Βράβευση Σχολείου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Διεθνή Διάκριση με διπλή επιτυχία για το Δημοτικό Σχολείο Κατσικά στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κριτικής αξιολόγησης των μαθητικών ταινιών που συμμετείχαν στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας Πλανήτης – Μια ευκαιρία», τον οποίο συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Τμήμα  Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο-Σπίτι της Κύπρου.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄- Ε΄- Στ΄ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν ταινίες μικρού μήκους διάρκειας μέχρι 10΄, ενώ υπήρχαν ξεχωριστές κατηγορίες στον διαγωνισμό για τα εξώφυλλα των ταινιών των μαθητών (ως προς την καλλιτεχνική τους αξία) και για την πρωτότυπη μουσική που γράφτηκε για τις μαθητικές ταινίες.

Το Δημοτικό Σχολείο Κατσικά Ιωαννίνων πέτυχε διπλή διάκριση .

_ Κατέκτησε το 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού με το stop motion animation «Scream» – «Κραυγή»  στην κατηγορία Πρωτότυπη Μουσική. Το τραγούδι “Κραυγή”  μέσα από τους στίχους και  τη μουσική του σύνθεση  εκφράζει τη δυναμική παρέμβαση όλων των ανθρώπων που -μέσα από την κραυγή τους- διεκδικούν το δικαίωμα για ειρήνη αλλά και πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο αλλά και για όλους τους ανθρώπους.

_ Απέσπασε όμως, και το 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού στην κατηγορία Εξώφυλλο/Κινηματογραφική αφίσα.

Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του το animation Scream” «Κραυγή» αγαπήθηκε από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, λόγω του επίκαιρου μηνύματός του στο θέμα των προσφύγων.

Ήδη έχει προβληθεί σε εκπομπές καναλιών  πανελλήνιας εμβέλειας (ΕΡΤ, EΡΤ3, SKAI κτλ).

Το ιδιαίτερο σε αυτό το animation είναι η δημιουργία όλων των σκηνικών και οι «ήρωές» του που αποτελούνται από lego. Μέσα από αυτό το animation και σε ένα “πάντρεμά” του με το ποίημα της Κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ με τίτλο “HOME” που έχει θέμα τους πρόσφυγες οι μαθητές περνούν το μήνυμά τους. Άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή απειλείται η ζωή τους ή επειδή καταπατούνται θεμελειώδεις ελευθερίες και θρησκευτικά ή πολιτικά τους δικαιώματα. Αλλά και στη χώρα ασύλου οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν  δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή από τις προκαταλήψεις των γηγενών κατοίκων. Οι άνθρωποι όλης της γης ευαισθητοποιούνται από τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και κατανοούν ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες. Η κραυγή τους για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα αναγκάζει τον κόσμο να γυρίσει ανάποδα!

 

Το Δημ. Σχολείο Κατσικά -έχοντας πλέον και την  εμπειρία στο χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών από τη συμμετοχή του τα προηγούμενα χρόνια σε πανελλήνιους διαγωνισμούς- προχώρησε τη φετινή σχολική χρονιά στη δημιουργία Ομίλου στο χώρο του Σχολείου. Σε αυτό το εργαστήρι συνεργάστηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και άνθρωποι επαγγελματίες  που σχετίζονται με το χώρο των οπτικοακουστικών μέσων. Πολύτιμη βοήθεια στην παροχή ψηφιακών μηχανημάτων αλλά και στο μοντάζ έδωσε το φωτογραφείο του Δημήτρη Βαφιά.

Πρωταγωνιστές είναι  τα ίδια τα παιδιά. Για τις  κατασκευές εργάστηκαν μαθητές   της Γ΄ Τάξης, για τις φωνές, το εξώφυλλο και το τραγούδι που ακούγεται συνεργάστηκαν οι μαθητές της Ε΄ Τάξης και για το σενάριο συνεργάστηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Σχολείου. Για τη φωτογράφιση και τον χειρισμό των ψηφιακών μηχανημάτων εργάστηκαν μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης.

 

 

Συντελεστές (ονόματα μαθητών)

Κατασκευές σκηνικών

Γιάννης Τσιούρης

Μάριος Γιωτίτσας

Γιώργος Καραγιάννης

Σίμος Στασινός

Φώτης  Λισγάρας

Ηλίας  Καντζέλης

Ηλίας  Τσιούρης

Βάιος  Κώστας

Τιμόθεος  Βράκας

Γιώργος  Κοσμάς

 

 

Δανείζουν τις φωνές των «ηρώων»

Ελισάβετ  Φίλιου

Χρήστος  Σιαπλαούρας

Φώτης  Λισγάρας

Γιάννης Ράπτης

Δημοσθένης  Κωλέτσιος

Λάμπρος  Νικολάου

Σωτηρία Κοσμά

 

 

Ερμηνεία Τραγουδιού «Κραυγή»

Δήμητρα Μάντζιου

Βένια Παπασταύρου

Μαργαρίτα Τζαβέλλα

Ελεάνα Κατέρη

Αμαλία Λεοντάρη

Μανόλης Γεωργούλας

Φώτης Λισγάρας (βιολί)

 

Εξώφυλλο/Κινηματογραφική αφίσα

Ανδριάνα Κούκια

Φώτης Λισγάρας

Λάμπρος Νικολάου

Τιμόθεος Βράκας

Ιωάννα Καμμένου

Έλενα Λέκκα

 

Σενάριο-Φωνές-Ψηφιακές φωτογραφίες

Μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης


Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ πραγματοποίησαν ο εκπαιδευτικός Άγγελος Κοσμάς με τον φωτογράφο-κινηματογραφιστή Δημήτρη Βαφιά.

Η μουσική σύνθεση του τραγουδιού ανήκει στον Τάσο Μακρογιαννόπουλο  (Θεολόγος-Μουσικός) και για τους στίχους συνεργάστηκαν ο εκπαιδευτικός του Σχολείου Άγγελος Κοσμάς με τον Τάσο Μακρογιαννόπουλο. Στις πρόβες του τραγουδιού βοήθησε και η μουσικός του Σχολείου Βασιλική Παπασημάκη.

Το εξώφυλλο/κινηματογραφική αφίσα επιμελείται ο Σπύρος Λισγάρας εκπαιδευτικός Εικαστικών του Σχολείου μας.

Τη διδασκαλία της τεχνικής του animation είχαν οι εκπαιδευτικοί Άγγελος Κοσμάς και Ηλίας Καψάλης.

Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν οι δάσκαλοι των τάξεων Χρήστος Παππάς, Άγγελος Κοσμάς, Ηλίας Καψάλης αλλά και ο Διευθυντής του Σχολείου Αναστάσιος Κοσίνας.

Τη μετάφραση στα αγγλικά επιμελούνται οι γονείς των μαθητών μας Άννα Γιωτοπούλου και Μαρίνα Γερογιάννη.

 

Σημαντική ήταν και η βοήθεια  των υπόλοιπων εκπ/κών του Σχολείου.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημ. Σχολείο Κατσικά είχε βραβευτεί με το 2ο Βραβείο για την ταινία μικρού μήκους «Πορτραίτα» σε πανελλήνιο διαγωνισμό το 2013 και με 2 βραβεία (animation και μουσικής) το 2015 σε πανελλήνιο διαγωνισμό με το animation «Το άρωμα των λουλουδιών».

Η εκδήλωση βράβευσης θα γίνει την Τετάρτη 13 Απριλίου (12 το μεσημέρι) στην Αθήνα, στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δείτε το VIDEO

Αφήστε μια απάντηση