Brezel, Baguel, Brötchen — Τα ψωμάκια μου

Συνταγή για γερμανικά ψωμάκια σήμερα! Πεντανόστιμα ψωμάκια για το πρωινό ή το βραδυνό μας, όπως ακριβώς τα φτιάχνουν στη Γερμανία. Brötchen, που είναι τα κανονικά ψωμάκια, Baguels τα στρόγγυλα με την τρύπα και Brezel τα καφέ με το αλάτι. Δοκιμάστε τις συνταγές και καλή όρεξη!!!

  Όλα πεντανόστιμα και όλα με το ίδιο ζυμάρι.

Είναι ακριβώς το ίδιο ζυμάρι που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα πίτσα…


Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1,5 με 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι, λίγη ζάχαρη

Εγώ, η τεμπέλα, ρίχνω όλα τα υλικά στο μεγάλο μπωλ, και τα ζυμώνω με το ζυμωτηρι του μίξερ για 10 λεπτά της ώρας. Το σκεπάζω το μπωλ με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου. Όταν φουσκώσει, χωρίζω τη ζύμη στα τρία και ξεκινώ δουλειά.
Πλάθω τα ψωμάκια στο σχήμα που θέλω, σάντουιτς, μπάγκελς, μπρέτσελ και τ’αφήνω στο ταψί να φουσκώσουν και πάλι.

Τα ψωμάκια τα αλείφω με γάλα και τα πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα βάζω νερό να βράσει. Όταν κοχλάσει το αποσύρω από τη φωτιά.


Τα μπάγκελ τα έχω πλάσει με μια τρύπα στη μέση. Μόλις φουσκώσουν τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα για 30” το καθένα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω στο ταψί μου. Δεν αλείφω τίποτα άλλο επάνω τους. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Τα μπρέτσελ τα έχω πλάσει σε σχήμα μπρέτσελ. Στην κατσαρόλα με το βραστό νερό βάζω 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού. Βουτάω τα ψωμάκια στο νερό αυτό για 30”. Όταν ανέβουν  στην επιφάνεια, βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Όταν είναι πολύ φρέσκα γίνοται υπέροχα σάντουιτς και την επόμενη μέρα απίστευτα τοστ. Όσα περισσεύουν τα βάζω στον καταψύκτη και τα ξεπαγώνω κάθε πρωί μεμονωμένα. Εγώ τα βάζω 30” στο φούρνο μικροκυμάτων.

In einigen Tagen findet in der Allianz Arena das Championsleague-Finalspiel zwischen Bayern München und Chelsey statt.

Η Allianz Arena είναι ποδοσφαιρικό στάδιο στο Μόναχο. Δυο ομάδες του Μονάχου, η FC Bayern Μονάχου και η TSV Μόναχο 1860 χρησιμοποιούν το στάδιο για τους εντός έδρας αγώνες τους.
Ο Όμιλος Allianz (ασφαλιστική εταιρία και εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) κατέχει τα δικαιώματα να ονομάσει το χώρο για 30 έτη. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, το στάδιο ήταν γνωστό ως “Στάδιο Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, Μόναχο”. Η Μπάγερν Μονάχου θα πρέπει να χρησιμοποιεί επίσης διαφορετικό όνομα για το στάδιο, κατά την διάρκεια των αγώνων του Champions League, αφού και η UEFA δεν επιτρέπει τη χρήση του ονόματος του χορηγού.
Χαρακτηριστικό της Allianz Arena είναι ότι εξωτερικά φωτίζεται, ανάλογα με την γηπεδούχο ομάδα. Έτσι, όταν αγωνίζεται η FC Bayern Μονάχου, το χρώμα του γηπέδου είναι κόκκινο, μπλε όταν αγωνίζεται TSV Μόναχο 1860, ενώ όταν γηπεδούχος είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας το χρώμα είναι άσπρο.
Η συνολική χωρητικότητα του γηπέδου είναι 69.901. Λόγω των κανονισμών της FIFA και της UEFA, θα μειωθεί στους 66.000 θεατές στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, του Champions League και του Κυπέλλου UEFA. Η συνολική χωρητικότητα του γηπέδου περιλαμβάνει 2.200 θέσεις business, 400 θέσεις για τον Τύπο, 106 σουίτες και 165 θέσεις για αναπηρικές πολυθρόνες. Υπάρχουν επίσης 550 τουαλέτες και 190 κάμερες παρακολούθησης.
Στο στάδιο υπάρχουν οι μπουτίκ της FC Bayern Μονάχου και της TSV Μόναχο 1860. Εμπορικά stands, εστιατόρια και fast food υπάρχουν τόσο μέσα στο στάδιο, όσο και γύρω από αυτό.
Η Allianz Arena διαθέτει τέσσερις αίθουσες αποδυτηρίων για τις ομάδες (δύο για τις γηπεδούχους ομάδες και δύο για τις αντιπάλους τους), τέσσερις για προπονητές και δύο για διαιτητές. Υπάρχουν επίσης δύο αίθουσες προπόνησης, 110 m2 η κάθε μία.

