Οργανοληπτική εξέταση οίνου

Στάδια γευστικής δοκιμή
Οπτική εξέταση

Οσφρητική εξέταση

Γευστική εξέταση

Συνολική εκτίμηση

Αναλυτικότερα:

  1.  Οπτική εξέταση του κρασιού.
  2.  Οπτική εξέταση της διαύγειας και της έντασης του χρώματος του κρασιού.
  3. Πρώτη επαφή της μύτης με την επιφάνεια του ποτηριού για να αντιληφθούμε τις οσμές.
  4.  Δεύτερη επαφή της μύτης μετά από περιστροφική κίνηση του ποτηριού για να αντιληφθούμε τα αρώματα που δεν ελευθερώνονται εύκολα.
  5.  Δοκιμή μιας γουλιάς κρασιού εισπνέοντας μικρή ποσότητα αέρα από το στόμα για να υποβοηθήσουμε την ανάπτυξη αρωμάτων και να τα εκτιμήσουμε σωστά.
  6.  Κατάποση ή φτύσιμο του κρασιού και ανάλυση των γευστικών εντυπώσεων.
  7.  Έλεγχος της διάρκειας της γευστικής εντύπωσης.
  8.  Περιγραφή και εκτίμηση του κρασιού.