ τέτοια εμπειρία. &8232;&8232;Παρά το ότι τα περιστατικά με κινδύνους επηρεάζουν για κάθε περίπτωση μόνο τη μειοψηφία των παιδιών, το γεγονός ότι οι γονείς τα έχουν υποτιμήσει και τα αγνοούν πρέπει, όπως τονίζουν οι ερευνητές, να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Τα παιδιά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, τα παιδιά στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην κοινωνική δικτύωση online. Το 57% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχει προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης- ενώ αυτό ισχύει για το 24% των παιδιών μεταξύ 9 και 10 ετών, για το 48% των παιδιών 11-12 ετών, για το 72% όσων είναι 13-14 ετών και για το 81% όσων είναι 15-16 ετών. Η κοινωνική δικτύωση είναι πιο δημοφιλής στην Ολλανδία (78%), στη Σλοβενία (76%), στη Λιθουανία (75%) και λιγότερο δημοφιλής στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Στις χώρες με χαμηλό ποσοστό κοινωνικής δικτύωσης εντάσσεται και η Ελλάδα (54%).

Ανάμεσα σε όσα παιδιά έχουν προφίλ σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το 29% έχει δημόσιο προφίλ (ανοιχτό)- και αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ουγγαρία (53%), στην Τουρκία (45%) και στη Ρουμανία (44%) και σε μικρότερο βαθμό στη χώρα μας (37%). Το 29% έχει περισσότερες από 100 επαφές, ενώ πολλοί έχουν λιγότερες.

Αναδημοσίευση από e-paideia.net

Ευγένιος Τριβιζάς: “Το θέατρο θα βγαίνει πάντα νικητής”

Οι ήρωες των βιβλίων σας επιχειρούν συχνά το ακατόρθωτο. Η επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί να είναι εφικτή, τελικά, μόνο στη σφαίρα του φανταστικού και του παραμυθιού;
Η ανθρώπινη πρόοδος είναι μια συνεχής προσπάθεια επίτευξης του ακατόρθωτου. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να πετάξει στους ουρανούς, να κάνει το σκοτάδι φως, να περπατήσει στα αστέρια. Φαντασία, δηλαδή η ικανότητα να φανταζόμαστε το ανύπαρκτο, η διαδικασία του να σχηματίζουμε στο νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα έχει άμεση σχέση με την επιστημονική πρόοδο. Όσο μάλιστα οι επιστήμονες διερευνούν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις χώρου, όσο ανατέμνουν όλο και μικρότερες μονάδες ύλης, τόσο και πιο δυσδιάκριτη καθίσταται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιστήμη δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφηρμοσμενη φαντασία. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στην κβαντική φυσική, για παράδειγμα, τα συστατικά στοιχεία της πραγματικότητας που μας περιβάλλει, τα άτομα, είναι δυνατόν να υπάρχουν σε δυο διαφορετικούς χώρους την ίδια στιγμή; Άρα, δεν ήταν και τόσο παράλογος ο ισχυρισμός της βασίλισσας στην “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” ότι στη χώρα τους επιτυγχάνουν τρία ανέφικτα πράγματα προτού καν πάρουν το πρόγευμά τους.

“Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι” είναι ένα έργο που περιλαμβάνει 68 ρόλους, πράγμα που ίσως και να το καθιστά “δυσλειτουργικό” για να ανεβεί στο σανίδι. Παρόλα αυτά ευτύχησε να παρουσιαστεί στο θέατρο. Γιατί επιλέξατε να είναι τόσο πολυπρόσωπο;
Το είχα γράψει αρχικά για σχολικές παραστάσεις. Οι σχολικοί θίασοι αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα από εκείνο των κρατικών και επαγγελματικών σκηνών. Οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν τα επαγγελματικά σχήματα να μειώνουν όλο και περισσότερο τον αριθμό των επί σκηνής προσώπων. Αντίθετα, σε σχολικές παραστάσεις το ζητούμενο είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότερα παιδία. Παρόλα αυτά το έργο ευτύχησε να ανεβεί από εμπνευσμένους σκηνοθέτες όπως ο Σωτήρης Χατζάκης και ο Θωμάς Μοσχοπουλος, που δεν δείλιασαν μπροστά σε ένα τόσο πολυπρόσωπο και απαιτητικό έργο.

