ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Παρασκευή, 29 Μάιος 2020 1:38 μμ |

Αγαπητοί γονείς

Μετά την ξαφνική αλλά απαραίτητη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  είναι φυσικό να προκαλείται μια εύλογη αγωνία και προβληματισμός για την  αναγκαιότητα ή μη της επιστροφής του παιδιού στον φυσικό του χώρο, δηλαδή στο σχολείο.  Ευτυχώς, ο κίνδυνος έχει μειωθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα. Απ΄ ότι διαφαίνεται,  το διάστημα της κατ΄ οίκον παραμονής των παιδιών μαζί με τους γονείς τους  δημιούργησε μια νοσταλγία επιστροφής στο σχολείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά  συνδέουν το σχολείο με τη συνύπαρξη με τους συνομηλίκους τους,  με το παιχνίδι, με την παρέα, με σειρά άλλων δραστηριοτήτων καθώς και την οικοδόμηση σχέσεων με τους δασκάλους τους. Άλλωστε τα παιδιά συνδέουν βιωματικά το σχολείο με ένα πλήθος ερεθισμάτων, τα οποία λειτουργούν έντονα στην ψυχή τους. Ακόμα κι αν επιβαρύνονται με τα μαθήματα με κάποια ένταση ή κούραση. Επιπλέον, γνωρίζετε ότι το σχολείο πέρα από την εκπαίδευση και τη μόρφωση που παρέχει είναι χώρος δραστηριότητας και κοινωνικοποίησης με τα άλλα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν μικρόκοσμο που τα προετοιμάζει για τον μεγαλύτερο μακρόκοσμο, την κοινωνία.

Πέρα από τις συμβουλές ατομικής υγιεινής, που λίγο πολύ έχουν μπει στις ζωές όλων μας, ειδικά με την άρση των μέτρων, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς πλέον θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά από νέους κανόνες.

Ι. Ενέργειες προετοιμασίας του σχολείου για την επαναλειτουργία του

Α1. Κτηριακές εγκαταστάσεις

Το σχολείο μας όπως γνωρίζετε είναι ευρύχωρο και διαθέτει επαρκείς χώρους σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, τα γραφεία, τους χώρους υγιεινής, είτε πρόκειται για τον αύλειο χώρο προκειμένου να αποφευχθεί ο όποιος συνωστισμός που είναι η κύρια αιτία μετάδοσης του ιού.

Α. Προσέλευση  – Αποχώρηση από το σχολείο

  • Προκειμένου να περιορισθεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση – αποχώρηση των μαθητών από τη σχολική μονάδα οι μαθητές θα προσέρχονται και θα αποχωρούν, αφού τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τους υπό την επίβλεψη των εκάστοτε εφημερευόντων εκπαιδευτικών, που θα ορισθεί από το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων.
  • Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στα διαλείμματα κατά τμήμα με βάση την εγγύτητα προς την έξοδο στην αυλή, αφού τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών υπό την επίβλεψη των εκάστοτε διδασκόντων, όπως στις περιπτώσεις των δοκιμαστικών σε έκτακτες ανάγκες.

 

Ενδεικτικό Παράδειγμα:

Κατά προτεραιότητα  έξοδος από Ισόγειο:

Η Γ΄ Τάξη από την  κεντρική είσοδο-έξοδο.

Η Β΄ Τάξη και ακολούθως το η Α΄ Τάξη από την κεντρική είσοδο-έξοδο.

Στη συνέχεια από τον  Όροφο:

Η ΣΤ΄ Τάξη από τη δυτική έξοδο του κτηρίου.

Οι Δ΄ και Ε΄ Τάξεις κατευθείαν στον δυτικό αύλειο χώρο.

Δεν θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

Β.Διαρρύθμιση των αιθουσών διδασκαλίας

Η Διαρρύθμιση έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα:

Οι αίθουσες διδασκαλίας διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών, δηλαδή ένας μαθητής/-τρια ανά θρανίο. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ανέρχεται στους 7 μαθητές  Η απόσταση μεταξύ των μαθητών είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος.

Τα θρανία τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να έχουν κοινό προσανατολισμό, για να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα – και ο φυσικός αερισμός στις αίθουσες διδασκαλίας θα είναι συνεχής – λόγω καιρικών συνθηκών – και όχι μόνο στο διάλειμμα.

 Ενδεικτική Διαρρύθμιση θρανίων

Χ Χ Χ
    1,5 μέτρο                                                                                                                                                        
Χ Χ Χ
    1,5 μέτρο                                                                                                                                                                                                      
Χ Χ Χ

 

Γ. Ωράρια Διαλειμμάτων.

Προτείνεται η υιοθέτηση του ακόλουθου ωραρίου διαλειμμάτων για την ασφαλέστερη  και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

 
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
08:15-08:45
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτά
08:55-09:35
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτά
09:45-10:30
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτά
10:40-11:25
 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτά
11:35-12:20
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10 λεπτά
12:30-13:15

 

Δ. Κυλικείο: Οι γονείς να φροντίσουν να έχουν κολατσιό τα παιδιά μαζί τους, διότι το κυλικείο θα είναι κλειστό.

Ε. Καθαριότητα: Γίνεται σχολαστική καθαριότητα με επαρκή αριθμό καθαριστριών.

ΣΤ. Αντισηπτικά: Αλκοολούχα διαλύματα ή τζελ  υπάρχουν σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, στο εργαστήριο Η/Υ, έξω από τις τουαλέτες και στον κεντρικό εσωτερικό χώρο.

Ζ. Μάσκες και γάντια : Σε προαιρετική βάση. Οι μαθητές θα χρησιμοποιούν γάντια ( θα χορηγηθούν από το σχολείο) κατά τη διάρκεια του μαθήματος στο εργαστήριο πληροφορικής.

Η. Μάθημα Φυσικής Αγωγής:  Δεν επιτρέπονται παιχνίδια με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ) στο μάθημα της Γυμναστικής

Θ. Εφημερίες: 2 εκπαιδευτικοί εφημερεύοντες στην αυλή.

ΙΙ. Νομοθετικές ρυθμίσεις

Α. Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020. Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, ή υπάρχει στην οικογένεια άτομο που νοσεί, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 64) και την υπ΄αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030/18.3.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β΄928).

Β. Ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2019-2020 των Δημοτικών Σχολείων της χώρας ορίζεται  η 26η Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή.

Κλείνοντας θα συστήναμε στους γονείς να εμπιστευτούν το σχολείο, να στείλουν με ανοιχτή καρδιά και με τις σωστές προσδοκίες στο σχολείο τα παιδιά τους.

 

Ξηρολίμνη, 28/05/2020

Καλή συνέχεια

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Αναστασία Βρεττάκου

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. TrackBack URI

Αφήστε μια απάντηση