Ποιες είναι οι » αγορές» ;

Ποιες είναι   « οι αγορές » ;

Σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει κάποτε να μας αναλύσουν και να μας διευκρινίσουν οι οικονομολόγοι  είναι «Η πραγματική» και η «Εικονική»  Οικονομία . Γνωρίζαμε κάποτε  ότι η κάθε  χώρα μπορούσε να κυκλοφορήσει τόσο χρήμα όσο δικαιολογούσαν τα αποθέματά της σε χρυσάφι. Κι εκείνο ίσχυε μέχρι το 1971 οπότε, επί Νίξον, εισήχθη η διαφοροποίηση και έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς το πολύτιμο μέταλλο. Από εκεί και μετά άλλαξαν οι οικονομικές ισορροπίες . Βλέπαμε να κυκλοφορούν στην αγορά επιταγές, διάφορα  χρεόγραφα  και ομόλογα που αξιοποιούνταν σαν ρευστό . Γράφτηκε πως μπορούσε να φτάνει μέχρι και στο δεκαπλάσιο του κυκλοφορούντος τυπωμένου επίσημου χρήματος  , ενώ κάποιοι μίλησαν και για εξήντα φορές επάνω.

    Κάποιοι από το κοινωνικό σύνολο , εργαζόμενοι (μεροκαματιάρηδες) , μισθωτοί και μικρομεσαίοι παρήγαγαν προϊόντα, πρόσφεραν υπηρεσίες και αμείβονταν γι’ αυτή την προσφορά ανάλογα . Ως εκεί τα πράγματα φαίνονταν  ευδιάκριτα . Από εκεί και πέρα αναπτύσσονται ατραποί  δυσδιάκριτοι,   όπου πραγματοποιούνται οικονομικές συναλλαγές και με «τοξικά Ομόλογα»  , στην ουσία «ακάλυπτες επιταγές για Μεγάλους και Υπεράνω υποψίας», τουτέστιν για «υποψιασμένους» . Εκεί  ήταν  που παιζόταν παιχνίδι «για λίγους». Κι αν πήγαιναν όλα καλά  « Ο.Κ.» , τότε κάποιοι συνέχιζαν να θησαυρίζουν και οι άλλοι οι πολλοί συνέχιζαν να ιδρώνουν  και «άμα»  να δέχονται και σταγόνες καλοπέρασης .  Κάποια στιγμή , το 2007,  μας είπαν ότι  «  παρατηρούνται στοιχεία οικονομικής κρίσης, που οφείλονται στην αδυναμία των δανειοδοτούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» . ΄Ετσι μας είπαν ! Εμείς τι να πούμε ; Απλά δεχόμαστε τις συνέπειες όπως μας τις περιγράφουν κι όπως τις βιώνουμε !

     Τότε μας είπαν ότι κινδύνευαν οι Τράπεζες με κατάρρευση , μορφής Ντόμινο , και πως έπρεπε τα Κράτη να εγγυηθούν και να τις  στηρίξουν . ΄Ολοι μουρμούριζαν βαρυγκωμώντας, γιατί όλοι ήξεραν ότι τα κέρδη των Τραπεζών  ήταν ιδιαίτερα υψηλά, μια και διέθεταν στους κόλπους τους και  « τα ικανά εκείνα στελέχη» ,  που απολάμβαναν υψηλότατες αποδοχές , εξαιρετικά προκλητικές,  τα αποκαλούμενα  Golden boys” . Και βλέπαμε οι δύσμοιροι , οι επιχειρήσεις να «χρεοκοπούν» , και τα  Golden ,   « τα πανάξια εκείνα στελέχη»,  να ενθυλακώνουν τεράστια ποσά, ιλιγγιώδη για  τα δικά μας δεδομένα .  Κι απορούσαμε όλοι πως γινόταν αυτό !

       Από τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει ξέρουμε ότι σε κάθε Κράτος οργανωμένο λειτουργούν οι Τρεις Εξουσίες και η Τέταρτη για να ελέγχει, και οι εργαζόμενοι στον Πρωτογενή , τον Δευτερογενή και στον Τριτογενή τομέα της Οικονομίας , σε ένα Αγώνα προσδοκιών , ανάπτυξης , ισορροπιών και εξασφάλισης  της Ευτυχίας στους κατοίκους .Μέσα σ’ όλο εκείνο το Σύστημα λειτουργούν και οι Τράπεζες , οι οποίες όμως δε συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα,  αλλά υπόκεινται στο Νομοθετικό Πλαίσιο της Χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται , βοηθώντας την Ανάπτυξη του Τόπου . Οι Πολίτες της Χώρας , προκειμένου να πραγματοποιήσουν Επενδυτικές δραστηριότητες. που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά, δανείζονται τα απαραίτητα ποσά από τις Τράπεζές τους. Αν η Χώρα δε διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά,  τότε τα δανείζεται από Τράπεζες του εξωτερικού .

  ΄Ετσι  λοιπόν λέμε, δανειστήκαμε …τόσα  από την τάδε Τράπεζα ή από τη δείνα . Ως Χώρα δανειστήκαμε από την τάδε Τράπεζα ή από το τάδε Κράτος .

  Ακούμε να μας λένε ότι θα απευθυνθούμε « στις αγορές» να δανειστούμε !

Ποιες είναι αυτές οι  «αγορές» ;  ΄Ονομα δεν έχουν  ; Είναι κάποιες γνωστές  Κρατικές Τράπεζες κάποιων χωρών ;

      Μήπως εκείνοι που έχουν καταληστεύσει τους διάφορους Λαούς, φυγαδεύοντας τεράστια ποσά από τις χώρες τους,  έχουν συμπτύξει τράπεζες  , που  τις λένε « α γ ο ρ έ ς »,  στεγνώνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες  των καταληστευμένων Λαών ;  Και επειδή δεν τους φτάνει αυτό, έχουν  στήσει μητρικές ή θυγατρικές εταιρείες  αξιολόγησης   , ανεβάζοντας ή μειώνοντας κατά το δοκούν τα επιτόκια  ;   Να βγάλουν τις «κουκούλες», για να δούμε τα πρόσωπά τους !

   Ο Πρόεδρος  Μπαράκ  Ομπάμα έδειξε τους υπεύθυνους της κρίσης δύο φορές . Δυστυχώς οι «δημοσιογράφοι» μια φορά το είπαν και μετά το ‘πνιξαν το θέμα . Μια φορά πριν από επτά μήνες περίπου, που είπε : « Να ανοίξουν οι τραπεζικοί Λογαριασμοί 52.000 Αμερικανών πολιτών στις Ελβετικές τράπεζες» . Πριν από  ένα μήνα περίπου είπε : « Να πληρώσουν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση». Τι άλλο να πει ο άνθρωπος ! Φοβάμαι πως αν το ξεστομίσει και Τρίτη φορά,  θα ακολουθήσει τον Τζων Φιτζέραλντ  Κέννεντυ.

      Εκείνοι που έχουν παραμερίσει τον παράγοντα   ΄Α ν θ ρ ω π ο  ,   και στη θέση του ως αυτοσκοπό έχουν ανεβάσει  το Κέρδος, είναι αδίστακτοι !!!

 

                                          Θανάσης  Παριώτης

                                                Δάσκαλος

                             http://blogs.sch.gr/diogenis      

Αφήστε μια απάντηση