Αν ήθελα το σπίτι σου…

Αρκετές φορές μας έχει εντυπωσιάσει μια κατοικία , μας έχει μαγέψει μια περιοχή για τη θέα και το άρωμά της , μας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μια ρεματιά , ή μας έχει καθηλώσει μια παραλία . Αντίστοιχες φορές έχουμε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσουμε την κατοχή των ακινήτων που μας σαγήνεψαν . Και ανάλογα πάλι οι ιδιοκτήτες εκείνων των περιοχών , ενδέχεται να έχουν δρομολογήσει για τις φιλοδοξίες τους  την πώληση των ακινήτων τους ,  με σκοπό τη αξιοποίηση των ρευστών που θα εισπράξουν , για  επένδυση αποτελεσματικότερη .                  Αυτές οι καταστάσεις  ανήκουν στις ομαλές περιπτώσεις , όπου βλέπουμε την πινακίδα « Πωλείται» , ή την πινακίδα  «Ζητείται για αγορά» . Επιδιώκεται η προσέγγιση των δύο μερών ,και με τις συζητήσεις καταλήγουν σε συμφωνία .

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσω το σπίτι σου ,που μου αρέσει , είναι να σου το ζητήσω , να σου δώσω και κάτι παραπάνω από την τρέχουσα τιμή , να σε δελεάσω , και να  το κάνω δικό μου ! Υπάρχουν όμως και οι άλλες περιπτώσεις , όπου στήνονται ολόκληρα παιχνίδια  , για να υποχρεωθεί το ένα μέλος να υποκύψει στη θέληση του άλλου .

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια μια πινακίδα «Πωλείται» , σε κάποιο οικόπεδο που με ενδιέφερε . Τηλεφώνησα στο αναγραφόμενο τηλέφωνο και η τιμή που άκουσα με απογοήτευσε γιατί μου φάνηκε υπερβολική , και δεν μου έφταναν τα χρήματα που ζητούσε ο πωλητής . Πέρασαν τα χρόνια και η πινακίδα «Πωλείται» στη θέση της .Κάποια στιγμή είδα κινητικότητα στο οικόπεδο και νομίζοντας πως ήταν ο πωλητής πλησίασα να μάθω λεπτομέρειες .                    ΄Εμαθα όμως ότι ήταν ο νέος ιδιοκτήτης . Είχε πουληθεί το οικόπεδο !  Τον ρώτησα πόσο το αγόρασε και μου είπε ένα ποσό ίσον με το μισό από όσο ζητούσε ο πωλητής .Είχα περιέργεια να μάθω πώς τα κατάφερε !  Η απάντηση ήταν αστυνομικού περιεχομένου . Μου είπε ο άνθρωπος : « Φρόντισα να μάθω που βρίσκεται  ο πωλητής . Αναζήτησα και ανέπτυξα φιλία με έναν συνάδελφό του στον ίδιο χώρο . Του ζήτησα να με ειδιποιήσει τη στιγμή που ο  ιδιοκτήτης  θα βρισκόταν σε κάποια ανάγκη. ΄Ετσι και έγινε . Με ειδοποίησε και του είπα με τόσα ( τα μισά) το παίρνω! Κι έτσι το αγόρασα !».

Ο άλλος τρόπος είναι να σε εξαναγκάσω να φύγεις από το σπίτι σου «κακήν κακώς» . Θα σου στήσω δίπλα στο εξοχικό σου ένα χοιροστάσιο , κι αν μπορείς να μείνεις …εύγε σου . Θα στο αγοράσω στην τιμή που θέλω .

΄Άλλος τρόπος είναι να σου στέλνω μεθοδευμένα στις δώδεκα τη νύχτα να παρελαύνουν    «ασπροντυμένα φαντάσματα» , αφού θα έχω  καλλιεργήσει και την …παράδοση για εμφάνιση  φαντασμάτων στην περιοχή .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις «εταιρείες των δολοφόνων» . Δεκαπέντε μόλις χρόνια έχουν περάσει , μη μου πείτε ότι τους ξεχάσατε ήδη  ; Το πιστόλι στον κρόταφο και στον συμβολαιογράφο !

Υπάρχει όμως και  «ευχάριστος»  τρόπος . Σε καλώ σε εξόδους για  «γλυκιά ζωή» ! Πάντα με την ευχάριστη διάθεση : ΄Ελα , ρε φίλε , εγώ γιατί είμαι εδώ ;   Σε δήλωση αδυναμίας έτοιμος και φιλόστοργος σου προσφέρω  δανεικά  με  κατοχύρωση της δανειακής σύμβασης .  Και δώστου διακοπές ! Να και στα Πουκέτ , άντε και στη Χαβάη ,  να και στις Μαλδίβες , να και θηριώδες όχημα ,  να και σκάφος , να… να…!

Μόλις φτάσουν τα δανεικά σε ένα ύψος τέτοιο ,  που γνωρίζω ότι δεν μπορείς να μου το επιστρέψεις , αλλά ούτε και μπορείς να εξασφαλίσεις δανεικά από άλλη πηγή  , στο «σκάω το παραμύθι» !   – Φίλε μου , με συγχωρείς , αλλά βρίσκομαι σε οδυνηρή κατάσταση ! Μου συνέβη κάτι απρόβλεπτο , και έχω ανάγκη τα χρήματα που σου έχω δανείσει !  Μάταια εσύ προσπαθείς να επιστρατεύεις λογικά επιχειρήματα για να με μεταπείσεις ! Επικαλείσαι τα παιδιά σου που θα μείνουν στο δρόμο , τη φιλία μας , τον αγώνα που έκανες για να το φτιάξεις , τα προβλήματα  στην αγορά , την έλλειψη εργασίας, το μέλλον της οικογένειάς σου   , και άλλους τέτοιους λόγους καθ’ όλα πραγματικούς , αλλά εξίσου πραγματικός είναι και ο σχεδιασμός  μου για την ολοκλήρωση του σκοπού ! Εσύ βέβαια , ακόμη «μυρωδιά δεν έχεις πάρει»  !!!

Στο βγάζω το σπίτι στον Πλειστηριασμό , και έτσι το ιδιοποιούμαι  στο ένα τρίτο της αξίας του  !!!

΄Ετσι παίζονται τα Μεγάλα Παιχνίδια . ΄Ετσι ενέπλεξαν και τη Χώρα μας . Δεν ήξεραν εκείνοι που μας δάνειζαν ;  Εδώ, κανείς απ’ την οικογένεια , δεν είπε μια κουβέντα να μας αποτρέψει απ’ την τρυφηλή ζωή ;  Αφού μας έπεισαν ότι είναι δικαίωμά μας ! Οι Ρούλες, οι Μούλες, οι Μπούλες και όλα τα σαχλοκούδουνα και οι «μεγάλοι οικονομικοί αναλυτές» στην τηλεόραση  προς τα εκεί έδειχναν ! «Πώς να πάς πίσω ;»   « ΄Ολος ο κάσμος , πάει μπροστά !»

Τώρα ,βέβαια , όλοι προσποιούνται ότι έπεσαν από τα σύννεφα ! Κι εγώ απορώ : Γιατί δε διάβαζαν έστω και τα κείμενά μου από το 1982 και μετά ;;;      Δε μας πείθουν !

Θανάσης Παριώτης

Δάσκαλος – Ναύπλιο

https://blogs.sch.gr/diogenis

Αφήστε μια απάντηση