Στάδια γευστικής δοκιμή
● Οπτική εξέταση
● Οσφρητική εξέταση
● Γευστική εξέταση
● Συνολική εκτίμηση
Αναλυτικότερα:
- Οπτική εξέταση του κρασιού.
- Οπτική εξέταση της διαύγειας και της έντασης του χρώματος του κρασιού.
- Πρώτη επαφή της μύτης με την επιφάνεια του ποτηριού για να αντιληφθούμε τις οσμές.
- Δεύτερη επαφή της μύτης μετά από περιστροφική κίνηση του ποτηριού για να αντιληφθούμε τα αρώματα που δεν ελευθερώνονται εύκολα.
- Δοκιμή μιας γουλιάς κρασιού εισπνέοντας μικρή ποσότητα αέρα από το στόμα για να υποβοηθήσουμε την ανάπτυξη αρωμάτων και να τα εκτιμήσουμε σωστά.
- Κατάποση ή φτύσιμο του κρασιού και ανάλυση των γευστικών εντυπώσεων.
- Έλεγχος της διάρκειας της γευστικής εντύπωσης.
- Περιγραφή και εκτίμηση του κρασιού.