Εγγραφές μαθητών σχ. έτους 2019-2020 στο Δημοτικό σχολείο

3 Μαΐου 2019

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές των μαθητών θα γίνονται από την 6η έως και την 20η Μαίου και τις ώρες 7.30- 8.00 π.μ. και 12.30 – 14.00 μ.μ.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

Α Τάξη – θα φοιτήσουν μαθητές που γεννήθηκαν από 01-01-2013 έως και 31-12-2013

α. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εγγραφής

β. Πιστοποιητικό γέννησης

γ. Βεβαίωση φοίτησης από το Νηπιαγωγείο

δ. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας μαθητή/τριας

ε. Επίδειξη βιβλιαρίου υγείας

στ. Α.Δ.Υ.Μ.

Σας ευχαριστούμε

Παρουσίαση του βιβλίου “Η Νεφέλη ο κύριος Μ και τα Ρομποφριξ181” στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

3 Μαΐου 2019

Το απόγευμα της Πέμπτης 11 Απριλίου είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε συναδέλφους, γονείς μαθητών και άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία του στο χώρο του σχολείου μας. Ο λόγος ήταν η εκδήλωση που οργανώσαμε με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου της Γιαβάση Ειρήνης ¨Η Νεφέλη ο κύριος Μ και τα Ρομποφρίξ181″.

 

Την εκδήλωση στελέχωσε ο μουσικός του σχολείου μας Σπύρος Μπονέλης ο οποίος με τη μελωδία της κιθάρας του συνόδευσε την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου που έγινε από τους μαθητές της Γ’ και Δ’ δημοτικού.

 

 

Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους που θέμα είχε τι θεωρούμε σημαντικότερο να προσφέρει το σύγχρονο σχολείο στους μαθητές.

Τέλος, την εκδήλωση έκλεισαν οι χαρούμενες φωνές των μαθητών μας που ερμήνευσαν δύο τραγούδια, κλείνοντας όμορφα την εκδήλωση και βάζοντας μας να σκεφτούμε στ΄αλήθεια “πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;”

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας στήριξαν στην προσπάθειά μας!

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη της πυροσβεστικής στο σχολείο μας

3 Μαΐου 2019

Τώρα που ο καιρός ανοίγει και έρχεται το καλοκαίρι το πυροσβεστικό σώμα Γαργαλιάνων επισκέπτηκε το σχολείο μας για να μας ενημερώσει για θέματα πυροπροστασίας. Το Δημοτικό Σχολείο μαζί με το Νηπιαγωγείο ενημερώθηκε για τον πυροσβεστικό εξοπλισμό και τους λόγους που είναι απαραίτητος σε κάθε επιχείρηση πυρόσβεσης.

 

 

Ακόμη ενημερώθηκε για τους τρόπους προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και τονίστηκε η αναγκαιότητα προφύλαξης του δασικού μας πλούτου. 

Οι μαθητές, με τη βοήθεια των πυροσβεστών ένιωσαν και αυτοί για λίγο πώς είναι να είσαι πυροσβέστης!

Let s do it Greece 2019 Pyrgaki Team!

8 Απριλίου 2019

Φέτος το σχολείο μας αποφάσισε να συμμετάσχει στην Πανελλήνια Δράση Let’ s do it που σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων που αφορούν το περιβάλλον.

Με τη βοήθεια των γονέων του σχολείου μας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών δημιουργήσαμε ένα όμορφο παρτέρι, καθαρίσαμε το σχολείο από σκουπίδια και καθαρίσαμε μία ολόκληρη αίθουσα η οποία πολύ σύντομα θα γίνει αίθουσα παιχνιδιών. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε!

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

8 Απριλίου 2019

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου στα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.

Έτσι και εμείς αποφασίσαμε αυτή η μέρα να αποτελέσει γιορτή για το σχολείο μας και να εμπνευστούμε από τη φύση, τα δέντρα και το γρασίδι, δημιουργώντας φανταστικές ιστορίες!

Αφού διαβάσαμε ορισμένες πληροφορίες για τη ζωή του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, χωριστήκαμε σε ομάδες και διαλέξαμε τυχαία καρτέλες δημιουργίας ιστοριών. Σκεφτήκαμε, σκεφτήκαμε, σκεφτήκαμε, εμπνευστήκαμε, διαφωνήσαμε, γράψαμε και σβήσαμε και γράψαμε ιστορίες τις οποίες έπειτα διαβάσαμε μεγαλόφωνα στους συμμαθητές μας.

Έπειτα συζητήσαμε για τη σημασία του εξωφύλλου σε ένα βιβλίο και πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι . Βαλθήκαμε όλοι μαζί να φτιάχνουμε τα πιο ελκυστικά εξώφυλλα βιβλίων, δικής μας εμπνεύσεως!

Μάκάρι κάθε μέρα να ήταν τόσο δημιουργική όσο η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου!

