Αποδέχομαι το διαφορετικό – Λέω ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό…. νέες δραστηριότητες

1) Συνεχίσαμε το πρόγραμμα δίνοντας βαρύτητα στους όρους ‘θύμα’, ‘θύτης’, ‘παρατηρητής’. Εξηγήσαμε τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις και δώσαμε πολλά παραδείγματα. Είδαμε και σχολιάσαμε κάποια βιντεάκια από το site του Χαμόγελου του Παιδιού. Δραματοποιήσαμε απλές ιστορίες. Οι μαθητές υποδύθηκαν εναλλάξ ρόλους θύματος, θύτη, παρατηρητή.

2) Παιχνίδι: ζήτω η διαφορετικότητα!!!

Οι μαθητές κάθονται σε κύκλο. Αλλάζουν θέση ανάλογα με την ερώτηση του εκπ/κού, π.χ. να αλλάξουν θέση όσοι φοράνε γυαλιά, να αλλάξουν θέση όσοι γεννήθηκαν στην Καβάλα κ.τ.λ. Συνεχίζουμε με ερωτήσεις όπως: σε ποια οδηγία/ερώτηση σηκωθήκατε όλοι (=κοινά χαρακτηριστικά της ομάδας), σε ποια οδηγία/ερώτηση σηκώθηκαν οι λιγότεροι, τι διαφορές μπορεί να έχουν μεταξύ τους οι άνθρωποι, πρόκειται πάντα για διαφορές που φαίνονται;

3) Παιχνίδι: ο ένας συμπληρώνει τον άλλον!!!

Ο εκπ/κός λέει μία πρόταση, πχ  “Πάω ταξίδι, αλλά πρώτα πρέπει να πλύνω τα παράθυρα”, Ο πρώτος μαθητης επαναλαμβάνει την πρόταση και την υποδύεται. Επειτα, σηκώνεται ο δεύτερος μαθητής ο οποίος λέει και υποδύεται την αρχική πρόταση, αλλά συμπληρώνει και κάτι δικό του, π.χ. “Πάω ταξίδι, αλλά πρώτα πρέπει να πλύνω τα πιάτα και να λούσω τα μαλλιά μου”. Και οι δύο μαθητές υποδύονται την φράση του δεύτερου μαθητή. Η δραστηριότητα συνεχίζεται με κάθε νέο παίχτη/μαθητή να προσθέτει κάτι νέο στο παιχνίδι.

4) Τι είναι και τι δεν είναι σχολικός εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει ένα χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό: γίνεται με πρόθεση. Δηλαδή ένα άτομο κάνει κάνει κακό σε κάποιο άλλο άτομο εσκεμμένα, θέλει να του κάνει κακό, θέλει να το στενοχωρήσει. Πάνω σε αυτό το θέμα δουλέψαμε με τη βοήθεια απλών περιστατικών.

Παραδείγματα:

Ο Γιώργος και ο Σπύρος παίζουν ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος κλοτσά την μπάλα πολύ δυνατά, χτυπάει στο δοκάρι και μετά η μπάλα πέφτει με δύναμη στο κεφάλι του Γιώργου.   Όπως καταλαβαίνει κανείς, σε αυτό το περιστατικό δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς του Γιώργου, δεν κλότσησε την μπάλα για να χτυπήσει εσκεμμένα τον Σπύρο.

Η Άννα πολύ συχνά κάθεται πίσω από τη Μαίρη και της ρίχνει χαρτάκια, γιατί της αρέσει να βλέπει τη Μαίρη να ενοχλείται. Σε αυτό το περιστατικό, βλέπουμε ότι η Άννα εσκεμμένα ενοχλεί τη Μαίρη, θέλει να τη στενοχωρήσει.

Υπεύθυνοι εκπ/κοί:

Βαής Πασχάλης

Καζάρα Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *