Διδάγματα από το ’21: Είμαστε οι επιλογές μας

 

Η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από μία επιλογή η οποία αποτυπωνόταν στη φράση «Ελευθερία ή Θάνατος».

Η ξεκάθαρη επιλογή που έκαναν οι Έλληνες σ’ αυτό το δίλημμα καθόρισε όχι μόνο την ίδρυση, αλλά και την πορεία του ανεξάρτητου κράτους.

Βέβαια και η διαδρομή, πριν την επανάσταση, είχε καθοριστεί από επιλογές. Πρώτη επιλογή του ελληνισμού που πληρώθηκε  με αίμα και θυσίες ήταν η διατήρηση της χριστιανικής πίστης. Η πίστη ήταν αυτή που διατήρησε τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας των υπόδουλων από τους κατακτητές τους και στον καιρό της σκλαβιάς αποτέλεσε τον μηχανισμό πνευματικής αντίστασης του ελληνισμού απέναντι στις προσπάθειες εξισλαμισμού.

Σήμερα διατηρούμε αυτή την επιλογή. Με βάση την πίστη μας αγαπάμε τον συνάνθρωπο, τη φύση κι όλα τα δημιουργήματα. Η πίστη μας, μας διδάσκει να μην είμαστε βίαιοι, ζηλιάρηδες κι εγωιστές κι ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουλεύουμε συνέχεια.

Η πίστη, μας βοηθάει να κάνουμε υπομονή στις δυσκολίες και να δείχνουμε καρτερικότητα. Μας διδάσκει να μην  περιπλέκουμε τις καταστάσεις. Να είμαστε απλοί, αισιόδοξοι, ευγνώμονες και ανιδιοτελείς.  Στις σχέσεις μας προσπαθούμε να έχουμε ισορροπία.

Αναζητούμε την ελευθερία και προσπαθούμε να την κερδίσουμε καθημερινά. Επιλέγουμε να μην είμαστε εξαρτημένοι από πράγματα, καταστάσεις, συνήθειες, ουσίες και ηλεκτρονικές συσκευές. Δίνουμε βάση στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και δεν τους κατηγοριοποιούμε. Καλλιεργούμε την ελληνική γλώσσα γιατί μ’ αυτήν σκεφτόμαστε, επικοινωνούμε και μαθαίνουμε. Ο πλούτος της μας βοηθάει να είμαστε ακριβείς. Έτσι επικοινωνούμε καλύτερα και είμαστε περισσότερο δημιουργικοί.

Δεν επαναπαυόμαστε. Προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε σωματικά και να εξελισσόμαστε πνευματικά. Δεν απορρίπτουμε ιδέες και ανθρώπους. Ό,τι και όποιον γνωρίσουμε τον αξιολογούμε μα βάση τα χαρακτηριστικά του και τα κριτήρια που έχουμε βάλει με βάση τις γνώσεις μας, αλλά και τις απόψεις αυτών που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Σεβόμαστε την εμπειρία, αλλά την  εξετάζουμε κριτικά.

Οι επιλογές που κάνουμε και θα κάνουμε καθημερινά είναι οι δικές μας μικρές επαναστάσεις και είναι αυτές που στο μέλλον θα καθορίσουν την πορεία μας και την πορεία της χώρας μας.

Το κείμενο γράφτηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της  Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ματιά στο ’21» που υλοποιείται στο Σχολείο. Αποτελεί το τελικό κείμενο με το οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες στοχάζονται το μέλλον τους με βάση τα διδάγματα του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων