ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

         Έχει αρκετό καιρό που έχει αναζωπυρωθεί η κινητικότητα σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων  της  « λεκάνης του Αιγαίου» . Από το 1943 είχε κάνει την εμφάνισή της  η έκθεση του Γερμανού  Χέφνερ  και όπου αναφερόταν η ύπαρξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος . Από τότε η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια αυξανόταν σε εξαιρετικούς ρυθμούς . ΄Εχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο , που το επίπεδο ζωής των χωρών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό εξάρτησης από την προμήθεια – αγορά  ενέργειας.

       ΄Εχει γραφεί στα ψιλά των εφημερίδων για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών πολλών πλούσιων χωρών της Ευρώπης  από πυρηνικά εργοστάσια . Η Γερμανία , η Γαλλία , η Ρωσία , το «Κοσλοντούϊ» ,ας μην το ξεχνάμε δίπλα μας , παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας  με τη «φθηνή ενέργεια» , την ατομική ενέργεια .  Το πρόβλημα των αποβλήτων εκείνων των εργοστασίων παραμένει .

      Είναι ιδιαίτερα θετικό  το στοιχείο της ενθάρρυνσης    για την εγκατάσταση και αξιοποίηση των ΄Ηπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (Η.Α.Π.Ε.). Μπορούμε κι εμείς , ως Πολίτες , με τις  προσωπικές μας επιλογές ,  να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της «αυτονομίας μας ενεργειακά» . Δεν πρέπει να παραβλέπουμε , ότι η Πολιτική Βούληση με τις Νομοθετικές ρυθμίσεις , διευκολύνει ή αντίθετα απαγορεύει σημαντικές πρωτοβουλίες , που αναπτύσσουν ανήσυχα μυαλά του Τόπου μας .

       Η Πολιτική Βούληση είναι υπεύθυνη για την έκρηξη βιώσιμης ανάπτυξης μιας χώρας , ή για τη χρεωκοπία της χώρας και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Χώρας μας.

      Διατυπώνω τους φόβους μου , μήπως τώρα που βρισκόμαστε σε τούτη την εφιαλτική κατάσταση για τον Τόπο μας οδηγηθούμε σε επιλογές που θα μας κοστίσουν με μαρασμό . ΄Ολοι μας αισθανόμαστε περήφανοι για τις ομορφιές των νησιών μας , για τις ακρογιαλιές ,για τα αρχαιολογικά μνημεία ,  για το άρωμα , για τα ψάρια , για την καθαρότητα της ατμόσφαιρας και  δοκιμάζουμε ικανοποίηση όταν ακούμε ότι πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των επισκεπτών . Στόχο μας άλλωστε έχουμε θέσει να πολλαπλασιαστεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των θαυμαστών της Ελληνικής Φύσης , των νησιών του Αιγαίου Πελάγους .

      Πρόσφατη είναι η εμπειρία με την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού από μονάδα άντλησης πετρελαίου !  Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ασφαλή άντληση ; Αλλά και να «εγγυηθεί» ,  τι θα τον εμποδίσει μετά την καταστροφή να πει  «αστοχία υλικού» ;

       Η άποψη που εμφαντικά θέτω είναι  να μείνει έξω από τέτοιου είδους εκμετάλλευση το Αιγαίο Πέλαγος  . Στο Αιγαίο ας εκμεταλλευτούμε τον  Αέρα  , τον  ΄Ηλιο  και τη Γεωθερμία ως  Ενέργεια , και την Ομορφιά του Αιγαίου ως Πλούτο !

     Μπορούμε να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των  Α.Ο.Ζ.  Ανατολικά ( Κρήτη , Καστελλόριζο, Κύπρο ) , Νότια ( Αίγυπτο, Λιβύη) και Δυτικά (Μάλτα , Ιταλία) .

     Να αφήσουμε ήσυχο το Αιγαίο !  Δε μας συμφέρει οικονομικά ! Και έτσι επιλύουμε , δια της Οικολογίας , την ένταση με την Τουρκία .

   Παριώτης Θανάσης     – Δάσκαλος  – Ναύπλιο .

Αφήστε μια απάντηση