Συνέντευξη από τη συγγραφέα, κ. Γιώτα Αλεξάνδρου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Κακοποίησης διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, που λέγεται «Μόνο αν θέλω». Σε αυτό το βιβλίο ηρωίδα είναι η μικρή Έλλη, η οποία έχει ένα μεγάλο παράπονο από τους μεγάλους: Την αγκαλιάζουν και τη φιλούν χωρίς να ζητούν την άδειά της. Το βιβλίο αυτό μας άρεσε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να πάρουμε μία συνέντευξη από τη συγγραφέα, κ. Γιώτα Αλεξάνδρου.

μονο

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τις ερωτήσεις που απήυθυναν οι μαθητές από το Τμήμα Ένταξης της Ποταμιάς Θάσου.

https://www.youtube.com/watch?v=RR1u1lOjMTM&t=2s

 

Ακολουθούν οι απαντήσεις της κ. Αλεξάνδρου.

1. Μένω στην Αθήνα.
2. Όχι, δεν έχω.
3. Είμαι νηπιαγωγός. Ναι, μου αρέσει γιατί η κάθε μέρα μπορεί να είναι παιχνίδι.
4. Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε ό,τι κάνω, αγαπώ την αλήθεια, εκτιμώ την πραγματική φιλία και αναζητώ τη χαρά και την ομορφιά σε κάθε μου βήμα.
5. Στον ελεύθερο χρόνο μου συναντώ φίλους, βλέπω παραστάσεις και ταινίες, ταξιδεύω, διαβάζω βιβλία και γράφω.
6. Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τις ιστορίες. Μου άρεσε να πλάθω παραμύθια και να τα παρουσιάζω στα παιδιά της γειτονιάς με αυτοσχέδιες κούκλες. Επίσημα, η συγγραφική μου πορεία ξεκίνησε με ένα θεατρικό έργο που έγραψα για την ομάδα ενός δημοτικού σχολείου. Το έργο αυτό ανέβηκε με ενθουσιασμό από τους μικρούς ηθοποιούς και κάποιος μου πρότεινε να το εκδώσω. Έτσι συνεχίστηκε το παιχνίδι με τις λέξεις και τις ιδέες ως ενήλικας πια.
7. Τα σουτζουκάκια με ρύζι.
8. Μου αρέσει το τσάι με άρωμα γιασεμί.
9. Έχω γράψει δεκατρία βιβλία.
10. Δύσκολη ερώτηση. Το καθένα το αγαπώ για άλλους λόγους. Θα ξεχώριζα, λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας σε συγκεκριμένα θέματα, τα βιβλία μου Φένια, η αγαπημένη των ήχων, Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών, Μόνο αν Θέλω και φυσικά το τελευταίο μου και αγαπημένο για πολλούς λόγους Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου.
11. Είναι πολλά τα βιβλία που αγαπώ. Ανάμεσά τους είναι Ο Μικρός Πρίγκιπας του A. Exypery, Η Μόμο του M. Ende, το Θαύμα του R.J. Palacio.
12. Δε θυμάμαι να σας πω ακριβώς. Έγραψα την ιστορία ένα καλοκαίρι, την άφησα στην άκρη και άρχισα να τη δουλεύω ξανά το επόμενο καλοκαίρι.
13. Τις όμορφες εικόνες της ιστορίας τις έχει αποδώσει με χιούμορ και φαντασία η βραβευμένη εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου.
14. Δεν ξέρω. Ήταν ιδέα της εικονογράφου ή του γραφίστα. Εσείς για ποιο λόγο λέτε;
15. Θα του έλεγα ό,τι και η Έλλη. Λάθος είναι οι αγκαλιές και τα φιλιά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, ακόμα κι αν προέρχονται από αγαπημένα πρόσωπα. Δεν είναι αγένεια να λέμε όχι και να εκφράζουμε αυτό που θέλουμε με όμορφο τρόπο. Το σώμα μας είναι δικό μας και μόνο εμείς έχουμε δικαίωμα να το ορίζουμε. Να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και να σεβόμαστε τις επιθυμίες μας. Να μην υποχωρούμε στην πίεση κανενός.
16. Θα τους έλεγα ό,τι και στα παιδιά. Να μην πιέζουν τα παιδιά τους να δέχονται ψυχαναγκαστικά τα φιλιά και τις αγκαλιές των άλλων στο όνομα της ευγένειας και των καλών τρόπων. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να δείξουν την εκτίμηση και την αγάπη τους αν το επιθυμούν. Να σέβονται το δικαίωμα των παιδιών να ορίζουν το σώμα τους από την αρχή της ζωής τους, γιατί μόνο τότε θα έχουν μια καλή σχέση με τον εαυτό τους και θα μάθουν να συνάπτουν υγιείς σχέσεις με τους άλλους μεγαλώνοντας. Και φυσικά να εμπιστεύονται το ένστικτο των παιδιών τους που συνήθως δεν κάνει λάθος.
17. Όταν ήμουν μικρή, υπήρχαν στιγμές που ένιωθα κι εγώ άβολα, όπως η Έλλη, και υπέμενα αγκαλιές και φιλιά από συγγενείς γιατί έπρεπε να ήμουν ευγενική. Έτσι, κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο εμφανίστηκε στη φαντασία μου η Έλλη και μου έκλεισε το μάτι. «Σύμφωνη» ψιθύρισα και άρχισα να γράφω την ιστορία της.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας, παιδιά. Σας εύχομαι καλές γιορτές! Να έχετε μια όμορφη χρονιά, με υγεία, χαρά, δημιουργία και ονειρεμένα ταξίδια της ψυχής και του νου μέσα και έξω από τα βιβλία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *