Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου είναι γνωστή και ως Παγκόσμια/Διεθνής Ημέρα για τους Τυφλούς. Η ημέρα αυτή είναι κυρίως αφιερωμένη στην κινητικότητα των ατόμων αυτών, γι αυτό και λέγεται και ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.

Οι άνθρωποι με πρόβλημα όρασης δεν διαφέρουν από όλους εμάς. έχουν τις ίδιες ικανότητες με εμάς, αλλά και τις ίδιες ανάγκες. Μπορούν  να μορφωθούν, να εργαστούν και να αποκτήσουν οικογένειες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όλοι εμείς (οι βλέποντες) να τους αποδεχόμαστε γι’ αυτό που είναι και να τους φερόμαστε ισάξια.

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες που καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου όποτε συναντάμε τυφλούς ή αμβλύωπες:

1. δεν τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μωρά.

2. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άφοβα τις λέξεις ‘κοιτάζω’ και ‘βλέπω’, καθώς τις μεταχειρίζονται και οι τυφλοί. Όταν λένε ‘βλέπω’ εννοούν ‘καταλαβαίνω, αισθάνομαι’.

3. όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο ή όταν τους πλησιάζουμε μιλάμε για να καταλάβουν ακριβώς πού βρισκόμαστε. Δεν τους πιάνουμε απότομα από το χέρι.

4. δεν επιζητούν τον οίκτο μας, αλλά τη φιλία μας!!!

‘Ολοι  μας είμαστε μέλη της κοινωνίας και οφείλουμε να αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας με τις όποιες ιδιαιτερότητές τους. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ιδιαιτερότητα θα είναι χάρισμα και όχι ελάττωμα.

Δώστε μας το χέρι σας για να δούμε μαζί τον κόσμο με άλλο μάτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *