ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

J3bJJhGkdB6KDL

Ήρθε η μέρα που θα πάρουμε μια μεγάλη αγκαλιά τις γλυκές μαμάδες μας και θα τις πούμε πόσο πολύ τις αγαπάμε!!Η 2η Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τις μητέρες όλου του κόσμου!

Η μητέρας στη Μυθολογία

Από τα πανάρχαια χρόνια η μητέρα βρίσκεται στο μύθο, στη λαϊκή παράδοση , στο τραγούδι. Η Γη, η Κυβέλη, η Δήμητρα, οι θεές- μητέρες, οι θεές της γονιμότητας έχουν καίρια θέση στην μυθολογία. Η μητέρα Γη είναι η προσωποποίηση της Φύσης που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται ως η υπέρτατη θεότητα. Στα έπη του Ομήρου και στην ποίηση του Ησίοδου η θεά Γαία προσφωνείται ως μητέρα των πάντων. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, από τα λόγια της θεάς Ήρας φαίνεται ότι η Γαία ήταν η αρχική θεότητα των Ελλήνων. Στη συνέχεια η λατρεία περνά στην κόρη της Ρέα που λατρεύεται ως μητέρα των θεών και φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα την άνοιξη, αφού ήταν η θεά της γης και της γονιμότητας.

 

Η μητέρα στη θρησκευτική παράδοση

Στην ορθόδοξη εκκλησιαστική πίστη εξέχουσα θέση κατέχει το πρόσωπο της Παναγίας, της Αειπαρθένου Μαρίας, της Θεοτόκου, της Μητέρας του Ιησού Χριστού, της Μητέρας όλων μας. Φέρει εκατοντάδες προσωνύμια. Είναι η Παναγιά η Μεγαλόχαρη, η Βρεφοκρατούσα, η Ελεούσα, η Εκατονταπυλιανή… μα πάνω απ’ όλα είναι η Παναγιά η Μάνα! Από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, χωριά , νησιά κάποια Παναγιά παρηγορεί, εμψυχώνει και γαληνεύει όποιον της γυρεύει βοήθεια. Και τούτη τη μάνα, τη μια και μοναδική, γιορτάζει ο χριστιανικός κόσμος , με τη μεγαλύτερη κατάνυξη και λαμπρότητα. Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας η Παναγιά είναι η «πηγή» της ελπίδας μας και της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας.

 

Θα σ’αγαπώ ό,τι κι αν γίνει!! Debi Gliori

Άκουσε το παραμύθι “Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει”  της Debi Gliori, πατώντας πάνω στον τίτλο . Μπορείς επίσης να το “ξεφυλλίσεις” και να το διαβάσεις εδώ.  Στη συνέχεια μπες και κάνε τις δραστηριότητες εδώ.

Και τώρα άνοιξε το τετράδιο της γλώσσας και απάντησε στις ερωτήσεις.

  1. Σε ποια ζωάκια σκέφτηκε να μεταμορφωθεί ο Μικρός της ιστορίας για να δοκιμάσει την αγάπη της μαμάς του; Εσύ σε τι θα μεταμορφωνόσουν και γιατί;
  2. Ποια είναι τα συναισθήματα του μικρού και ποια της μαμάς του;; Εσείς τι συναισθήματα έχετε για τη δική σας μαμά;
  3. Φτιάξε το δικό σου «ουρανό της αγάπης» και γράψε στ’ αστέρια τα ονόματα των αγαπημένων σου προσώπων και χρωμάτισέ τα όπως θέλεις!

Η καλύτερη μαμά του κόσμου

Τώρα κάνε κλικ και άκουσε το τραγουδάκι «Η καλύτερη μαμά του κόσμου».

Αγαπώ τη μαμά μου, γιατί…. Γράψε τη συνέχεια σε ένα χαρτί κι ας γεμίσουμε τον τοίχο του  padlet με όσα αγαπάμε στις γλυκιές μας μανούλες! Αυτός ο «τοίχος» είναι ειδικά διαμορφωμένος για τη γιορτή της μητέρας! Μπες και ανέβασε το δικό σου σημείωμα για τη μαμά σου, τη ζωγραφιά ή την κατασκευή που έκανες. Μην ξεχάσεις να γράψεις το όνομά σου! Κάνε κλικ εδώ και ανέβασε.

 Μην ξεχάσεις σήμερα να πεις στη δική σου μαμά..

“Θα σ’αγαπώ μαμά μου, ό,τι κι αν γίνει!!”