Σχολικός Κήπος

Σχολείο, και μάλιστα σε αγροτική περιοχή, δίχως Σχολικό Κήπο δεν νοείται.

Έτσι αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα δημιουργίας, σποράς και καλλιέργειας ενός Σχολικού Κήπου.

Η δημιουργία Σχολικού Κήπου έχει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη για τους μαθητές.

-Η ενασχόληση με τον κήπο ενισχύει τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών. Τα ενθαρρύνει να δοκιμάζουν και να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.

-Η κηπουρική προωθεί τη σωματική δραστηριότητα. Τα παιδιά στον κήπο θα χρειαστεί να περπατήσουν, να σκάψουν, να φυτέψουν, να ξεβοτανίσουν, να μεταφέρουν υλικά. Επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια μικρά εργαλεία και να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

-Τα παιδιά θα χρειαστεί να μετρήσουν, να υπολογίσουν, να φυτέψουν σε σειρές και αποστάσεις, να ομαδοποιήσουν και πολλά ακόμα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αντιληφθούν τη σημαντικότητα αλλά και την εφαρμογή μαθηματικών εννοιών και φυσικών νόμων που διδάσκονται στην σχολική αίθουσα.

-Οι μαθητές θα συνδεθούν με τη φύση και τον κύκλο της ζωής και έτσι βιωματικά θα μάθουν να σέβονται το περιβάλλον και τη ζωή.

-Στον χώρο και τις δραστηριότητες του σχολικού κήπου τα παιδιά θα συνεργαστούν ενισχύοντας την ομαδικότητα, την κοινωνικότητα και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

-Ακόμα, τα παιδιά θα φροντίσουν τα φυτά αλλά και τον χώρο του κήπου και φυσικά θα ανταμειφθούν από την παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκονται την υπευθυνότητα και ενισχύουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή τους.

-Ο σχολικός κήπος δεν είναι αυστηρά ένας χώρος εκμάθησης και εκπαίδευσης. Είναι ταυτόχρονα χώρος αυτοέκφρασης, δημιουργικότητας, πειραματισμού και ψυχαγωγίας.

Το μεγαλύτερο δώρο ενός κήπου είναι η αναγέννηση των πέντε αισθήσεων.

Hanna Rion
Αμερικανίδα συγγραφέας κηπουρικής

 Πολλά πράγματα φυτρώνουν σ’ έναν κήπο, που κανένας δεν έσπειρε ποτέ εκεί.

 Dr. Thomas Fuller
Άγγλος γιατρός & γνωμικογράφος  (1654-1734)

1 2 3