Μαθαίνοντας τα παιδιά μας να αγαπούν το βιβλίο!

“Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο”

Ζωρζ Σαρή (συγγραφέας)

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού. Διαβάζοντας ένα βιβλίο το παιδί μπορεί να αποκτήσει γνώσεις, να ενημερωθεί για διάφορα θέματα, αλλά κυρίως να ψυχαγωγηθεί, να χαλαρώσει, να ονειρευτεί και να ταξιδέψει νοερά. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας δεν θέλει να διαβάσει κάποιο εξωσχολικό βιβλίο και εμφανίζει μία επιφυλακτική στάση απέναντι στην ανάγνωση;

Ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές που καλό είναι να έχουμε κατά νου:

  • προσπαθούμε εμείς να είμαστε ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν κάποιο βιβλίο, ένα περιοδικό, μία εφημερίδα και κυρίως να μας βλέπουν χαλαρούς όταν διαβάζουμε. Πρέπει να συνδέσουν το διάβασμα με μία ευχάριστη εικόνα.
  • δείχνουμε ενδιαφέρον για τα βιβλία που διαβάζει το παιδί μας. Δεν ζητάμε από το παιδί απλά να μας πει με λίγα λόγια το νόημα του βιβλίου, αλλά συζητάμε μαζί του για τους ήρωες του βιβλίου, για την πλοκή του, για το τι του άρεσε ή δεν του άρεσε, για το αν θα το συστήσει σε κάποιο φίλο του και γιατί κ.τ.λ.
  • φτιάχνουμε μία γωνιά ανάγνωσης στο δωμάτιό του ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού με μαξιλάρες, χαλί κ.α όπου θα μπορεί είτε μόνο του είτε μαζί μας να διαβάζει
  • επισκεπτόμαστε εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπωλεία
  • μπορούμε να ορίσουμε μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να διαβάζουμε όλοι μαζί
  • διαβάζουμε κάποιο βιβλίο ή μέρος βιβλίου στα παιδιά μας λίγο πριν από τον ύπνο. Χαμογελάμε και χαϊδεύουμε τα μαλλάκια τους (Ποιος θα μπορέσει να σβήσει από την μνήμη τους τόσο γλυκιές και τρυφερές στιγμές!)

Καζάρα Ελένη

Ειδική Παιδαγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *