Δώστε μας Λογαριασμό

 

          Μετά τη μεταπολίτευση ε, κάπως αλλιώς τα περιμέναμε τα πράγματα. Πρώτα –πρώτα περιμέναμε ειλικρίνεια και Κανόνες Διαλόγου , αφού ο Διάλογος ήταν απαγορευμένος στη διάρκεια της δικτατορίας. Μετά ακούσαμε,  « Η Ελλάδα ανήκει στους ΄Ελληνες» , και όλοι μας είπαμε : Επιτέλους και κάποιος να εργαστεί για το συμφέρον τούτου του χιλιοπροδομένου Λαού ! Είδαμε  Μ.Ο.Π. (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) , που όπως σε όλους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση , ήταν αποτέλεσμα των  μαχητικών παρεμβάσεων  του Ανδρέα . ΄Ηρθαν χρήματα στη Χώρα , και νομίζω δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει . Επενδύσεις όμως δεν έγιναν , ενώ συνεχίστηκε η αποβιομηχάνιση !΄Όμως ήρθαν και άλλα χρήματα  από δάνεια , και το χρέος από 31,20% του Α.Ε.Π. ανέβηκε μέχρι το 1990 στο 80,70% του Α.Ε.Π. ! Ο Μητσοτάκης έλεγε τότε : « Δεν μπορείς να κάνεις Κοινωνική Πολιτική με δανεικά» . Και φαινόταν πολύ λογικό . Και ήρθε και ο Μητσοτάκης και από 80,70% (1990) του Α.Ε.Π. ,  το έφτασε το χρέος μέχρι το 1993 στο 111,80% του Α.Ε.Π.  Τώρα πια είμαστε σε εφιαλτικά ποσοστά , με Δ.Ν.Τ. με Ε.Κ.Τ.  με Μέρκελ και όλα τα συναφή επί της κεφαλής μας και των επόμενων γενιών , που υποτίθεται ότι γι’ αυτές κάναμε τις οικονομίες .

         ΄Οποτε συνάπτουμε κάποιο δάνειο με μια τράπεζα ,εκείνη μας δίνει έναν Αναλυτικό Λογαριασμό για το ύψος του ποσού που συμφωνήσαμε και λάβαμε στα χέρια μας , για το επιτόκιο της συναφθείσης συναλλαγής , για το ποσό της δόσης κάθε χρόνο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες , ενώ επίσης γνωρίζουμε και το βλέπουμε στην αναλυτική Κατάσταση και το συνολικό ποσό που θα πληρώσουμε μέχρι την εξόφληση του δανείου . Ας ειπωθεί τώρα ότι το συνολικό ποσό που πληρώνουμε σε 15 χρόνια , μέχρι την εξόφληση , είναι τριπλάσιο από το ποσό που πήραμε . Δεν μπορώ να μην το πω τώρα , ότι το 1956 ή ΄57 είχαμε προμηθευτεί ως αγρότες  μέσω Τράπεζας  μια πετρελαιομηχανή , και για να την ξεχρεώσουμε  σε 10 ή 12 χρόνια , αν θυμάμαι καλά , δώσαμε τετραπλάσιο ποσό , και ίσως να πληρώναμε ακόμη αν δεν πήγαινε κάποιος που μπορούσε να διαπραγματευθεί και να ζητήσει   ε ξ η γ ή σ ε ι ς . Ε. λοιπόν αυτές τις εξηγήσεις , δεν πρέπει  κάποιος να μας τις  δώσει κι εμάς ;

           Να δημοσιεύσουν  αναλυτικά  τα Δάνεια που πήραμε από το 1974 μέχρι σήμερα . Τα στοιχεία που νομίζω ότι είναι απαραίτητα να γνωρίζει ο κάθε ΄Ελληνας είναι : Πότε παίρναμε το κάθε δάνειο , από ποιον το παίρναμε  , το ύψος  του δανείου , το επιτόκιο , ποιες δόσεις είχαν συμφωνηθεί , μέχρι πότε (χρονική διάρκεια δανείου) , για ποιο σκοπό συνάφθηκε το δάνειο , και ποιοι υπέγραψαν (Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών) . Και να μην αρχίσουν να λένε ηλιθιότητες για κρατικά μυστικά και άλλες τέτοιες κουταμάρες , τη στιγμή που έχουμε γίνει καταγέλαστοι σ’ όλη την υφήλιο .

          Κάθε χρόνο όταν συζητιόταν , τρόπος του λέγειν , ο Προϋπολογισμός  στη Βουλή , είχα την απατηλή προσδοκία ότι θα έβλεπα κάποιον Αναλυτικό Λογαριασμό . Μία  Ανάλυση της Οικονομικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί  και την προοπτική ,  Αληθινή και όχι αληθοφανή .  ΄Εμεινα με την προσδοκία μου επανειλημμένα διαψευσμένη !  Οι «μεν» κατηγορούσαν τους «δε» , για «ανάλγητη» πολιτική , και οι «δε»  τους «μεν»  για ανεύθυνη τακτική . Με τούτα τα παιχνίδια  – εγκληματικές συμπεριφορές – , την έφτασαν τη Χώρα στο «Μη παρέκει» : 450 δις χρέος ( 300 δις το 2009 + 110 δις νέο δάνειο) ,φανερά,  220 δις το Α.Ε.Π. και βαίνον μειούμενο , τον παραγωγικό  ιστό καταστραμμένο , 1.300.000 άνεργοι – ρίξτε μια ματιά γύρω σας να το δείτε – , και πόσοι αλλοδαποί ;  δύο εκατομμύρια ; περισσότεροι ; λιγότεροι; Ούτε αυτό το ξέρουν !

        Δώστε μας Λογαριασμό , λοιπόν εδώ και τώρα !

        Με τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ , δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ .

       ΄Ετσι κι αλλιώς εμείς θα τα πληρώσουμε ! Ούτε παράκτιες έχουμε , ούτε υπογράψαμε  τις προμήθειες  εξοπλιστικού  ή  υγειονομικού υλικού  ή  ηλεκτρονικού υλικού  , ούτε μιζαδόροι είμαστε ,  ούτε καταθέσεις έχουμε στην Ελβετία , ούτε ανήκουμε σ’ εκείνους που τα τελευταία δύο χρόνια έβγαλαν στο εξωτερικό 50 δις € , ούτε σ’ εκείνους που όλα τα χρόνια της λεηλασίας φυγάδευσαν 500 δις € !  

Παριώτης Θανάσης

Δάσκαλος-Ναύπλιο

https://blogs.sch.gr/diogenis

Αφήστε μια απάντηση