“ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

«Έχουμε κληρονομήσει έναν πλανήτη μοναδικής ομορφιάς. Είναι το δώρο που μας έκαναν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Πρέπει να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια τα συναισθήματά μας για τη Γη και να αρχίσουμε πάλι να την τιμούμε σαν ζωντανό οργανισμό».

 Τζέημς Λόβελοκ, περιβαλλοντολόγος

Με αφορμή τα ¨μηνύματα” που θέλει να μας περάσει η ενότητα 4 του βιβλίου της γλώσσας και την Παγκόσμια ημέρα της γης(22 Απριλίου) που πέρασε, θα ήθελα να δούμε πόσο σπουδαίο είναι να προσέχουμε και να διατηρούμε τον πλανήτη μας καθαρό. Αυτή η παγκόσμια ημέρα έχει ως στόχο την κινητοποίηση των ανθρώπων,των κυβερνήσεων,των επιχειρήσεων και των οργανισμών για να έχουμε όλοι μας έναν καθαρό πλανήτη.   

  • Άνοιξε το διαδραστικό βιβλίο της Μελέτης του Περιβάλλοντος,που βρίσκεται από κάτω, και ρίξε μια μάτια στα αντίστοιχα κεφάλαια!Δες τα μικρά σημαδάκια που θα σε οδηγήσουν σε σημαντικές πληροφορίες και βιντεάκια!! Δώσε προσοχή στις παρακάτω εικόνες και προβληματίσου για το κακό που κάνει ο άνθρωπος στον πλανήτη!! Ακόμη το βιντεάκι από κάτω θα σου δείξει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις μας σε αυτόν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5/ΕΝΟΤΗΤΑ 3: “ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΡΑ”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6/ΕΝΟΤΗΤΑ 3: “Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ”

   

Για να δούμε,λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να είναι πιο καθαρός!!! Με λίγες απλές και καθημερινές  κινήσεις μπορούμε όλοι μας να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να έχει τη ζωή που του αξίζει!! 

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον. Όταν ο αέρας ενός τόπου δεν είναι καθαρός, δημιουργούνται προβλήματα στους ανθρώπους, στα ζώα, στα φυτά αλλά και στα κτίρια. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά, αισθάνονται ζάλη και έχουν πονοκεφάλους. Επίσης μνημεία του πολιτισμού, όπως η Ακρόπολη, χρόνο με το χρόνο καταστρέφονται. Αυτό συμβαίνει, γιατί το νερό της βροχής, καθώς πέφτει, μεταφέρει μαζί του από την ατμόσφαιρα ουσίες, με αποτέλεσμα να γίνεται βλαβερό για τα μάρμαρα.” 

Η ρύπανση του αέρα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Τέτοιες περιοχές είναι συνήθως αυτές των μεγάλων πόλεων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Τη μεγαλύτερη ρύπανση προκαλούν οι μηχανές των τροχοφόρων που χρησιμοποιούμε για να με­τακινηθούμε και η λειτουργία των εργοστασίων.
Επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται συνεχώς, αναζητούμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό. Μία από αυτές είναι να χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας μεταφορικά μέσα που είναι «φιλικά στο περιβάλλον», που ρυπαίνουν δηλαδή λιγότερο ή καθόλου την ατμόσφαιρα. Τέτοια μέσα είναι το ποδήλατο αλλά και ορισμένα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, όπως το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείς να δεις και άλλο ένα βιντεάκι που σου προτείνει το διαδραστικό βιβλίο της μελέτης.   http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/274                           

  • Και τώρα κάνε κλικ και ΠΑΙΞΕΕ!!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

  • Τώρα απάντησε στα φύλλα εργασίας!! Για το φύλλο εργασίας 2 θα βρεις ένα βοηθητικό φύλλο!! Διάβασέ το καλά πριν ξεκινήσεις!!

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1- ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2- ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2