Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία

 Ανέκαθεν στο ελληνικό νοικοκυριό το θέμα «πώς θα τα βγάλουμε πέρα», ήταν κυρίαρχο ζήτημα.  Μέχρι που ήρθε μια εποχή,  που ήρθαν χρήματα στην εθνική οικονομία,  από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης,  σε συνδυασμό με υπερδανεισμό  της χώρας. Τα χρήματα εκείνα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις ,  ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν πλούτο  μετά από ωρισμένο χρόνο. Το κακό είναι ότι η «υπεύθυνη» πολιτεία ουδόλως έθιξε το συγκεκριμένο θέμα. Μια φορά, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας είχε πει , έτσι για να το πει, , «Καταναλώνουμε  περισσότερα από όσα παράγουμε», και τίποτα παραπέρα. Δεν έγινε στόχος του τόπου η προκοπή , αλλά ,ως φαίνεται, η πρόσκαιρη καλοπέραση. Και μετά ;  «Γαία πυρί μιχθήτω».

    Τα χρόνια περνούσαν, η χώρα χρεωνόταν, οι επιχειρήσεις έκλειναν η μία μετά την άλλη, η παραγωγή μειωνόταν, τα νοικοκυριά συνέχιζαν να δανείζονται, με δάνεια, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, αυτοκινητοδάνεια, επιπλοδάνεια, και άλλα δάνεια, μέχρι που ήρθε  και «η κρίση», και όπως είπε ο κ. Επίτιμος,  η χώρα χρωστάει  800 δισεκατομμύρια € (Οκτακόσια δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ ).  Εμάς βέβαια μας έχουν αποκαλύψει ότι χρωστάμε 262 δισεκατομμύρια €. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Προϋπολογισμός μας είναι 85 δισεκατομμύρια €, χρωστάμε δέκα προϋπολογισμούς(με την απογραφή του κ. Επίτιμου – ξέρει αυτός).  Παράλληλα δημοσιονομικό έλλειμμα και ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών. Πώς θα βγουν όλα εκείνα τα ποσά ;

   Το βλέπουμε ! Πουλώντας την Εθνική Περιουσία για την ικανοποίηση καταναλωτικών αναγκών και μάλιστα προϊόντων εισαγόμενων !

   Ακούσαμε στις ειδήσεις , μια φορά τα λένε αυτά,  ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου  «προσανατολίζεται» (sic),  να πουλήσει σε «ιδιώτη» μεγάλα ακίνητα,  που στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες, να εισπράξει το ποσόν και η Υπηρεσία να πληρώνει ενοίκιο και να χρησιμοποιεί το ακίνητο. Τι χάλια είναι αυτά! Πού καταντήσαμε ! ΄Ισως στη συνέχεια θα προτείνουν την ίδια λύση και στους ιδιώτες :.

« Για να αγοράσετε το  4Χ4, που τόσο το έχετε ανάγκη για να πάτε στο περίπτερο, να πουλήσετε το σπίτι σας  σε ξένους που έχουν χρήματα ,  να πάρετε αμέσως  ζεστά λεφτά, να πάτε και διακοπές, θα σας μείνουν κιόλας και αρκετά,  και να πληρώνετε ενοίκιο για να μένετε».  

Συμβαίνουν τέτοια σε τούτο τον τόπο κι όμως,  μας έστειλαν άλλους στη μαγική χώρα της Κίρκης, άλλους  στη χώρα των Λωτοφάγων, κι άλλους στο νησί των Σειρήνων και πουθενά , κανείς πια μυαλό για  Ι θ ά κ η.

     Τα πράγματα όπως μας τα λένε κι όπως τα ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Επομένως εδώ θα δείξουμε πόσο αγαπούμε τον τόπο μας και ενδιαφερόμαστε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Προχθές ζητοκραυγάσαμε για την  Εθνική Παλιγγενεσία  και τιμήσαμε τους αγωνιστές του ’21.  «Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα». «Ευρύ πεδίον δόξης λαμπρόν  ». Τώρα πρέπει να φερθούμε ανάλογα και με σωστή πληροφόρηση. ΄Ολη την αλήθεια στο Λαό κι όχι μισόλογα.

     Ανάμεσα στα μέτρα της πολιτείας ανακοίνωσαν και 1.000 €  έκτακτη εισφορά (δεν είναι και μεγάλο ποσόν), για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 60.000€. Τι δεν είπαν οι «υπεύθυνοι» δημοσιογράφοι !  «Κεφαλικό φόρο»  τον είπαν,  και άλλα τέτοια.

     Αντίθετα είναι η ώρα που έπρεπε να τεθεί  «πακέτο» και το θέμα :

 1.      των   Τ ε κ μ η ρ ί ω ν  ,

 2.    ο   Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας,

 3.    το θέμα του  πραγματικού «Πόθεν ΄Εσχες»

 4.    το θέμα της τιμωρίας όλων εκείνων  που λεηλάτησαν  το χρήμα της Πατρίδας, άρα του ιδρώτα του Λαού,

  5. τη διαγραφή του άρθρου 86 του Συντάγματος, «Περί ευθύνης υπουργών», στην ουσία περί  ατιμωρησίας υπουργών (και εδώ συμφωνώ με τον κ. Επίτιμο)   

      Ναι , να πληρώσουμε όλοι ανάλογα με τα εισοδήματα και τα ακίνητα που διαθέτει ο καθένας, χωρίς φοροκλοπές, φοροδιαφυγές και υπεκφυγές   .

  Εδώ έχουμε υποχρέωση , νομίζω, να αναφερθούμε σ’ εκείνον τον υπέροχο ΄Ε  λ  λ η ν α, τον Κυβερνήτη Καποδίστρια , που είχε πει στο ΄Αργος προς την Δ’ Εθνική Συνέλευση ( ΄Αργος 4/8/1829) : « Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της». Ο κυβρνήτης δεν καταδέχθηκε ποτέ  να δεχθεί μισθό για τις υπηρεσίες του, με το σκεπτικό : « εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν»( Το δανείστηκα απ’ την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ,και απ’ την  επιστολή του αναγνώστη της κ. Γιώργου  Αραμπατζή – Χολαργός)

   ΄Ισως έχουμε καιρό ακόμη να συνέλθουμε και να προλάβουμε , ΑΝ  υπάρχει τέτοια θέληση.

                                                                    Θανάσης Παριώτης

                                                                      diogenis@sch.gr

  

Αφήστε μια απάντηση