Από το 1940 στο 2010 !

(Από το ΄Επος  στο  Μνημόνιο !)   

      Εκείνη  την κρύα νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940 , στις τρεις το πρωί  , επισκέφτηκε στην Πρωθυπουργική κατοικία  του στην  Κηφισιά  , τον τότε Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά,   ο Πρεσβευτής της φασιστικής Ιταλίας Γκράτσι .  Ο Ιταλός πρεσβευτής είχε την εντολή να επιδώσει το τελεσίγραφο στον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό . Το τελεσίγραφο άρχιζε ως εξής : « Η Ιταλική Κυβέρνησις ηναγκάσθη επανειλημμένως  να διαπιστώση ότι, κατά την εξέλιξιν της παρούσης συρράξεως η ελληνική Κυβέρνησις έλαβε και ετήρησε στάσιν η οποία αντίκειται όχι μόνον προς τας ομαλάς σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ  των δύο χωρών , αλλά και προς τα καθωρισμένα καθήκοντα τα απορρέοντα δια την ελληνικήν Κυβέρνησιν εκ της ιδιότητός της ως ουδετέρου κράτους ….» . Το κείμενο ήταν μακρύ . Αναμασούσε ασύστατες αιτιάσεις για ελληνικές παραχωρήσεις προς τον αγγλικό στόλο . Απαιτούσε να μπουν στην Ελλάδα τα ιταλικά στρατεύματα και να καταλάβουν στρατηγικά  της σημεία , για να διασφαλίσουν την ουδετερότητά της. Αν συναντήσουν αντίστασιν , η αντίδραση αυτή  « θα καμφθεί δια των όπλων» .

–          ΄Ώστε λοιπόν , πόλεμος . αντέδρασε ο Πρωθυπουργός   ( απ’ το βιβλίο του ΄Αγγελου Τερζάκη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ  1940-41» ) .

        Μόνος απέναντι στην Ιστορία , απάντησε αρνητικά στις απαιτήσεις των φασιστικών δυνάμεων για κατάληψη εδαφών της χώρας . Είχε σχεδιάσει ο Μουσολίνι να ανασυστήσει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε θάλασσα της Ιταλίας .  Σύγχρονα οπλικά συστήματα διέθετε , προερχόταν και από νικηφόρες  επιχειρήσεις σε Αιθιοπία και Αλβανία που συμμάχησε μαζί του .

        Από τις αντιδράσεις του Λαού μας , το πρωί της 28ης Οκτωβρίου , διαπιστώνουμε ότι με το «ΟΧΙ» , ο Μεταξάς εξέφρασε τη θέλησή του για Αγώνα , Αντίσταση και Νίκη κατά των εισβολέων .

         Δεχθήκαμε την αναίτια επίθεση κατά της Χώρας μας , από τις φασιστικές δυνάμεις του Μουσολίνι , που επιδίωκε να ικανοποιήσει τις ματαιοδοξίες του και την υλοποίηση των μεγαλομανών σχεδίων του για Αυτοκρατορικές δόξες .

         Η Χώρα μας είχε πραγματοποιήσει  αμυντικά έργα όπως τα οχυρά της γραμμής Μεταξά σε Ροδόπη και Μπέλλες ( Νυμφαία, Μαλιάγκα , Πουλαριώνες, Ρούπελ ), με τα έργα παγίδευσης των αρμάτων στα όρια της Ηπείρου , με τη σιωπηλή επιστράτευση δύο μεραρχιών των συνόρων   VII  και IX , και της  IV  Ταξιαρχίας  πεζικού και της  φρουράς  της  Κέρκυρας  .

         Η θέληση του λαού για Νίκη ήταν κυρίαρχη . Σ’ εκείνη τη σύγκρουση πάνω στα Βορειοηπειρωτικά βουνά  , ο Λαός είχε   π ο λ λ έ ς   χ ι λ ι ά δ ε ς   νεκρούς , τραυματίες , ακρωτηριασμένους από κρυοπαγήματα και ερειπωμένη Χώρα . Είχε όμως δύναμη και αντιστάθηκε  και στο νέο εισβολέα .

       2010  : Πάλι δεχθήκαμε επίθεση , οικονομική τούτη τη φορά , αλλά όχι αναίτια όπως το 1940 ! Τώρα στην  επίθεση  έχουμε μερίδιο ευθύνης . ΄Εχουν  δημιουργηθεί  συνθήκες απαράδεκτες . Το χρέος της Χώρας βρίσκεται στα 450 δις , φανερά μέχρι τώρα, το Α.Ε.Π. 220 και βαίνον μειούμενο, ενώ το ισοζύγιο πληρωμών ελλειμματικότατο , η ανταγωνιστικότητα αρνητικότατη , για τη διαφθορά  τα γνωρίζουμε , για Υγεία , Παιδεία , κι αυτά γνωστά .

