Εκπαιδευτική δράση “Ελιά”

ΕΛΙΑ- Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

H Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2003) της UNESCO αναφέρεται στους εξής σκοπούς:

(α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,

(β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων,

(γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει,

(δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή

Η χώρα μας, κύρωσε τη Σύμβαση το 2006, μέχρι σήμερα έχει εγγράψει στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας εννέα (9) στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα (1) στοιχείο στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, το 2013 η χώρα μας, από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, ενέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή, ως έκφανση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που χαρακτηρίζει τους μεσογειακούς λαούς.

Άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφική πολιτιστική κληρονομιά είναι και η ανάδειξη του ελληνικού αγροτικού τοπίου ως πολιτισμικού αγαθού, που έχει διαμορφωθεί κυρίως από την καλλιέργεια του ελαιοδέντρου, της αμπέλου, του σιταριού.

Περισσότερα στοιχεία στην πηγή:    https://ayla.culture.gr/the-text/

Το μάζεμα της ελιάς        Νοέμβριος! Ο μήνας της ελαιοσυλλογής! 

             τίτλο 1 

Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, με μεγάλη χαρά και ακόμη περισσότερη διάθεση για εργασία  συμμετείχαν στο μάζεμα της μοναδικής – προς το παρόν- παραγωγικής ελιάς του σχολείου μας. Με βάση τους προαναφερόμενους σκοπούς και στόχους, με ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα ενημερώθηκαν, βίωσαν αυτή τη μοναδική εμπειρία και έμαθαν τα μυστικά του καλού λαδιού… ως βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Απολαύστε τους!

1 2 3 1 4 1