Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/ Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας μέσω της Περιφέρειας Κρήτης και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, διοργάνωσε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, την ημερίδα με θέμα: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο-Cyberbullying».
Στη διάρκεια της ημερίδας οι γονείς (αφού μιλήσουν με τα παιδιά τους) και τα παιδιά μπόρεσαν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους, να ενημερωθούν από τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχο Εμμανουήλ Σφακιανάκη, καθώς και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς, για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης και των κινδύνων που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο. Ειδικότερα:
α) Διαδίκτυο: θετικά και παγίδες
β) Ηλεκτρονική διαπόμπευση – cyberbullying
γ) Απειλές – εγκλήματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
δ) Πρακτικές πρόληψης – αντιμετώπισης
Στόχος των Ημερίδων αυτών όπως υπογραμμίζεται από την Αστυνομία, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο ημερίδων αντίστοιχου περιεχομένου, είναι η ενημέρωση για την ασφαλή διείσδυση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο internet.
Τι είδαμε λοιπόν σήμερα συνοπτικά:
Θυμόμαστε ότι πρέπει να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα CYBERKID το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί είτε στον υπολογιστή μας, είτε στο τάμπλετ, είτε στο ‘έξυπνο’ τηλέφωνό μας και ν αποτελέσει μια άμεση θυρίδα ενημέρωσης της Αστυνομάις, σε θέματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyberbullying).
Τη σελίδα εγκατάστασης θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ.
Οι κανόνες του έξυπνου “διαδικυακού περιπλανητή”:
|
||
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
– Δεν ανοίγουμε τα συνημμένα αρχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας αν δεν είμαστε σίγουροι για τον αποστολέα. Όταν αποφασίζουμε να ανοίξουμε συνημμένα αρχεία που προέρχονται από έμπιστες πηγές , τα σαρώνουμε πρώτα για ιούς και μετά τα ανοίγουμε.
– Δεν κάνουμε κλικ μέσα σε pop-up παράθυρα
– Ρυθμίζουμε ώστε να μη λαμβάνουμε αυτόματα αρχεία από άλλους χρήστες κατά τη χρήση προγραμμάτων άμεσων μηνυμάτων
– Δε κατεβάζουμε παράνομα προγράμματα, τραγούδια και ταινίες
– Χρησιμοποιείτε πάντα αυθεντικά προγράμματα προστασίας και κάνουμε συνεχώς αναβάθμιση.
– Σκανάρουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον Η/Υ για ανεύρεση πιθανών ιών.
Επίσης μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν προγράμματα προστασίας στο διαδίκτυο τα οποία προσφέρουν βασική προστασία από το βλαβερό λογισμικό.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η εγκατάσταση προϊόντων προστασίας όπως antivirus, anti-spyware, firewall. Εκτός από την εγκατάσταση του λογισμικού στον υπολογιστή πρέπει να γίνονται συχνά updates τόσο στα προϊόντα αυτά όσο και στο λειτουργικό σύστημα.
Υλικό από τη σημερινή ημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης: