Στο Διδυμότειχο

Το σχολείο μας επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, μια κοντινή μας πόλη μεγάλης ιστορικής σημασίας.Το Διδυμότειχο κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις και πολλές φορές είχε καταστεί διοικητική και στρατιωτική βάση της Αυτοκρατορίας. Κατά την οθωμανική περίοδο, το Διδυμότειχο γίνεται η πρώτη οθωμανική πρωτεύουσα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αρχικά επισκεφθήκαμε το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Οπλισμός, στολές διαφόρων εποχών, μετάλλια και παράσημα, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, αλλά και διάφορα στρατιωτικά κειμήλια, είναι τα εκθέματα που είδαμε. Όλα αυτά τα κειμήλια, σε συνδυασμό με την ξενάγηση από την πλευρά των οπλιτών, μας έδωσαν την ευκαιρία μιας πολύ καλής επαφής του καθενός μας με την πρόσφατη ιστορία του ελληνισμού.

Επόμενος προορισμός μας ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς της περιοχής και στεγάζεται σήμερα σε νεοκλασικό κτίριο  χτισμένο το 1900.Στο μουσείο θαυμάσαμε παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής, άλλα είδη ένδυσης, κεντητά και υφαντά στρωσίδια του σπιτιού καθώς και παραδοσιακά κοσμήματα, λατρευτικά είδη, εικόνες και σκεύη, αγροτικά εργαλεία και εργαλεία υφαντικής, εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής: ξυλουργού, σιδερά, τσαγκάρη, βαφέα ρούχων και υφαντικών ινών. Επίσης εκτίθενται ο παραδοσιακός αποστακτήρας για την παρασκευή της ρακής και ένα παλιό κατάστιχο οινοπωλείου καθώς και σύνεργα παλιού τυπογραφείου.