           Υπάρχει Ανάγκη να ξαναστήσουμε τη Χώρα . Οφείλουμε να εντοπίσουμε τις αιτίες και τους υπαίτιους , και αφού τιμωρήσουμε τους υπαίτιους , να ονοματίσουμε τις αιτίες  και να αναλάβουμε έργο Αναγεννητικό .

           Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ομπάμα , δύο φορές μέχρι τώρα έχει πει : Την πρώτη είπε , « Να ανοίξουν οι 52.000 λογαριασμοί Αμερικανών πολιτών σε Τράπεζες της Ελβετίας(αν θυμάμαι καλά) . Τη δεύτερη φορά είπε : « Να πληρώσουν εκείνοι που ευθύνονται (οι Τράπεζες)»  . Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ο Ν. Σαρκοζί , στις 19 Μαϊου 2010 είπε : « Να προχωρήσουμε στην Πραγματική Οικονομία και όχι στην Οικονομία της Απάτης» . Εκεί που μας έλεγαν ότι έχουν πρόβλημα οι Τράπεζες και έπρεπε να εγγυηθούν τα Κράτη με τεράστια ποσά να τις στηρίξουν , αφού πρώτα,  βέβαια ,  έβγαλαν από το τραπεζικό παιχνίδι τη  « Leehman Brothers”, τώρα  θα μας βγάλουν σε Πλειστηριασμό οι Τράπεζες .  ΄Αρα οι άνθρωποι , μας το έχουν πει . Εμείς οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως Πολίτες. ΄Εχει γίνει πια φανερό ότι κάτι συμβαίνει και με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ,  ενώ κάτι έγινε και με τον παραλογισμό που επικράτησε στον τόπο μας με τον υπερδανεισμό  ατόμων και Κράτους . Κανένας  σωστός οικογενειάρχης δε θα   επέτρεπε στην οικονομία της οικογένειάς του να την αφήσει  να φτάσει σε τέτοιο βαθμό υπερχρέωσης .

           Πρόκειται για υποθήκευση του μέλλοντος . ΄Εχει πολύ ενδιαφέρον να μας αναφέρει η Κυβέρνηση με αριθμούς και ποσά , πώς  θα μπορέσουμε  να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που μας δημιούργησαν .

             Ο Μεταξάς τόλμησε μόνος του ,  μέσα στη νύχτα , να αρνηθεί την παραχώρηση εδάφους και αποφάσισε να οδηγήσει το Λαό  σε πόλεμο ! Για εκείνη την επίθεση των Ιταλών , ήξερε ο Λαός ότι δεν ευθυνόταν ο Πρωθυπουργός τους . Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ! Κάποιες θρασείς δηλώσεις όπως , «Μαζί τα φάγαμε!» , καταστρέφουν τις ισορροπίες και προκαλούν το φιλότιμο των Πολιτών , που βλέπουν την κατάρρευση , για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται .

          Η διατήρηση της Κοινωνικής Συνοχής είναι ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης (Εκτελεστικής Εξουσίας) , της Νομοθετικής Εξουσίας (της Βουλής) και της Δικαστικής Εξουσίας . Η πανθομολογούμενη διαφθορά σ’ όλες τις λειτουργίες του Κράτους , οι προκλητικές και φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις , όπως το ΄Αρθρο 86 του Συντάγματος της Αναθεώρησης του 2001 «Περί ευθύνης Υπουργών» αλλά ο Λαός λέει «Περί ατιμωρησίας των Υπουργών» ,  με ατιμωρησία τόσα χρόνια , για Χρηματιστήριο, Βατοπέδιο ,   Ζήμενς , κ.ά. , δημιουργείται ρήξη του Κοινωνικού Ιστού .  Η Κοινωνική αδικία δε βοηθάει στην Κοινωνική συνοχή , που τόσο πολύ την έχει Ανάγκη ο Τόπος τώρα !  ΄Οταν ο Λαός βλέπει , όχι μόνο να μην τιμωρούνται οι ένοχοι της κατάρρευσης , αλλά κάποιοι από αυτούς αναίσχυντα να του βγάζουν και τη γλώσσα , ε΄, αυτό πάει πολύ ,

           Είμαστε σε   π ό λ ε μ ο   ,και πρέπει η Βουλή ομόφωνα να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε νικητές !  Οφείλει η Βουλή  , με θάρρος , υπευθυνότητα    αλλά και Πατριωτισμό να εντοπίσει , να τιμωρήσει τους υπεύθυνους  και μετά να στραφεί με « καθαρό μέτωπο» , προς τους Πολίτες τούτου του Τόπου, να προτείνει τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και όλοι μαζί,  μονοιασμένοι ,  να    αναλάβουμε  ΟΛΟΙ  την επίθεση για τη σωτηρία .    

            Από την Πολιτεία  είναι ανάγκη να υπάρξει τέτοιος  Σχεδιασμός,  ώστε η Πατρίδα να βγει Νικήτρια  και οι Πολίτες ευτυχείς !

Παριώτης Θανάσης

Ναύπλιο

https://blogs.sch.gr/diogenis

Αφήστε μια απάντηση