Πώς συνδυάζεται η εγκληματολογία με τη συγγραφή παιδικού βιβλίου; Αποτελεί ο ένας τομέας αντίβαρο στον άλλο;
Τόσο ο εγκληματολόγος όσο και ο ποιητής παραμυθιών παρατηρεί όσα για τους πολλούς περνούν απαρατήρητα. Και για τους δυο το φαινομενικά ασήμαντο μπορεί να έχει καθοριστική σημασία. Ενα καλαμάκι πορτοκαλάδας, ένα ξυλάκι παγωτού, ένα κουκούτσι κερασιού, ένα χρυσόχαρτο από σοκολατάκι, ένα καμένο σπίρτο μπορεί να κρύβει τόσο τη λύση ενός ειδεχθούς εγκλήματος όσο και ενα υπέροχο παραμύθι. Επίσης, πολλά από τα θέματα τα οποία πραγματεύεται η σύγχρονη εγκληματολογία, για παράδειγμα η ενοχή, η παραβατικοτητα και η τιμωρία, προσφέρουν πλούσιο υλικό για τα βιβλία μου.  Όπως η δίκη και καταδίκη από γαιοκτήμονες ενός σκιάχτρου που ονειρεύεται να πετάξει στο “Όνειρο του σκιάχτρου”, οι αβάσταχτες τύψεις και ένοχες της μικρής Άννας στη “Νύχτα της μπανανόφλουδας”, οι εξωφρενικοί τρόποι εκτέλεσης καταδίκων στο “Τηγάνι του δήμιου”, ή η απροσδόκητη συνάντηση ενός διαρρήκτη και ενός φιλάργυρου μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο στις “Χελώνες του βαρόνου”.

Τι πρέπει να προσέχει ο συγγραφέας όταν απευθύνεται στην ευαίσθητη παιδική ψυχή;
Πρέπει να μην υποτιμά τη νοημοσύνη τους. Τα παιδιά ωριμάζουν πολύ νωρίτερα και αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα απ’ όσα θέλουμε να πιστεύουμε. Επίσης, πρέπει να αποφεύγει τον κραυγαλέο διδακτισμό που απωθεί το παιδί και έχει συχνά το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πόσο ακατόρθωτο ή κατορθωτό είναι να βγει το θέατρο “νικητής” από την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική κρίση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο;
Το θέατρο, όσο συνεχίζει έστω και με μέσα πενιχρά, έστω και αγνοημένο, και με καταρρακωμένη αυλαία να κατακτά το ενδιαφέρον και την αγάπη των θεατών, θα βγαίνει πάντα νικητής. Αν από τα σανίδια της σκηνής φτιάχναμε καράβια, τα καράβια αυτά ποτέ δεν θα ναυαγούσαν.

πηγή: Μακεδονία της Κυριακής

Έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Καφίδα

Στην «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΑΒΡΑΣ» θα παρουσιαστεί από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου η έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Καφίδα, με τίτλο «ΜΕΤΑΤΡΟΠΙΑ». Τα έργα της ζωγράφου έχουν ρεαλιστικά στοιχεία, όσο αφορά την πλαστικότητα της φόρμας, την πινελιά, το χρώμα, καθώς και την αναγνωρισημότητα των στοιχείων που χρησιμοποιεί. Στην ουσία, όμως, η πρόθεσή της είναι να ακουμπήσει και να επανατοποθετηθεί στα βασικά ερωτήματα της ζωής, έτσι ώστε η τέχνη της να μπορέσει να αποτελέσει ένα διαχρονικό μέσο επικοινωνίας.

Η ζωγράφος, Ιωάννα Καφίδα, δίνει το θεματικό τίτλο «Μετατροπία», ένα μουσικό όρο τον οποίο χρησιμοποιεί μεταφορικά θέλοντας να τονίσει τα μεταβατικά στάδια, τις καθοριστικές στιγμές της ανθρώπινης διαδρομής.

Ο άνθρωπος μέσα από την εσωτερική του έρημο και την εναλλαγή των συναισθημάτων του αναζητά την προσωπική του αλήθεια. Kέντρο της δουλειάς της είναι ο άνθρωπος, όλοι εμείς μέσα από την παιδική ηλικία. Αγόρια, κορίτσια, ζώα, είναι ένα σύνολο σε ανοιχτά τοπία, που λειτουργούν καταλυτικά στις σχέσεις τους. Η ιστορία τους προυπάρχει της ύπαρξης τους.

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΑΒΡΑΣ»

Ηροδότου 17- Κολωνάκι

210 – 7215194

Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 στις 20:00

Ημέρες και ώρες εκθεσιακού χώρου: Καθημερινά 11.00-14.00 και Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00-21.00

πηγή: ert.gr