Διαδικτυακή Επίσκεψη

Το ταξίδι ελπίδας μια δασκάλας

Μια από τις πιο συγκινητικές και διδακτικές εκδηλώσεις της χρονιάς έλαβε χώρα την Τετάρτη, 21/05/25, στο σχολείο μας. Με πρωτοβουλία της Υποδιευθύντριας Εβελίνας Μάλαμα και τη συνεργασία της εκπαιδευτικού αγγλικής γλώσσας Εύης Λουμπρούκου, προσκαλέσαμε διαδικτυακά στο σχολείο τη δασκάλα Ειρήνη Ράπου. Η Ειρήνη δίδαξε τα παιδιά μας ένα διαφορετικό μάθημα μέσα από τη ζωή της. Μεγαλώνοντας μέσα σε μια κοινότητα Ρομά στη Βόρεια Ελλάδα, η μοίρα της φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Δουλειές του σπιτιού, γάμος σε μικρή ηλικία, πολλά παιδιά και παραμονή στο σπίτι. Η Ειρήνη έσπασε όλα τα στερεότυπα. Κόντρα στις παραδόσεις και στα πρέπει της κοινότητας, έχοντας στο πλευρό της τους γονείς της, κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο σχολείο και να σπουδάσει. Θαυμάζουμε την Ειρήνη. Στο πρόσωπό της βλέπουμε μια νέα γυναίκα, μια νέα επιστήμονα, μια νέα δασκάλα που με το παράδειγμά της ανοίγει δρόμους και δίνει ένα μάθημα θάρρους ελπίδας και επιμονής!

Δε θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δράση χωρίς τη συμβολή της Βιβής Καρανικολοπούλου και του Νίκου Καραγιάννη, παιδαγωγού και διαμεσολαβητή Ρομά αντίστοιχα από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καλαμάτας.

 

1000001976 1000002004 1000002005

Επίσκεψη του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας

Ασφαλείς Διαδρομές  – Ελλάδα Ελεύθερη Καπνού

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν δύο εξαιρετικά χρήσιμες επιμορφωτικές δράσεις του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας. Εκπρόσωποι του Κέντρου επισκέφθηκαν το σχολείο μας την Πέμπτη, στις 15/05/25 και μας ενημέρωσαν για δύο κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική υγεία και ασφάλεια. Οι μαθητές της Ε΄ τάξης άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την υπεύθυνη  του Κέντρου να περιγράφει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα. Ζώντας σε μια περιοχή όπου δυστυχώς μεγάλο ποσοστό ενηλίκων ακολουθεί αυτή τη βλαβερή συνήθεια, τα παιδιά πληροφορήθηκαν για την εκτεταμένη ζημιά που προκαλεί το τσιγάρο σε σημαντικά όργανα του σώματός μας, όπως οι πνεύμονες, και για ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι καπνιστές, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η δεύτερη επιμορφωτική δράση που παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης  σχετιζόταν με την οδική ασφάλεια. Ένας μεγάλος αριθμός δυστυχημάτων και ατυχημάτων μπορεί να αποφευχθεί με την ασφαλή οδήγηση και την τήρηση κανόνων ασφαλείας. Όταν τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όταν δεν κάνουμε χρήση αλκοόλ, όταν φοράμε τις ζώνες μας, όταν χρησιμοποιούμε κράνος, τότε ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους δρόμους. Ευχαριστούμε θερμά τις εκπροσώπους του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας για την πραγματικά ενδιαφέρουσα και ζωντανή ενημέρωση. Όχι μόνο οι μαθητές αλλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί, μάθαμε χρήσιμα πράγματα για την ασφάλειά μας, για να ζούμε καλύτερα και περισσότερο.

 

 

1000001870 1000001873

1000001875 1000001867

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Μαθαίνοντας ιστορία!

Στο σχολείο μας, η μάθηση γίνεται εμπειρία! Την περασμένη εβδομάδα, οι μικροί μας μαθητές του Γ1 ταξίδεψαν στον χρόνο μέσα από ένα διαθεματικό project που συνδύασε την Ιστορία, την Τέχνη και τη Φυσική Ιστορία με δημιουργικότητα, ενθουσιασμό και… αρκετή «σκαπάνη»! Ξεκινώντας με τη μελέτη του κυκλαδικού πολιτισμού, τα παιδιά γνώρισαν τα αρχαία ειδώλια, αναρωτήθηκαν για τη χρήση και τη σημασία τους και στη συνέχεια έπλασαν τα δικά τους με πηλό, δίνοντας μορφή στη φαντασία και τις γνώσεις τους. Η εξερεύνηση όμως δεν σταμάτησε εκεί! Οι μικροί μας «αρχαιολόγοι» βγήκαν στην αυλή, όπου τους περίμενε μια ιδιαίτερη ανασκαφή: απολιθωμένοι «δεινόσαυροι» και ίχνη από μια χαμένη εποχή. Με προσοχή, υπομονή και συνεργασία, τα παιδιά ανέσυραν τα «ευρήματα», τα κατέγραψαν και τα μελέτησαν, μαθαίνοντας για τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την ιστορία της Γης. Η δράση αυτή δεν ήταν απλώς ένα μάθημα Ιστορίας, ήταν μια ζωντανή εμπειρία, μια ευκαιρία για βιωματική μάθηση και δημιουργική έκφραση. Μέσα από την πράξη, οι μαθητές κατανόησαν πώς συνδέεται το παρελθόν με το παρόν και πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας με τα μάτια ενός ερευνητή. Γιατί στο σχολείο μας… η ιστορία δεν διαβάζεται μόνο – ανακαλύπτεται!

 

thumbnail IMG 3827.jpg 3 thumbnail IMG 3829.jpg 2 thumbnail IMG 3838.jpg 5 thumbnail IMG 3844.jpg 4 thumbnail IMG 3976.jpg 6 thumbnail IMG 3994.jpg 1

Στήριξη Παιδικών Χωριών SOS

Συμμετοχή του σχολείου μας στη δράση προσφοράς GIVMED

Με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση Medicine Donations & Programs Coordinator, GIVMED με σκοπό την στήριξη των παιδικών χωριών SOS. Με τη συμβολή των οικογενειών και των εκπαιδευτικών τους, συγκεντρώθηκαν βασικά φαρμακευτικά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία παραδόθηκαν στον οργανισμό για την κάλυψη καθημερινών αναγκών των παιδιών που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά. Μέσα από τη δράση αυτή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν έμπρακτα την αξία της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας πως ακόμη και οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλη αλλαγή.  Θερμές ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν και στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία!

thumbnail IMG 3961