Τα ζάρια της χρονικής διάρκειας

 Κεντρική εικόνα άρθρου

Αφορμή για την ανάρτηση αυτή υπήρξε μια πολύ όμορφη ιδέα που ανακάλυψα στο blog του  Make Moments Matter. O  David είναι δάσκαλος μουσικής και εξηγεί με σαφή τρόπο πώς χρησιμοποίησε απλούς ξύλινους κύβους (ή κάθε είδους κύβους) για να εξασκήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές του στον ρυθμό και στη χρονική διάρκεια  μιας νότας.  Θεωρώ ότι είναι μια όμορφη ιδέα και θα βοηθήσει πολλά παιδιά να κατανοήσουν με πιο διασκεδαστικό τρόπο τη  χρονική αξία στη μουσική και το συνδυασμό νότας και παύσης.

  Αρχικά, παίρνουμε απλά ξύλινα κυβάκια που μπορούμε εύκολα να τα βρούμε σε βιβλιοπωλεία. Σε δεύτερη φάση, πρέπει να αποφασίσουμε  τις χρονικές αξίες  και τις παύσεις που θα βάλουμε σε κάθε ζάρι. Στο επίπεδο αρχάριων, για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε το ολόκληρο, το μισό, το τέταρτο και τις παύσεις τους. Έτσι, καλύπτουμε και τις έξι έδρες του ζαριού. Επίσης, μια άλλη πρόταση είναι να φτιάξουμε ζάρια που θα έχουν αποκλειστικά νότες με διάρκεια και κάποια άλλα αποκλειστικά με παύσεις. Πέρα από αυτό, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τα ζάρια και να τα χρωματίσουμε ανάλογα.  Αυτό, όμως, το καθορίζει ο εκπαιδευτικός ανάλογα με τον στόχο της εκάστοτε διδασκαλίας του και τις ανάγκες «των ανερχόμενων μουσικών του»!

   Στην τρίτη φάση προετοιμασίας, μπορούμε να φτιάξουμε φύλλα εργασίας με οδηγίες  για τους μαθητές που χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση. Κατά τη διάρκεια που οι μαθητές δουλεύουν με τα ζάρια τους και συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας τους, ο εκπαιδευτικός έχει  περισσότερο χρόνο  να εστιάζει σε αυτούς που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια.

Τα φύλλα εργασίας του  David  μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν από τον σύνδεσμο εδώ και να εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα δικά σας, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των «εκκολαπτόμενων» μουσικών σας!

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.