Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά Προγράμματα/ Δράσεις, Κοινωνικές

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου

Η παγκόσμια ημέρα χαμόγελου γιορτάζεται κάθε πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου. Φέτος εορτάστηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021.

Πώς, όμως, μπορείς να φέρεις το χαμόγελο στα χείλη ενός συμπολίτη και συμμαθητή σου; Μα φυσικά με μια πράξη καλοσύνης! Η καλοσύνη γεμίζει δυο καρδιές, εκείνου που προσφέρει κι εκείνου που δέχεται τη προσφορά.

Αφορμή για τις δράσεις που ακολούθησαν αποτέλεσε το παραμύθι “Οι πέτρες της καλοσύνης” της Sonica Ellis. Εφόσον μεταφράστηκε, διαβάστηκε στους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη Κλάρα, ένα γλυκύτατο κορίτσι γεμάτο όρεξη για προσφορά. Η Κλάρα συλλέγει πέτρες τις οποίες διακοσμεί με λόγια καλοσύνης, χαράς και ενθάρρυνσης και τις αφήνει στην εξώπορτα του σπιτιού της. Άνθρωποι και ζώα πλημμυρίζουν από χαμόγελα όταν τις αντικρίζουν και τα δάκρυα λες και μαγικά εξαφανίζονται από τα μάτια τους. Τι θα συμβεί, όμως, όταν η Κλάρα θα μετακομίσει;

Οι απαντήσεις των μαθητών ήταν άπειρες και τελικά βρήκαν τη λύση… Θα μπορούσαν άλλοι άνθρωποι και ζώα να δημιουργήσουν πέτρες καλοσύνης αντί για τη Κλάρα. “Κι εμείς; Θα φτιάξουμε κι εμείς πέτρες καλοσύνης;” ρώτησε ένας μαθητής μας και… δεν γίνονταν να τους χαλάσουμε χατίρι. Ο εορτασμός της ημέρας που πλησίαζε είχε αποφασιστεί.

Δυο τραγούδια με θέμα τη χαρά, η ανάγνωση του παραμυθιού ουκ ολίγες φορές ακόμα και κυρίως το να δημιουργήσουμε τις δικές μας πέτρες καλοσύνης… ήταν οι δράσεις που αποφασίστηκαν από όλους μαζί. Τα μηνύματα που γράφτηκαν στις πέτρες ήταν απόφαση των παιδιών σε συνδυασμό με μια αναζήτηση που κάναμε όλοι στο διαδίκτυο. Έπειτα, πήραν τις πέτρες και τις μοίρασαν την Παρασκευή (παγκόσμια ημέρα χαμόγελου) σε όποιον ήθελαν μαζί με ένα αντίγραφο του παραμυθιού που τόσο λάτρεψαν. Ορισμένα θέλησαν να τραγουδήσουν τα τραγούδια που έμαθαν στους δικούς τους ανθρώπους, όπως μας είπαν. Τα πρόσωπά τους γέμισαν χαμόγελα δημιουργώντας τις πέτρες ετούτες, και μαζί τους ακολούθησαν τα χαμογελαστά πρόσωπα εκείνων που τις έλαβαν.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μικρή μας “γιορτή” έγινε στο προαύλιο του σχολείου και για αυτό δημιουργήσαμε και μια αφίσα… έτσι, για να μπούμε πιο εύκολα στο γιορτινό κλίμα. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί βρήκαμε ένα πείραμα και το εφαρμόσαμε στους μαθητές. Ένα χαρτάκι με μια χαμογελαστή φατσούλα έκανε το γύρο του σχολείου περνώντας από χέρι σε χέρι. Ο καθένας που κρατούσε το χαρτάκι έπρεπε να δει τι δείχνει, να το κλείσει και να το δώσει σε άλλο συμμαθητή του χωρίς να πει τι είδε.

Τελικά….. το χαμόγελο είναι μεταδοτικό!!!

Ακολουθεί μια συλλογή με τις πέτρες καλοσύνης που έφτιαξαν. Τα κείμενα γράφηκαν από τους εκπαιδευτικούς, ενώ οι ζωγραφιές και η επιλογή των κειμένων αποτελούν δημιούργημα των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί,

Φώτης Μήτσος και Δήμητρα Σπυροπούλου