To σχολείο μας από ψηλά…

Ο δάσκαλος του σχολείου μας Γιάννης Τσουμέτης, μας πρόσφερε αυτές τις πολύ όμορφες εναέριες λήψεις του σχολείου μας στους Βώρους, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε την τιμή και τη χαρά να διδάσκουμε σε ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά σχολεία της Μεσαράς.

Να θυμίσουμε ότι το κεντρικό κτίριο ιδρύθηυκε το 1929 από τη συνεργασία της Κοινότητας Βώρων, κρατικών κονδυλίων και της δωρεάς του κ. Δημοσθένη Στεφανίδη. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τους άλλους δωρητές οι οποίοι προσέφεραν τον οβολόν τους όπως οι κ Ι. Γερωνυμάκης, κ. Ι. Πολυχρονάκης, κ. Γ. Πολυχρονάκης, κ. Κ. Πολυχρονάκης.

Το σχολείο αποτέλεσε για την εποχή εκείνη μια τομή, καθώς αποτελούσε την ‘τελευταία λέξη της σχολικής αρχιτεκτονικής’, έχοντας θέα το Λυβικό Πέλαγος σε πλεονεκτική θέση καθώς και μεγαλοπρεπέστατη άποψη όλης της οροσειράς του Ψηλορείτη. Σε ότι αφορά τις υποδομές του, υπήρχαν οι νεώτεροι χάρτες εκείνης της εποχής, κάποιοι από τους οποίους διασώζονται ακόμη και σήμερα, μια νέα μηχανή προβολής κινηματογραφικών ταινιών τύπου Gaumont εφάμιλλη με εκείνες που είχαν τα σχολεία της Ιταλίας εκείνη την εποχή, επί Μουσολίνι (πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο). Ένα σχολείο ‘κόσμημα’ το οποίο πρωτοστατεί και καθοδηγεί τις εξελίξεις.

Στα εγκαίνια του σχολείου τα οποία τελέστηκαν από τον Θεοφιλέστατον Αρκαδίας, βρέθηκαν αρκετά σημαντικά πρόσωπα όπως ο πρώτος δάσκαλος του σχολείου, τιμημένος τραυματίας του Μπιζανίου Τζωρτζακάκης, ο ιατρός Πολυδάκης, ο οποίος ήταν και αντιπρόεδρος της Κοινότητας, ο εκπαιδευτικός επιθεωρητής κ. Βαλέργας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Τσουμέτης

Αφήστε μια απάντηση