Abb

Quelle: 
Fotos und Bastelidee: © Medienwerkstatt Mühlacker 2006 

www.grundschulmaterial.de

Benötigtes Material 

Abb
– gepresste Blütenblätter
– Tonpapier, Tonkarton oder Motivpapier
– 1 Laminierfolie DIN A4
– 1 Pinzette
– Bastelschere
– Laminiergerät
– Schablone für ein Herz

Du kannst eine solche Schablone für einen Herz aber auch ganz einfach selbst anfertigen, indem du wie auf der oben abgebildeten Skizze einfach zunächst nur ein halbes Herz zeichnest, das du später an einer gedachten Symmetrieachse dann einfach verdoppelst.
Du kannst aber auch die Skizze auf der nächsten Wissenskarte als Muster verwenden.
Hier findest auch viele weitere Schablonen für Herzen …

Bastelanleitung 

Abb
Zeichne zunächst ein Herz nach dem nebenstehenden Muster auf einen Bogen Tonkarton, Tonpapier oder Motivpapier.
Schneide das Herz sorgfältig mit der Bastelschere aus und legen es in die Laminierfolie.
Mit einer Pinzette kannst du jetzt deine gepressten Blütenblätter – so wie auf den Fotos unten – in dem ausgeschnittenen Freiraum verteilen.
Nun faltest du die Laminierfolie vorsichtig zusammen und schiebst sie in das Laminiergerät.
Wenn die Folie ganz ausgekühlt ist, kannst du die überstehenden Ränder abschneiden.
Mit einer Nadel ziehst du jetzt oben noch einen Faden zum Aufhängen hindurch.
Wenn das Sonnenlicht dann am Fenster durch die zarten Blüten scheint, sieht das sehr schön aus, und deine Mutter wird sich über ein solches Geschenk sicher freuen.

Quelle:
Fotos und Bastelidee: © Medienwerkstatt Mühlacker 2006
www.grundschulmaterial.de



Sonntag, der 13. Mai 2012
An die Mutter


Von des Lebens erstem Morgen
hast Du, Mutter, mich gepflegt
und mit mütterlichen Sorgen
mich ernähret und gehegt.

O mit welcher Muttertreue
nahmst Du mich an deine Brust,
sorgtest täglich wohl auf’s neue
für des Kindes Freud’ und Lust;

saßest sorgend an der Wiege,
dass mich ja kein Unglück traf,
dass nicht Mücke und nicht Fliege
störe meinen süßen Schlaf.

Wenn vor Schmerz Dein Kindlein weinte,
hast Du wohl die ganze Nacht,
an dem kleinen Wiegenbettchen,
schwer besorgt bei mir gewacht.

Habe Dank für Deine Liebe,
gute Mutter, habe Dank!
Und ich will mit treuem Herzen
lieben Dich mein Leben lang.

Deklamationssaal . 1853



Das Poster soll als Anlass dienen, über Deutschland zu sprechen. Die Schüler erkennen die Sachen und sagen eventuell, was sie darüber wissen.


Als Miniprojekt könnten die Schüler in Zeitschriften oder im Internet noch mehr Sachen deutschen Herkunft finden und anschließend eine Collage erstellen.