Wir basteln Berlin 2012-2013 Teil 1
![]() |
| Hallo Leute, ich bin Andreas! Wo ist meine Schwester Maria-Christine? |
![]() |
| Darf ich mich hier ein bisschen ausruhen? Ach, ja, ich bin Carmen aus Spanien… |
![]() |
| Berlin ist eine so schöne Stadt! |
![]() |
| Das Brandenburger Tor… Passen Sie auf, liebe Frau, dass sie von dem Auto nicht überfahren werden!!! Brummmmmmmmmmm!!! Tüt tüt!!!!! |
![]() |
| Entschuldigung, wie komme ich nach Berlin, bitte? |
![]() |
| Mein Rucksack ist so schwer, aber es ist nicht mehr so weit weg… |
![]() |
| Willkommen in Berlin! |
Brezel, Brötchen, Baguel!
![]() |
| Brezel, Baguel, Brötchen — Τα ψωμάκια μου |
Συνταγή για γερμανικά ψωμάκια σήμερα! Πεντανόστιμα ψωμάκια για το πρωινό ή το βραδυνό μας, όπως ακριβώς τα φτιάχνουν στη Γερμανία. Brötchen, που είναι τα κανονικά ψωμάκια, Baguels τα στρόγγυλα με την τρύπα και Brezel τα καφέ με το αλάτι. Δοκιμάστε τις συνταγές και καλή όρεξη!!!
Όλα πεντανόστιμα και όλα με το ίδιο ζυμάρι.
![]() |
| Είναι ακριβώς το ίδιο ζυμάρι που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα πίτσα… |
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1,5 με 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
- 1 πρέζα αλάτι, λίγη ζάχαρη
Εγώ, η τεμπέλα, ρίχνω όλα τα υλικά στο μεγάλο μπωλ, και τα ζυμώνω με το ζυμωτηρι του μίξερ για 10 λεπτά της ώρας. Το σκεπάζω το μπωλ με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου. Όταν φουσκώσει, χωρίζω τη ζύμη στα τρία και ξεκινώ δουλειά.
Πλάθω τα ψωμάκια στο σχήμα που θέλω, σάντουιτς, μπάγκελς, μπρέτσελ και τ’αφήνω στο ταψί να φουσκώσουν και πάλι.
Τα ψωμάκια τα αλείφω με γάλα και τα πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα βάζω νερό να βράσει. Όταν κοχλάσει το αποσύρω από τη φωτιά.
Τα μπάγκελ τα έχω πλάσει με μια τρύπα στη μέση. Μόλις φουσκώσουν τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα για 30” το καθένα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω στο ταψί μου. Δεν αλείφω τίποτα άλλο επάνω τους. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Τα μπρέτσελ τα έχω πλάσει σε σχήμα μπρέτσελ. Στην κατσαρόλα με το βραστό νερό βάζω 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού. Βουτάω τα ψωμάκια στο νερό αυτό για 30”. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια, βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Όταν είναι πολύ φρέσκα γίνοται υπέροχα σάντουιτς και την επόμενη μέρα απίστευτα τοστ. Όσα περισσεύουν τα βάζω στον καταψύκτη και τα ξεπαγώνω κάθε πρωί μεμονωμένα. Εγώ τα βάζω 30” στο φούρνο μικροκυμάτων.
Allianz Arena in Μünchen
In einigen Tagen findet in der Allianz Arena das Championsleague-Finalspiel zwischen Bayern München und Chelsey statt.
![]()
Herz mit gepressten Blüten – Muttertagsgeschenk selbstgemacht
|
Quelle: Fotos und Bastelidee: © Medienwerkstatt Mühlacker 2006 www.grundschulmaterial.deBenötigtes Material
|
Bastelanleitung
|
| Quelle: Fotos und Bastelidee: © Medienwerkstatt Mühlacker 2006 www.grundschulmaterial.de |
Muttertag
Sonntag, der 13. Mai 2012
An die Mutter
Von des Lebens erstem Morgen
hast Du, Mutter, mich gepflegt
und mit mütterlichen Sorgen
mich ernähret und gehegt.
O mit welcher Muttertreue
nahmst Du mich an deine Brust,
sorgtest täglich wohl auf’s neue
für des Kindes Freud’ und Lust;
saßest sorgend an der Wiege,
dass mich ja kein Unglück traf,
dass nicht Mücke und nicht Fliege
störe meinen süßen Schlaf.
Wenn vor Schmerz Dein Kindlein weinte,
hast Du wohl die ganze Nacht,
an dem kleinen Wiegenbettchen,
schwer besorgt bei mir gewacht.
Habe Dank für Deine Liebe,
gute Mutter, habe Dank!
Und ich will mit treuem Herzen
lieben Dich mein Leben lang.
Deklamationssaal . 1853