Εκδρομή στη Χριστιανούπολη

8 Απριλίου 2019

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου  το σχολείο μας επισκέπτηκε τη Χριστιανούπολη, ένα χωριό κοντά στα Φιλιατρά. Εκεί, είδαμε τον ιερό Ναό της Αγίας Σωτήρος και παίξαμε στο προαύλιο του, κλειστού πλεόν, Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Ο ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ανεγέρθηκε προς τα τέλη του 11ου αιώνα όταν η απλή επισκοπή Χριστιανουπόλεως προάχθη σε Μητρόπολη. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς ναούς του Μοριά, κάτι που επιβεβαιώνει, όπως μας πληροφόρησε και ο ιερέας του ναού, η λαϊκή ρήση: “Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη”, γεγονός που συγκρίνει το μέγεθος και την επιβλητικότητα της Αγίας Σωτήρος με την Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός καταστράφηκε σημαντικά με την εκστρατεία του Ιμπραήμ Πασά το 1825 καθώς και με το σεισμό του 1886, που συγκλόνισε την Τριφυλία.

Δώσε μου λογοτεχνία, να σου φτιάξω ανθρώπους!

25 Μαρτίου 2019

Αυτή την πρώτη Παρασκευή του Φεβρουαρίου στο σχολείο μας έγινε κάτι υπέροχο… Την τελευταία ώρα μαζευτήκαμε στην τάξη της Α-Β, πρωτάκια, δευτεράκια, τριτάκια και τεταρτάκια, βγάλαμε τα παπούτσια μας, καθίσαμε στο ζεστό μας χαλί (και μερικοί ξαπλώσαμε στις μαλακές κοιλίτσες των συμμαθητών μας!) και…ξεκινήσαμε να διαβάζουμε!

Τι;—-> “Τα ψηλά βουνά

Ποιος ο συγγραφέας; —-> Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου φυσικά!

Γιατί αυτό και όχι άλλο βιβλίο;—–> Γιατί τα πεύκα γύρω από το σχολείο μας, η όμορφη φύση και το προαύλιό μάς έκαναν να πιστέψουμε ότι, με κάποιο τρόπο, είμαστε και εμείς κομμάτι του βιβλίου.

Και τι κάνουμε τελικά κάθε Παρασκευή;—> Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Διαβάζουμε ένα- δύο κεφάλαια, όσα τραβάει η όρεξη των μαθητών μας και έπειτα, συζητάμε, προβληματιζόμαστε και κάνουμε δράσεις που αφορούν αυτά που διαβάσαμε. Και κυρίωςμ αυτό που συμβαίνει εκείνη την τελευταία ώρα είναι πως μαθαίνουμε να αγαπάμε την ανάγνωση, το βιβλίο, τη λογοτεχνία. 

Φυσικά, δεν τα κρατάμε κρυφά. Παρακάτω έχουμε βάλει κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν τι ωραία που περνάμε!

Δημιουργούμε ταυτότητες ηρώων και μαντεύουμε τους συγγραφείς τους

 

Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή εικόνες του βιβλίου

Διαβάζουμε και συζητούμε την εξέλιξη της ιστορίας, τους χαρακτήρες, τα συναισθήματα και τη δράση τους.

Μαθαίνουμε να αγαπάμε τη λογοτεχνία!

 

Εορτασμός της 25η Μαρτίου

25 Μαρτίου 2019

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε  στο σχολείο μας την Παρασκευή που μας πέρασε. Οι μαθητές με ενθουσιασμό, δυνατή φωνή και αυξημένο αίσθημα ευθύνης τραγούδησαν, απήγγειλαν ποιήματα και έπαιξαν σαν κανονικοί ηθοποιοί το θεατρικό δρώμενο “Πορταίτα ηρώων” που αναφερόταν σε αγωνιστές του 1821.

 

Ποιήματα από την Α΄ και Β΄ δημοτικού

Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές Δ’ δημοτικού

 

Το θεατρικό δρώμενο “Πορταίτα ηρώων”. Όταν τα πορτραίτα των ηρώων ξυπνούν από τη νάρκη τους σίγουρα έχουν πολλά να μας πουν…

 

Τέλος, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα, με την παρέλαση στο χωριό μας. Έπειτα από τον εκκλησιασμό των μαθητών ακολούθησε η παρέλαση, η κατάθεση στεφάνων, ο λόγος από την εκπαιδευτικό κα Τσιγγένη Παρασκευή και η απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές.

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν το σχολείο μας και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών.

 

Και μία ομαδική φωτογραφία στο υπέροχο προαύλιο μας!

31 Ιανουαρίου 2019

Από την κοπή της πίτας μας!

31 Ιανουαρίου 2019

Το Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τριφυλίας σας εύχεται Καλή Χρονιά και επίσημα! Κόψαμε την πίτα μας και ο τυχερός, στον οποίο έπεσε το φλουρί, ήταν ο μαθητής της Β’ Δημοτικού, Γιώργος Δερεζένης. Ευχόμαστε τα καλύτερα στους μαθητές μας και το σχολείο μας ολοένα να ομορφαίνει!