ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ 2019

Μαρ 201912

Ο ΜΠΕΗΣ –ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ-Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ-ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ-Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών  τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου και λέγεται και Προφωνή, επειδή οι χριστιανοί διαλαλούσαν πως άρχιζαν οι Απόκριες.Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας όλες τις ημέρες. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια ,φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό.Η Κυριακή της Απόκρεω ανήκει σε αυτή την εβδομάδα όπου  οι χριστιανοί αρχίζουν τη σταδιακή αποχώρηση από το κρέας . Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή τρώνε  γαλακτοκομικά προϊόντα και αρχίζουν να προετοιμάζουν το σώμα τους για τη νηστεία της Σαρακοστής.Απόκριες σημαίνει γλέντι, χορός, ξεφάντωμα ,μουσική, μασκάρεμα.Το έθιμο αυτό ξεκινά από τα αρχαία χρόνια με τις Διονυσιακές γιορτές, όπου τα πειράγματα των μασκαρεμένων κυριαρχούσαν στους δρόμους.Σήμερα το καρναβάλι γιορτάζεται από τους χριστιανούς της Ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας. Το καρναβάλι δε γιορτάζεται από τους Προτεστάντες.Το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας γιορτάζεται στην Πάτρα. Το πατρινό καρναβάλι δεν είναι απλά μια παρέλαση, αλλά ένα σύνολο δραστηριοτήτων ,παρελάσεων ,εκδηλώσεων . Το καρναβάλι γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, με χορούς και παρελάσεις με τη διοργάνωση των Δήμων και Κοινοτήτων και τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.Κάθε διοργανώτρια πόλη δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα  σε κάθε καρναβαλική διοργάνωση.Τα λαογραφικά στοιχεία ενός τόπου σίγουρα  δίνουν το δικό τους χρώμα .Μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις γίνονται στην Αθήνα, Μοσχάτο, Ξάνθη, Θήβα, Ρέθυμνο. Επίσης μεγάλες καρναβαλικές της Ευρώπης γίνονται στη Βενετία, Νίκαια, Γαλλία, Γερμανία.Το μεγαλύτερο καρναβάλι του κόσμου γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.Οι μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία και διοργάνωση .Οι οργανωτές, τα τμήματα της παρέλασης, τα άρματα, ο ηχητικός εξοπλισμός, η μουσική, ετοιμάζονται μήνες πριν για το άριστο αποτέλεσμα.Η λήξη του καρναβαλιού γίνεται με το κάψιμο του Καρνάβαλου. Ακριβώς την επομένη αρχίζει ο νέος κύκλος προετοιμασίας του νέου θέματος για την επόμενη χρονιά.

Καλή Αποκριά!

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ-Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

Ο χαρταετός είναι μια  κατασκευή η οποία πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά από την καλούμπα, ενός σπάγγου.Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται απότην Κίνα.Ο χαρταετός είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στις χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ινδία , στην Ταϋλάνδη στο Αφγανιστάν και φυσικά στην Ελλάδα.Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας,τα λεγόμενα κούλουμα , τα οποία τα γιορτάζουμε στην εξοχή. Μετά τα κούλουμα αρχίζει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.Ο χαρταετός κατασκευάζεται από ελαφρύ ξύλο ή καλάμι, είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.Τα μέρη του Χαρταετού  είναι: Η καλούμπα και τα ζύγια της,  η ουρά και τα ζύγια της, το μέγεθος της ουράς.Για να έχει επιτυχία στο πέταγμά του ο χαρταετός πρέπει το βάρος του να είναι ισόποσα κατανεμημένο.Το κλασικό σχήμα του χαρταετού είναι εξάγωνο.Το πέταγμα του χαρταετού συμβαδίζει με τη θρησκεία και την ελληνική παράδοση.Μπορούμε να πούμε πως είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι που δίνει χαρά μικρούς και μεγάλους.Σκοπός του παιχνιδιού είναι η κατάκτηση του μεγαλύτερου ύψους από τον χειριστή. Σε κάποιες χώρες το πέταγμα του αετού έπαιρνε  διαγωνιστικό χαρακτήρα και πολλές φορές οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κερδίσουν αφού δε διστάζουν πολλές φορές να καταστρέψουν τους χαρταετούς των αντιπάλων τους , με μέσα όχι και τόσο τίμια. Η μάχη δινόταν στον ουρανό .Ο κακόβουλος χειριστής του χαρταετού κατάστρεφε τον αντίπαλο αετό. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά είδη χαρταετών. Σχήματα και χρώματα ατενίζουν στους αιθέρες της ελληνικής γης. Μεγάλοι και μικροί κρατούν την καλούμπα σφιχτά μην τους φύγει ο χαρταετός. Μα κι αν σας ξεφύγει το σχοινί αφήστε τον να φύγει για το μεγάλο ταξίδι των αιθέρων. Μην προσπαθείτε να κατεβάσετε έναν χαρταετό από ηλεκτροφόρα καλώδια. Εσείς το χρέος το κάνατε. Του χρόνου πάλι θα ξαναδοκιμάσετε!

Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή!

Με την Καθαρά Δευτέρα έχουμε  την έναρξη της νηστείας και  τη λήξη της αποκριάς.Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά φαγητά, όπως η παραδοσιακή λαγάνα,η ταραμοσαλάτα και οι ελιές η φασολάδα και γενικά με πολλά νηστίσιμα φαγητά .Την ημέρα αυτή γίνονται εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς κοντά στη φύση, όπου γίνεται το πέταγμα του χαρταετού από μικρούς και μεγάλους.Το πέταγμα του χαρταετού θέλει ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες .Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.Μετά το πέταγμα του χαρταετού ακολουθεί το σαρακοστιανό τραπέζι στη φύση ή στην εξοχή.Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική «κάθαρση».Μια άλλη εκδοχή λέει πως οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.Μετά από σαράντα ημέρες αρχίζει η Μ. Εβδομάδα και στη συνέχεια το Πάσχα.

                                                                                  Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΣΚΟΣΤΗΗ «κυρά-Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο ή το μετρητάρι που βοηθούσε «τους ανθρώπους παλια» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια επειδή προσευχόταν και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

– Μισό κιλό αλεύρι ή 3 ποτήρια αλεύρι
– Μισό φλιτζάνι νερό
– Μια κουταλιά σούπας αλάτι
– Έναν πλάστη
– Ένα μεγάλο ταψί
– Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί .
Ψήνουμε και Καλή επιτυχία!

 

   

από κάτω από: ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ 2019    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2018



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων